Επιτυχίες
Διονύσης Μαλλούχος
 

Ο Διονύσης Μαλλούχος ετέθη επικεφαλής του ιστορικού Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ, έπειτα από προκηρυχθείσα δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος και σχετική πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη. Σολίστ πιάνου με έντονη παρουσία στη δισκογραφική και συναυλιακή σκηνή αλλά και επί χρόνια ραδιοφωνικός παραγωγός του Τρίτου, ο Διονύσης Μαλλούχος ολοκλήρωσε τον Αύγουστο του 2015 μια εξαετή δημιουργική θητεία ως διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Συνεργάτης του ΑΩ εδώ και αρκετά χρόνια, δήλωσε στο περιοδικό μας:

«Η σχέση μου με τα μουσικά προγράμματα της ΕΡΤ ξεκίνησε πριν από τριάντα και πλέον χρόνια, στην Τηλεόραση αρχικά (ΕΤ1), καθώς ήμουν ένα ακόμη από τα "παιδιά" της αλησμόνητης Φραγκίσκης Καρόρη, κοντά στην οποία δούλεψα πολλά χρόνια, στον "Κόσμο της Μουσικής". Αργότερα και έπειτα από πολλές μορφές συνεργασίας και παρουσίας στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (τηλεοπτικές εκπομπές "Νέα και Νότες", "Το Παιχνίδι του Άσπρου και του Μαύρου" κ.λπ.), ο Δημήτρης Παπαδημητρίου (ως διευθυντής τότε του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας) μου πρότεινε, με ενεθάρρυνε και μου έδωσε την ευκαιρία από το 2003 να κάνω ραδιοφωνική εκπομπή στις συχνότητες του ιστορικού σταθμού και έκτοτε ακούγομαι στη ζωντανή ζώνη "Όλα τα πρωινά του Τρίτου".

»Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας αποτελεί διαχρονικά όχημα των ονείρων και των ελπίδων όλων μας· όσων αφέθηκαν –δεκαετίες τώρα– με εμπιστοσύνη και ταξίδεψαν δημιουργικά στις εύφορες συχνότητές του, αλλά και αυτών που δεν συναντήθηκαν ακόμη με το σήμα του. 

»Πολλά και εξόχως σημαντικά ονόματα έχουν συνθέσει με την προσφορά τους τον χαρακτήρα, την ιστορία και το πολύτιμο μωσαϊκό τεχνών του Τρίτου. Έχουμε, λοιπόν, όχι μόνο μια πολύτιμη παρακαταθήκη, αλλά και μια υποχρέωση, σε δύσκολους καιρούς, όσοι εργαζόμαστε στην πολυχρωμία του Τρίτου, να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να μεταδώσουμε το μήνυμα πολιτισμού που περιμένει και αξίζει ο κάθε Έλληνας. Ακούτε Τρίτο!»


Λεωνίδας Καβάκος
 

Ο βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος είναι ο νικητής του Bραβείου Mουσικής Léonie Sonning 2017. Το βραβείο αποτελεί την υψηλότερη μουσική διάκριση στη Δανία. Πρόκειται για χρηματικό βραβείο ύψους 80.000 ευρώ, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο, από το 1959, σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο συνθέτη ή μουσικό. 

Το βραβείο θα απονεμηθεί στον Λεωνίδα Καβάκο σε ξεχωριστή συναυλία που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου του 2017 στην Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο ενός μίνι φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του οποίου ο βιολιστής θα δώσει μια σειρά από παραστάσεις και σεμινάρια. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πάρει το βραβείο Léonie Sonning συγκαταλέγονται ο Igor Stravinsky (1959), o Leonard Bernstein (1965), o Benjamin Britten (1968), o Yehudi Menuhin (1972), ο Μστισλάβ Ροστροπόβιτς (1981), ο Isaac Stern (1982), η Anne-Sophie Mutter (2001) κ.ά. 


(Φωτογραφία: Marco Borggreve)