Παράλληλες εκδηλώσεις της μεγάλης έκθεσης για το αρχαίο Δίον στη Νέα Υόρκη
   

Η έκθεση «Θεοί και θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, πόλη του Διός», η πρώτη που διοργανώθηκε στους ανακαινισμένους χώρους του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης, ολοκλήρωσε την πορεία της στις 18 Ιουνίου 2016, αφού εισέπραξε ενθουσιώδεις κριτικές από τον αμερικανικό Τύπο.

Η μοναδική αυτή έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 24 Μαρτίου, αφηγήθηκε την ιστορία του μυθικού βουνού των θεών σε σχέση με την καθημερινότητα στην ιερή πόλη του Διός, μέσα από ενενήντα και πλέον εκθέματα, ψηφιδωτά, γλυπτά, κοσμήματα, κεραμικά, νομίσματα, γυάλινα αντικείμενα και εργαλεία που βρέθηκαν στο αρχαίο Δίον και χρονολογούνται από τον 10ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ.

Έγραψαν οι New York Times: «Εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει ποιοι από τους επισκέπτες έρχονται για πρώτη φορά στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μανχάταν. Είναι εκείνοι που κουνούν το κεφάλι τους κατάπληκτοι από τους θησαυρούς τέχνης που βλέπουν μπροστά τους ‒δωρεάν‒ στον εκθεσιακό χώρο του ουρανοξύστη της 5ης Λεωφόρου, απέναντι από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου. Γιατί η έκθεση που παρουσιάζεται τώρα στο Κέντρο, με τίτλο "Θεοί και θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, πόλη του Διός", αποτελεί πραγματικό θαύμα».

Με τη σειρά της, η Wall Street Journal ομολόγησε: «Η έκθεση "Θεοί και θνητοί στον Όλυμπο", που εγκαινιάζει το ανακαινισμένο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, είναι εκθαμβωτική».

Η έκθεση πλαισιώθηκε από πλήθος εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επισκέπτες κάθε ηλικίας. Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Simon Critchley κάλεσε το κοινό σε μια περιπατητική συζήτηση μέσα στον χώρο της έκθεσης, με προσκεκλημένους τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Bryan Doerries (με θέμα τα ορατά και αόρατα τραύματα του πολέμου), καθώς και τη Zainab Bahrani, καθηγήτρια Αρχαιολογίας και Τέχνης της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά σε περιόδους πολέμου).

Τρεις Κυριακές του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου ήταν αφιερωμένες στα παιδιά 6 έως 10 ετών, με προγράμματα εξερεύνησης και κατασκευών με χάρτες, μάσκες, μακέτες, αλλά και αφηγήσεις παραμυθιών. Δωρεάν ξεναγήσεις προσφέρθηκαν στο κοινό, καθώς και σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών και σχολεία.

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο ανέθεσε την παραγωγή ενός διαδραστικού παιχνιδιού στο δημιουργικό στούντιο Culturplay της Λήδας Μαντζουράνη και του Άλεξ Γιαννακίδη. Το αποτέλεσμα ήταν η εφαρμογή «Secrets of the Past», την οποία οι επισκέπτες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μέσω ενός iPad στον χώρο της έκθεσης. Ο παίκτης υποδύεται τον διευθυντή ανασκαφών στο αρχαίο Δίον και, μαζί με μια ομάδα εικονικών βοηθών, αποφασίζει με ποιον τρόπο θα συνεχίσει την έρευνά του, επιλέγει τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει, πηγαίνει τα ευρήματα στο εργαστήριο, κρατά ημερολόγιο της ανασκαφής και οργανώνει την έκθεση των ευρημάτων. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν από το Apple App Store μέσω του onassisusa.org/dion.


(Οι φωτογραφίες είναι του Beowulf Sheehan.)

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας