Κινηματογράφος
Έφη Παππά
 

Η μικρού μήκους ταινία animation My Stuffed Granny (Η Βαλσαμωμένη Γιαγιά) της Έφης Παππά κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Ταινιών Anime του Τόκιο. Πρόκειται για μια ευφάνταστη δεκάλεπτη ταινία, φτιαγμένη με την τεχνική του stop-motion. Αφηγείται την ιστορία της μικρής Σοφίας, που αγαπάει την γκρινιάρα γιαγιά της, παρ' όλο που αυτή είναι πάντα πεινασμένη και τρώει τα λιγοστά τρόφιμα που μπορεί να αγοράσει η οικογένεια. Η σύνταξη της γιαγιάς είναι το μόνο πράγμα που βοηθά εκείνη και τον πατέρα της να ζουν. Όταν όμως η γιαγιά πεθαίνει, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να τα βγάλουν πέρα. 

Η ταινία έχει συμμετάσχει και έχει διακριθεί σε πολλά φεστιβάλ. Προβλήθηκε στις επετειακές 20ές «Νύχτες Πρεμιέρας» στην Αθήνα, στο Animasyros International Animation Festival + Agora, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο του Athens AnimFest, καθώς και στο Πολύτεχνο στην Κέρκυρα, όπου διοργανώθηκε το Corfu Animation Festival. Επίσης, πρόσφατα, το Vimeo ανακήρυξε το My Stuffed Granny ως «ταινία μικρού μήκους της εβδομάδας» και «staff pick». Χάρις σε αυτήν τη διάκριση και τη σχετική προβολή, μέσα σε ελάχιστες μέρες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν αυτό το πολύ ενδιαφέρον φιλμ.

Η Έφη Παππά ζει και εργάζεται σήμερα στο Λονδίνο. Με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή της, η ίδια δήλωσε πως ήθελε απλώς να δώσει λίγη υποστήριξη και αισιοδοξία σε όλους τους νέους της Ελλάδας και όλου του κόσμου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Όλα τα όνειρα, με δουλειά, αγάπη και επιμονή, θα καρποφορήσουν. Και τελικά, όλα τα δεινά και οι δυσκολίες θα συνωμοτήσουν και αυτά υπέρ. Κάπως έτσι ξεκίνησε κι αυτή η ταινία. Με μεγάλη αγάπη αντιμετωπίσαμε όλες τις δυσκολίες σαν μικρές προκλήσεις. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι ταξίδεψαν μαζί μου και με βοήθησαν να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα. Ευχαριστώ όλα τα φεστιβάλ που με τόση αγάπη στεγάζουν το μικρό μας όνειρο ανάμεσα σε πολλά άλλα. Είναι μεγάλη τιμή να διακρινόμαστε σε παγκόσμια φεστιβάλ όπως το Tokyo Anime Awards», δήλωσε η υπότροφος.


Δείτε την ταινία εδώ.