Επιτυχίες
Σωτήριος Γ. Λοΐζου
 

Με το Bραβείο Colin B. Picker του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Νέων Συγκριτικολόγων της Αμερικανικής Ένωσης Συγκριτικού Δικαίου (American Society of Comparative Law – Younger Comparativists Committee/YCC), για την πιο αξιόλογη εισήγηση από μεταπτυχιακό φοιτητή, τιμήθηκε ο Σωτήριος Λοΐζου.

Η εργασία του, με τίτλο Deconstructing Second Parallel Legal Regimes: The Peculiar Case of Applying Foreign Law, η οποία και επελέγη προς παρουσίαση, αποτελεί τμήμα της διδακτορικής του διατριβής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, όπου συνεχίζει τις σπουδές του ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. 

Η διδακτορική έρευνα του Σωτήριου Λοΐζου επικεντρώνεται σε ζητήματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, δικαίου των συμβάσεων διεθνούς πώλησης, καθώς και συγκριτικού δικαίου. Η εισήγησή του πραγματεύεται ζητήματα αλληλεπίδρασης των παράλληλων νομικών πλαισίων (second parallel legal regimes) με τις εθνικές διατάξεις περί αλλοδαπού δικαίου του εκάστοτε κράτους και επιχειρεί να καταδείξει ότι η διατήρηση των αποκλινουσών εθνικών ρυθμίσεων περί αλλοδαπού δικαίου καθιστά «κενό γράμμα» οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενοποίηση του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, καθώς και του ομοιόμορφου ουσιαστικού δικαίου, όταν το τελευταίο έχει θεσπιστεί ως παράλληλο νομικό πλαίσιο.

Ο Σωτήριος Λοΐζου ολοκλήρωσε σπουδές Νομικής και μεταπτυχιακές σπουδές Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε με βαθμό Άριστα. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Αυτό το διάστημα, εκπονεί τη διδακτορική διατριβή του με θέμα The Proposal for a new Common European Sales Law (CESL): On the verge of a «New-Deal» regarding cross-border sales? A Private International Law and Comparative Law analysis στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η Αμερικανική Ένωση Συγκριτικού Δικαίου (American Society of Comparative Law) είναι μία από τις σημαντικότερες ενώσεις συγκριτικού δικαίου παγκοσμίως. Στο προαναφερθέν συνέδριό της, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (18–19 Μαρτίου 2016), συμμετείχαν περισσότεροι από 90 εισηγητές από όλες τις ηπείρους.


Θεόδωρος Κουρεντζής
 

Το βραβείο KAIROS Prize 2016 του Ιδρύματος Alfred Toepfer απονεμήθηκε στον αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Deutsches Schauspielhaus του Αμβούργου στις 8 Απριλίου 2016. Ο Θεόδωρος Κουρεντζής διευθύνει την όπερα του Περμ και, επίσης, είναι ο ιδρυτής του παγκοσμίου φήμης μουσικού συνόλου και χορωδίας MusicAeterna, με έδρα το Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας.

Το «ΚAIROS-Preis» απονέμεται σε ανθρώπους των ευρωπαϊκών γραμμάτων και τεχνών που κομίζουν κάτι νέο, ο καθένας στο είδος του. Το όνομα του βραβείου είναι εμπνευσμένο από τον Καιρό, τη μυθική θεότητα που υποδήλωνε την ευνοϊκή στιγμή, τη σωστή συγκυρία. Η διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 75.000 ευρώ, γεγονός που καθιστά το βραβείο ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

Στο σκεπτικό της, η κριτική επιτροπή αναφέρει ότι το βραβείο αναγνωρίζει το έργο ενός καλλιτέχνη που υπερβαίνει τα παραδοσιακά όρια των τεχνών και, με την αποφασιστικότητά του, αντιτάσσεται στους κανόνες που θέτει η εύπεπτη μουσική βιομηχανία στις μέρες μας. Ο υπότροφος έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για την καλλιτεχνική τόλμη του και τις ριζοσπαστικές προσεγγίσεις του στα κλασικά μουσικά έργα.


Ειρήνη Σαρίογλου
 

Το ντοκιμαντέρ Στην Άκρη του Αιγαίου: Καστελλόριζο, που σκηνοθέτησε η υπότροφος ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου μαζί με τον Άγγελο Κοβότσο, απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών και Ντοκιμαντέρ 2016, στο Λονδίνο. Πρόκειται για μια παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ TV και την ΕΡΤ. Τη μουσική έγραψε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης και τους στίχους η Ελένη Φωτάκη. Τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας. Την εικαστική επιμέλεια ανέλαβε ο Παύλος Χαμπίδης. Αφηγητές, η Νένα Μεντή και ο Γιώργος Κέντρος.

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιεί μιαν αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελλόριζου, της αρχαίας Μεγίστης, αποτυπώνοντας τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα, το 1948. Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς επιχειρεί να αναδείξει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών. Στο νοερό αυτό ταξίδι στην Αντίφελλο, τη Μάκρη, το Λιβίσι, τη Μύρα, το Καστελλόριζο, οι μαρτυρίες των κατοίκων πρωταγωνιστούν, καθώς καταγράφουν το πολυκύμαντο παρελθόν του νησιού.

Η τελευταία αυτή παραγωγή του ΙΔΙΣΜΕ βασίζεται στο ημερολόγιο Ιστορίες του Kαστελλορίζου της Χριστίνας Ευστρατιάδου, γερόντισσας Καστελλοριζιάς, στο βιβλίο Στην άκρη του Αιγαίου: Καστελλόριζο 1890–1948 του Νικόλαου Γ. Παπαναστασίου και του Νικόλαου Κ. Βογιατζή, αλλά και σε πλούσιο αρχειακό υλικό του ΙΔΙΣΜΕ και της ΕΡΤ.


Στεριανή Τσιντζιλώνη
 

Η Στεριανή Τσιντζιλώνη ανέλαβε τη θέση της Συμβούλου για τον Χορό στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016. Ως μέλος μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, είναι συνυπεύθυνη για τη φιλοσοφία και τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Σπουδές Χορού από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, όπου φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, και διδάκτωρ Θεωρίας Χορού του Πανεπιστημίου Ροχάμπτον.

Εργάστηκε ως χορεύτρια και δασκάλα χορού, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάστηκε επίσης ως επιστημονική συνεργάτιδα έρευνας και προγραμματισμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. και Ρ. Ντάνκαν και ερευνήτρια σε ανεξάρτητα εκπαιδευτικά, ερευνητικά και διεπιστημονικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων και το European Dancehouses Network (EDN). Ως θεωρητικός χορού έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Πατρών και Αθηνών, σε επαγγελματικές σχολές χορού (μεταξύ άλλων, στη σχολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) και σε ποικίλα εκπαιδευτικά πλαίσια. Είναι συνιδρύτρια και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Manifesto Lexicon, ενός διαδικτυακού λεξικού του διεθνούς οργανισμού Performance Studies International. 

Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά, ενώ η έρευνα που διεξάγει μαζί με τη Stacey Prickett (Principal Lecturer, Πανεπιστήμιο Ροχάμπτον) επιλέχθηκε για να υποστηριχθεί οικονομικά από τη Βρετανική Ακαδημία.