Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκστρατεία υποστήριξης του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν μέσω του act4Greece
   

Μέσα από την καινοτόμο πρωτοβουλία crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας act4Greece, το Ίδρυμα Ωνάση οργάνωσε και υλοποίησε μια μεγάλη εκστρατεία στήριξης του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο κόσμος που αγαπά τον πολιτισμό και το θέατρο ανταποκρίθηκε θερμά σε αυτό το κάλεσμα και ο τελικός στόχος των 108.176 ευρώ καλύφθηκε με τη συμβολή όλων σε περίπου ενάμιση μήνα.

Στις 16 Μαρτίου 2016 παρουσιάστηκε η 4η κατά σειρά δράση της ψηφιακής πλατφόρμας act4Greece, φιλοδοξώντας να προσδώσει νέα πνοή στην ύπαρξη και τη μελλοντική διαδρομή του Θεάτρου Τέχνης, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη επισκευής και εκσυγχρονισμού των υποδομών των δύο σκηνών που διαθέτει το ιστορικό αυτό θέατρο (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ‒ Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα και Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα). 

Το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός του πολιτισμού, στρατηγικός εταίρος του act4Greece και υποστηρικτής της δράσης ενίσχυσης του Θεάτρου Τέχνης, συνέδραμε πρώτο, προσφέροντας το μισό του ποσού της ενίσχυσης, ήτοι 54.100 ευρώ, ξεκινώντας παράλληλα μια μεγάλη εκστρατεία ενεργοποίησης των ανθρώπων που αγαπούν και πιστεύουν στην αξία της θεατρικής παιδείας. Χρειάστηκε το μισό από το προβλεπόμενο διάστημα και, με μεγάλα και μικρά ποσά, επετεύχθη ο τελικός στόχος της αντιμετώπισης των άμεσων και ζωτικών αναγκών του ιστορικού θεάτρου.   

Την επιτυχία της προσπάθειας εξήρε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής του act4Greece Λούκα Κατσέλη: «Είναι μεγάλη ικανοποίηση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη δράση crowdfunding του act4Greece! Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συγκέντρωσε 108.176 ευρώ μέσα σε ενάμιση μήνα, στο μισό χρονικό διάστημα δηλαδή από την προγραμματισμένη ημερομηνία, και θα μπορέσει πλέον να επισκευάσει τις δύο θεατρικές του σκηνές, που τόσο τις έχει ανάγκη. Η επιτυχία αυτή δείχνει ότι η δύναμη των πολλών μπορεί να κάνει πράξη δράσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Αποδεικνύει ότι η ενεργός συμμετοχή των πολλών σε έναν κοινό σκοπό φέρνει αποτέλεσμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε, ενίσχυσε και υποστήριξε τη δράση του Θεάτρου Τέχνης. Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και στους δεκάδες υποστηρικτές της δράσης, οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν και συνεισέφεραν με ό,τι ποσό μπορούσε ο καθένας. Η Εθνική Τράπεζα νιώθει μεγάλη ικανοποίηση που η πρώτη πλατφόρμα crowdfunding στη χώρα μας παράγει αποτελέσματα, στηρίζει έμπρακτα και με επιτυχία δράσεις. Είμαι βέβαιη ότι ανάλογο αποτέλεσμα θα έχουμε και με τις υπόλοιπες ενεργές δράσεις του act4Greece».

Την ικανοποίησή του για την πολύ θετική εξέλιξη εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας: «Αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση για το Ίδρυμα Ωνάση η επίτευξη του τελικού στόχου για την ενίσχυση του Θεάτρου Τέχνης, μέσα από την πλατφόρμα act4Greece. Αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση είναι η στήριξη και η απελευθέρωση των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, έχοντας ως πυξίδα την ενίσχυση της παιδείας, του πολιτισμού, της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο συμπλεύσαμε με την καινοτόμο και δυναμική πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας act4Greece, επιλέγοντας για τελικό προορισμό τη στήριξη του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Ο σπουδαίος αυτός φορέας θεατρικής παιδείας εξέπεμψε σήμα κινδύνου και το Ίδρυμα Ωνάση δεν θα μπορούσε παρά να ανταποκριθεί άμεσα. Στήριξε εμπράκτως αυτή την προσπάθεια, καλύπτοντας το μισό του ποσού που απαιτούνταν για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του το Θέατρο, αλλά και ενεργοποίησε ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό, μέσα από μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία. Νιώθουμε ικανοποίηση, συνεπώς, γιατί ο κόσμος αγκάλιασε το όραμά μας, αλλά και γιατί το Θέατρο Τέχνης θα συνεχίσει απρόσκοπτα να δημιουργεί και να προσφέρει στον ελληνικό πολιτισμό κατά τα επόμενα χρόνια. Αποδείχτηκε και εμπράκτως αυτό που γνωρίζαμε εξαρχής, ότι δηλαδή η σύμπλευση με το act4Greece ήταν μια σωστή απόφαση, που μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις και να συμβάλει στην καλλιέργεια μιας διαφορετικής κουλτούρας στην κοινωφέλεια. Συγχαρητήρια σε όλους λοιπόν ‒ γιατί ο πολιτισμός μάς χρειάζεται όλους».  

