Μουσική
Κορίνα Βουγιούκα
 

Διοργανώτρια πολιτιστικών δράσεων οι οποίες επικεντρώνονται στον συνδυασμό της μουσικής με άλλες μορφές τέχνης και περιλαμβάνουν εναλλακτικές βιωματικές εκπαιδευτικές μεθόδους, η Κορίνα Βουγιούκα ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννου, που θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα από τις 31 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2016, καθώς και της 5ης Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας «Αρίων», που διοργανώνεται στον Μόλυβο Λέσβου κατά το διάστημα 3–8 Αυγούστου 2016. Η υπότροφος εμφανίστηκε επίσης στις 17 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο του κύκλου «Μετασχηματισμοί» του Ελληνικού Σχεδίου.

Ερμηνεύτρια και διδάσκουσα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Κορίνα Βουγιούκα αντιμετωπίζει το κιθαριστικό ρεπερτόριο με βασικό προσανατολισμό τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο μουσικό κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα, με θέμα Η κιθάρα στο μουσικό γίγνεσθαι του πρώιμου 19ου αιώνα: Θέματα τεχνικής και ερμηνείας με βάση σόλο έργα για κιθάρα των Mauro Giuliani και Fernando Sor τα οποία σχετίζονται με την όπερα. Πρόκειται για έρευνα με πρακτικό και εκπαιδευτικό προσανατολισμό, όπου μελετάται ο τρόπος με τον οποίο το κιθαριστικό ρεπερτόριο του πρώιμου 19ου αιώνα μπορεί να γίνει κατανοητό και να ερμηνευθεί ως έκφανση του ευρύτερου στιλιστικού πλαισίου της εποχής. 

Παράλληλα με την παρουσίαση ενός ευρέος φάσματος έργων του καθιερωμένου κιθαριστικού ρεπερτορίου σε συναυλίες και ηχογραφήσεις, η Κορίνα Βουγιούκα συμμετέχει τακτικά σε παραστάσεις έργων σύγχρονων συνθετών. Στη δισκογραφία της περιλαμβάνονται το cd Laceworks, με μεταγραφές από το οπερατικό ρεπερτόριο (Rossiniana I, έργο 119, του M. Giuliani και μεταγραφές του Τάσου Ρωσόπουλου από τον κύκλο Χειμερινό Ταξίδι του F. Schubert και τη Νόρμα του V. Bellini), καθώς και η συμμετοχή της στο σάουντρακ του διάσημου κινηματογραφικού συνθέτη Trevor Jones για την ταινία Labyrinth


Μίλτος Λογιάδης, Μίνα Πολυχρόνου, Τάσος Αποστόλου, Άκης Λαλούσης
 

Τέσσερις διακεκριμένοι Έλληνες μουσικοί, ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης και οι τραγουδιστές Μίνα Πολυχρόνου, Τάσος Αποστόλου και Άκης Λαλούσης, όλοι υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση, πήραν μέρος στην παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) Ο Κουρέας της Σεβίλλης του Gioachino Rossini, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία του Francesco Micheli τον Φεβρουάριο του 2016 στο Θέατρο Ολύμπια αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Η υψίφωνος Μίνα Πολυχρόνου ερμήνευσε τον ρόλο της Ροζίνα, ο βαρύτονος Τάσος Αποστόλου τον Ντον Μπαζίλιο και ο επίσης βαρύτονος Άκης Λαλούσης τον Ντον Μπάρτολο. Η παράσταση ήταν μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Δημοτικό Θέατρο Μπολόνιας.


Λένια Ζαφειροπούλου, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου
 

Ένα αριστούργημα μουσικής και δραματουργικής πυκνότητας, με έντονο σκηνικό και οπερατικό χαρακτήρα, το «Κύκνειο άσμα», αλλά και τα «Πέντε τραγούδια για το νερό» του Franz Schubert (1797‒1828) ερμήνευσαν οι υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση Λένια Ζαφειροπούλου (τραγούδι) και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο), το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ένα πραγματικό κύκνειο άσμα (Schwanengesang) συνοδευόμενο από «Πέντε τραγούδια για το νερό» συνέθεσαν το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, όπου ενώθηκαν η ποίηση του Rellstab με εκείνη του Heine: μία ελάσσονα ρομαντική και μία μείζονα (αντι)ρομαντική ποιητική φωνή. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με ελληνικούς υπέρτιτλους.