Το Ίδρυμα Ωνάση στρατηγικός εταίρος στο πρόγραμμα act4Greece

Tο Ίδρυμα Ωνάση συμμετέχει ως στρατηγικός εταίρος στο πρόγραμμα συμμετοχικής χρηματοδότησης act4Greece, μια πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αποτελεί την πρώτη μεγάλη πλατφόρμα crowdfunding με κοινωφελή χαρακτήρα στην Ελλάδα. Στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016, στο Μέγαρο Μελά, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρευρέθηκαν εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας η πρόεδρος Λούκα Κατσέλη και ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, καθώς και εκπρόσωποι κοινωφελών ιδρυμάτων και φορέων. Στην ομιλία του, ο Αντώνης Παπαδημητρίου ανέφερε:

«Στο Ίδρυμα Ωνάση χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα, μαζί και παράλληλα με άλλα σημαντικά κοινωφελή ιδρύματα, αποδεχόμαστε την πρόσκληση της Εθνικής Τράπεζας να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία act4Greece – την πρώτη μεγάλη πλατφόρμα crowdfunding με κοινωφελή χαρακτήρα που δημιουργείται στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975 –έκλεισε πέρυσι 40 χρόνια προσφοράς– για να συνδράμει σε καίριους τομείς, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη. Αναγνωρίζουμε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία οφείλει να συμπράττει με την πολιτεία, πλαισιώνοντάς την, για ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και για το κοινό καλό, ιδίως όταν πρόκειται για δημόσια αγαθά.

»Όραμα και διαχρονική αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση είναι η απελευθέρωση των δυνάμεων της κοινωνίας μας. Με τη στήριξή μας ως εφαλτήριο, φορείς, άνθρωποι και ιδέες δημιουργούν ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για την πατρίδα μας. Αυτή την απελευθέρωση δυνάμεων στον χώρο της υγείας πετύχαμε με την κατασκευή και δωρεά του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στην πολιτεία το 1993· ακόμη μεγαλύτερη, στον πολιτισμό και την παιδεία, με τη δημιουργία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών το 2010, αλλά και μέσω πλήθους άλλων δράσεων, όπως η χορήγηση 6.500 υποτροφιών έως τώρα.

»Στο ίδιο αυτό πλαίσιο, το Ίδρυμα Ωνάση αποδέχτηκε την πρόσκληση της Εθνικής Τράπεζας να συμμετάσχει ως στρατηγικός εταίρος στην πρωτοβουλία act4Greece. Την πρωτοβουλία αυτή την αντιλαμβανόμαστε ως προσφορά στο κοινό ενός εργαλείου που θα επιτρέψει στον καθένα να συνεισφέρει, στο μέτρο των δυνάμεών του, στην αντιμετώπιση της κρίσης και των προβλημάτων που σωρεύονται. Κάθε ένας από τους φορείς που συνεργαζόμαστε συνεισφέρει την ιδιαίτερη εμπειρία και τεχνογνωσία του, ώστε όσοι συμμετέχουν στο crowdfunding να είναι βέβαιοι ότι η προσφορά τους, με την απόλυτη διαφάνεια που εγγυάται η Εθνική, θα πάει εκεί που πρέπει.

»Το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη συμβάλλουν με την 40χρονη εμπειρία και τεχνογνωσία τους σε μια σημαντική δράση αυτής της συμμαχίας, στον τομέα του πολιτισμού. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεισφέρουμε και οικονομικά, χτίζοντας μια σημαντική βάση και αφετηρία για τη συλλογή των απαραίτητων πόρων από το κοινό για έναν σημαντικό σκοπό. Θέλουμε έτσι να εμπνεύσουμε, μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη σύμπραξη φορέων, τους συμπολίτες μας να συστρατευθούν κι εκείνοι στην πρωτοβουλία act4Greece και να συνεισφέρουν, με αυτό που μπορούν, για τον σκοπό που τους συγκινεί.

»Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα act4Greece, το Ίδρυμα Ωνάση, ειδικότερα, αναλαμβάνει να στηρίξει φορείς που ενεργοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, με πρώτο το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν· έναν πολιτιστικό φορέα με αδιαμφισβήτητη πολυετή προσφορά, ένα πραγματικό σχολείο θεατρικής παιδείας, του οποίου η συμβολή στην πολιτιστική μας ταυτότητα και κληρονομιά είναι ανεκτίμητη. Διότι η παιδεία και ο πολιτισμός μόνο διασφαλίζουν ότι οι αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας θα συνεχίσουν να αποτελούν τα κύρια συστατικά της κοινωνικής μας συνοχής, ιδίως στις σημερινές συνθήκες.

»Ως στρατηγικός εταίρος, με συναίσθηση αυτής της ευθύνης και πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη των συμπράξεων, το Ίδρυμα Ωνάση προσβλέπει, μέσω της συμμετοχής του στο act4Greece, σε μια νέα εποχή για την κοινωφέλεια στην Ελλάδα. Η συσσωρευμένη εμπειρία οργανισμών που γνωρίζουν τόσο τις ανάγκες της κοινωνίας όσο και τους μηχανισμούς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών, μαζί με τη δύναμη της ευαισθησίας και τη συμβολή των συμπολιτών μας, μπορούν να δώσουν μια νέα ελπιδοφόρα πνοή στην ανάπτυξη του τόπου και στην απελευθέρωση των δυνάμεών του».


Περισσότερες πληροφορίες, στον ιστότοπο του προγράμματος.