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, ευχαριστώντας τον κόσμο για τη μεγάλη ανταπόκριση, δήλωσε: «Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ευχαριστεί από καρδιάς το Ίδρυμα Ωνάση για την εξαιρετικά πολύτιμη στήριξη, την Εθνική Τράπεζα για τη σημαντική πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της δράσης, τον όμιλο ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, που αποτέλεσαν πολύτιμους χορηγούς επικοινωνίας, και φυσικά όλους εσάς που αγαπάτε το Θέατρο Τέχνης και το αποδείξατε έμπρακτα, στηρίζοντάς το μέσα από την πλατφόρμα act4greece. “Μόνος του ο καθένας μας είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε”, είχε πει ο Κάρολος Κουν. Και να που μαζί, κάτι ‒πολύ σημαντικό για το Θέατρο Τέχνης αλλά και για όλη την κοινωνία‒ καταφέραμε να κάνουμε. Γιατί καταφέραμε όχι μόνο να συγκεντρώσουμε ανέλπιστα γρήγορα ένα χρηματικό ποσό που θα καλύψει ζωτικές ανάγκες του Θεάτρου Τέχνης· καταφέραμε πάνω απ’ όλα “να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλον”. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για όλους μας». 


Το act4Greece είναι η πρώτη πλατφόρμα crowdfunding στη χώρα μας, μια καινοτόμος πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής. Με τη συγκέντρωση πόρων από το «πλήθος», από τους πολλούς, δίνεται η δυνατότητα να ενισχυθούν δράσεις σε διάφορους τομείς, όπως είναι η υγεία, η πρόνοια και η αλληλεγγύη, η κοινωνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα, ο πολιτισμός, η έρευνα και η εκπαίδευση, στηρίζοντας τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Οι πολλαπλές δράσεις του act4Greece υλοποιούνται με πλήρη διαφάνεια από φορείς με πείρα και αξιοπιστία στον τομέα τους. Το act4Greece, με το μοντέλο συμμετοχικής χρηματοδότησης που εισάγει, επιχειρεί να αλλάξει την κουλτούρα και τη νοοτροπία της κοινωνίας μας. Η συνεισφορά του κάθε πολίτη, όσο μικρή και αν είναι, είναι πολύτιμη όταν υπάρχουν ένας συγκεκριμένος στόχος, έργο για να υλοποιηθεί, αλλά και εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας.   

Το Θέατρο Τέχνης μετρά συνεχή και πρωτοπόρο παρουσία στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας από το 1942, έτος ίδρυσής του από τον αείμνηστο Κάρολο Κουν. Διαθέτει δύο σκηνές: το «Υπόγειο» της οδού Πεσμαζόγλου 5 (που λειτουργεί από το 1954) και τη σκηνή της οδού Φρυνίχου 14 (που λειτουργεί από το 1985). Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1942 μέχρι σήμερα, έχοντας τροφοδοτήσει το ελληνικό θέατρο με πολλούς σημαντικούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρικούς συγγραφείς. Στο Θέατρο Τέχνης ανέκαθεν διασταυρώνονταν και ζυμώνονταν τα κλασικά και τα τρέχοντα αισθητικά ρεύματα του παγκόσμιου θεάτρου με τα ρεύματα και τις τάσεις του τόπου, πλάθοντας έτσι μια γηγενή πνευματική και καλλιτεχνική μορφολογία. Οι σημαντικότεροι συγγραφείς της παγκόσμιας και ελληνικής δραματουργίας πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Θέατρο Τέχνης. Παράλληλα, η ενασχόληση με το Αρχαίο Δράμα αδιαλείπτως από το 1957 πρότεινε με παγκόσμια επιτυχία παραστάσεις-πρότυπα για την αναβίωσή του στη σύγχρονη εποχή. 

Κορυφή της σελίδας