Εικαστικά
Έλλη Κουτσουκέλλη
 

Έργα με μελάνι σε χαρτί μεγάλων διαστάσεων, που έχουν ως θεματική αφετηρία όψεις και εσωτερικά ιστορικών κτηρίων, παρουσίασε η εικαστικός Έλλη Κουτσουκέλλη στην αίθουσα Τέχνης Μέδουσα – Studio 265 στην Πάρο. Η έκθεση, που φιλοξένησε επίσης έργα του γλύπτη Νάκη Ταστσιόγλου, εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουλίου και διήρκεσε έως τις 26 Αυγούστου 2016.

Όπως εξηγεί η επιμελήτρια Ελισάβετ Πλέσσα, «το μελάνι στα έργα αυτά χρησιμοποιείται με το βάρος του λαδιού, σε συμπαγείς πάστες που αναδεικνύουν τα ίχνη μιας χειρονομιακής ζωγραφικής. Το άσπρο του χαρτιού, το μοναδικό φόντο των συνθέσεων αυτών, υποδύεται ένα απόλυτο φως που μπαινοβγαίνει αμείλικτο στα χαλάσματα ναών και σπιτιών και τα εξαϋλώνει προβάλλοντας στις μαύρες επιφάνειές τους τη δύναμη μιας μετέωρης ομορφιάς». 

Η εικαστικός παρουσίασε επίσης μερικά μεγάλα έργα από κάρβουνο σε χαρτί, τα οποία κινούνται ανάμεσα στην αναπαράσταση και στο ανεικονικό: γραμμές μιας ακατάπαυστης, σχεδόν αυτόματης, ροής μοιάζει εδώ να καταγράφουν δαιδαλώδεις διαδρομές του χεριού αλλά και ανεξιχνίαστους τόπους του νου, δημιουργώντας εντέλει εικόνες τοπίων πνευματικών.

Η Έλλη Κουτσουκέλλη σπούδασε Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών τoυ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα». Συνέχισε τις σπουδές της στη Ζωγραφική σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Andrew Grant (2010) και έχει επίσης λάβει τις υποτροφίες Barns-Graham (2010) και John Kinross (2011) από τη Βασιλική Ακαδημία της Σκοτίας για την έρευνα και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου στη Φλωρεντία. Το 2010, συμμετείχε σε πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Ίδρυμα John David Mooney, στο Σικάγο. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Αγγλία, στη Σκοτία και στις ΗΠΑ. Έργα της ανήκουν στις μόνιμες συλλογές της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκοτίας και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.


Εντύτα Μώνσιορ
 

Η διαδραστική εγκατάσταση Τα βουβά μου μπαλόνια II της Εντύτα Μώνσιορ (Edyta Mąsior) θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του lab30, 15. Augsburger Medienkunst Festival στον χώρο Kulturhaus Abraxa στο Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας, από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου 2016.     

Πώς μπορεί κανείς να «ακούσει» τις κινήσεις του και να «χρωματίσει» τον ήχο; Πώς επικοινωνούμε με το περιβάλλον μέσω των πιο γνωστών ανιχνευτών και αισθητήρων, που δεν είναι άλλοι από το φως και την κίνηση; Η διαδραστική εγκατάσταση Τα βουβά μου μπαλόνια II στοχεύει στη δημιουργία ενός δυναμικού περιβάλλοντος, το οποίο μεταβάλλεται καθώς έρχεται σε επαφή με τον χρήστη. Το γνώριμο μπαλόνι, ένα πλαστικό, ελαστικό αντικείμενο, επεκτείνεται και εξοπλίζεται με τεχνολογικά εξαρτήματα, μετατρέπεται σε ένα έργο τέχνης χρονικού χαρακτήρα και μετασχηματίζεται χρηστικά με βάση τη λειτουργία του interface πολλαπλών καναλιών LED RGB. Ένα έργο άυλο, το οποίο χρησιμοποιεί τον ήχο και το χρώμα, που μεταβάλλονται ανάλογα με το ερέθισμα που δίνει ο χρήστης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο χρήστης-θεατής (interactor) προκαλεί παραλλαγές του έργου αλληλεπιδρώντας με αυτό οπτικά και ακουστικά, «συνθέτοντας» το εικαστικό δρώμενο.

Τα καλλιτεχνικά έργα της Εντύτα Μώνσιορ από τη σειρά «Τα μπαλόνια» περιλαμβάνουν βίντεο εγκαταστάσεις, σειρές φωτογραφιών, αντικείμενα, κατασκευές και διαδραστικές εγκαταστάσεις. Έργα αυτής της σειράς έχουν παρουσιαστεί, μέχρι στιγμής, στην Κρακοβία, τη Γρανάδα, το Εδιμβούργο, την Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα. Ο πειραματισμός της εικαστικού με το θέμα του μπαλονιού στην τέχνη ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006. Η καλλιτεχνική αναζήτηση και η διερεύνηση του θέματος περιλαμβάνουν τις θεωρητικές αναζητήσεις Το μπαλόνι στην τέχνη (2010) και Media Translocations (2014).

Η Εντύτα Μώνσιορ είναι εικαστική καλλιτέχνις και διδάσκει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κρακοβίας στην Πολωνία. 


Περισσότερες πληροφορίες: www.edytamasior.com