Η φωτογραφία συναντά τον κινηματογράφο στο Χόλιγουντ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ
   

Ο περαστικός που θα διασχίσει τη Στοά Πανταζοπούλου, στον αριθμό 98 της οδού Ακαδημίας, δίπλα στην Πλατεία Κάνιγγος, δεν μπορεί παρά να νιώσει μιαν αδιόρατη θλίψη, μια αίσθηση κενού. Κλειστά καταστήματα, κατεβασμένα ρολά, εγκατάλειψη, φθορά, βρομιά. Μια αντιπροσωπευτική εικόνα του κέντρου της Αθήνας σήμερα. 

Όσοι και όσες είχαν την τύχη να παρευρεθούν στην έκθεση «Ο Νοτιάς πάει Χόλιγουντ» είδαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα της εν λόγω στοάς, που είναι γνωστή και ως Στοά Χόλιγουντ. Το τριήμερο 5, 6 και 7 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη Νοτιάς και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, η στοά απέκτησε ζωή και θυμήθηκε τα «περασμένα μεγαλεία» της. 

Το τριήμερο εκδηλώσεων ξεκίνησε με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας σε επιμέλεια της υποτρόφου και φωτογράφου Ηούς Πάσχου. Η έκθεση, στην οποία συμμετείχε και η ίδια η Ηώ Πάσχου μαζί με έξι φοιτητές της από το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, αποτύπωσε διάφορες πλευρές από τα γυρίσματα της ταινίας του Μπουλμέτη σε έξι ενότητες: τον μικρόκοσμο πίσω από τις κάμερες (backstage), πορτρέτα των ηθοποιών σε στημένα στιγμιότυπα αλλά και σε στιγμές χαλάρωσης, το «σκηνικό» της ίδιας της Στοάς Χόλιγουντ, τα μέρη όπου γυρίστηκε η ταινία, μια σειρά ασπρόμαυρων πορτρέτων «studio» των συντελεστών της ταινίας και, τέλος, τα πορτρέτα της αγαπημένης του πρωταγωνιστή σε ένα αλλιώτικο ταξίδι στη Λατινική Αμερική. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν εξήντα φωτογραφίες της Ερμίνας Δημητρίου, της Ελπίδας Κοντογιάννη, της Ελένης Ποντίκη, του Δημήτρη Πατρίκιου, του Μιχάλη Ματσούκα, του Γιώργου Καζία και της Ηούς Πάσχου. 

«Φόντο» της έκθεσης, η ιστορική στοά που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Λυγίζο το 1950. Η στοά πήρε το όνομά της από τα γραφεία κινηματογραφικών παραγωγών και τις εταιρείες διανομής που στεγάζονταν εκεί, αλλά και από το περίφημο Μπαρ Χόλιγουντ, αγαπημένο στέκι ηθοποιών, παραγωγών και σκηνοθετών της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Την κινηματογραφική ιστορία της στοάς μαρτυρά σήμερα η ταμπέλα «Μέγαρον Έβδομης Τέχνης» στην είσοδο του κτηρίου που κάποτε στέγαζε όλα εκείνα τα γραφεία. 

Η πρόκληση για τον επιμελητή που καλείται να «στήσει» μια έκθεση σε έναν τέτοιον πολυδιάστατο χώρο είναι μεγάλη. Απαιτεί προετοιμασία και σκέψη ώστε να αναδειχθούν όχι μόνο τα έργα αλλά και ο ίδιος ο χώρος, με στόχο τα μεν να μην υπερκαλύπτουν τον δε αλλά ούτε και να χάνονται μέσα του. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έκθεσης δικαίωσε τη σκληρή δουλειά που είχε προηγηθεί, μια και επρόκειτο για μια ισορροπημένη και ιδιαίτερα προσεγμένη παρουσίαση. 

Οι φωτογραφίες είτε τοποθετήθηκαν στους τοίχους και λοιπές επιφάνειες κατά μήκος της στοάς είτε εκτέθηκαν με τον κατάλληλο τρόπο στα άδεια καταστήματα που χρησίμευσαν και ως σκηνικό της ταινίας. Έτσι, οι φωτογραφίες από νεκρές φύσεις και αντικείμενα της ταινίας βρήκαν τη θέση τους στα ράφια του καταστήματος ειδών ταξιδίου ενώ τα ασπρόμαυρα πορτρέτα «εποχής» των συντελεστών της ταινίας κόσμησαν τις προθήκες και τους τοίχους του φωτογραφείου, όπως θα γινόταν και με τα πορτρέτα των πελατών του όταν εκείνο λειτουργούσε ακόμη. 

Ο θεατής της έκθεσης είχε την ευκαιρία να νιώσει μέρος της ταινίας περνώντας ανάμεσα από τις φωτογραφίες, παρατηρώντας τις και συνάμα απολαμβάνοντας την εμπειρία του ίδιου του χώρου όπου γυρίστηκε η ταινία. Η ποικιλία, τόσο θεματολογική όσο και στιλιστική, καθώς και η αισθητική αρτιότητα των φωτογραφιών δημιούργησαν ένα πραγματικά απολαυστικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα με την έκθεση διοργανώθηκε συζήτηση ανάμεσα σε παλιούς κινηματογραφιστές, διανομείς και δημοσιογράφους με θέμα: «Πίσω από την κάμερα: Άγνωστες ιστορίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο». Το τριήμερο έκλεισε με πάρτι όπου ακούστηκαν μουσικές της κινηματογραφικής Αθήνας από τον παραγωγό του Μελωδία FM Δημήτρη Βραχνό. 


(Η Αγγελική Σβορώνου είναι εικαστικός-φωτογράφος.)

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας