Σημείωμα
Ματιές από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη επιστήμη και καινοτομία

Μεγάλο ενδιαφέρον προσελκύουν οι τακτικές ξεναγήσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος. Πρόσφατα ξεκίνησε μια νέα σειρά οργανωμένων επισκέψεων σε χώρους ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, με τίτλο «Η Αθήνα και τα μνημεία της. Μια ξενάγηση αλλιώς».

Στις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ξενάγηση του νέου κύκλου γνωριμίας με την κλασική και νεοκλασική Αθήνα, που είχε ως επίκεντρο την Αρχαία Αγορά. Με ξεναγό την Άρτεμη Σκουμπουρδή, οι υπότροφοι μυήθηκαν στα μυστικά σπουδαίων μνημείων της αρχαίας αγοράς, αφουγκράστηκαν την καθημερινότητα των αρχαίων Αθηναίων και ανακάλυψαν άγνωστα στους πολλούς χαρακτηριστικά του Ναού του Ηφαίστου, του Βουλευτηρίου, του Πρυτανείου και της Στοάς του Αττάλου.

Η επόμενη προγραμματισμένη ξενάγηση του ίδιου κύκλου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Απριλίου στην περίφημη Τριλογία των Αθηνών, η οποία περιλαμβάνει τρία από τα σημαντικότερα νεοκλασικά μνημεία του κόσμου, το Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία και την Εθνική Βιβλιοθήκη, έργα των σπουδαίων αρχιτεκτόνων του 19ου αι. Χριστιανού και Θεόφιλου Χάνσεν.

Η γνωριμία με την κλασική και νεοκλασική Αθήνα θα συνεχιστεί στις 15 Μαΐου με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας, και στο Μουσείο του, το οποίο στεγάζει εκθέματα, σχεδόν αποκλειστικά ταφικού χαρακτήρα, που προέρχονται από τις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Σε μικρή απόσταση από τον Κεραμεικό, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων. Το φετινό Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου, έχει τίτλο «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη». Η επιστήμη προοδεύει για να μας υπηρετήσει ή εμείς αλλάζουμε για να την ακολουθήσουμε; Οι εξελίξεις προσαρμόζονται στις ανάγκες μας ή μήπως μας υπαγορεύουν καινούργιες; Για τρίτη χρονιά, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια. Αναλυτική παρουσίαση μπορείτε να διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του ΑΩ

Λήδα Μπουζάλη

 


..