Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ωνάση για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά
Από αριστερά: o καθηγητής Κ. Γραμμένος, ο καθηγητής R. Roll, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, δρ Α. Παπαδημητρίου, ο ομότιμος καθηγητής S. C. Myers, ο ομότιμος καθηγητής T. D. Heaver, ο καθηγητής G. M. Grossman, ο δρ M. Stopford, ο καθηγητής R. C. Merton (Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1997)
Από αριστερά: o καθηγητής Κ. Γραμμένος, ο καθηγητής R. Roll, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, δρ Α. Παπαδημητρίου, ο ομότιμος καθηγητής S. C. Myers, ο ομότιμος καθηγητής T. D. Heaver, ο καθηγητής G. M. Grossman, ο δρ M. Stopford, ο καθηγητής R. C. Merton (Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1997)
   

Τα Διεθνή Βραβεία Ωνάση, μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις στους τομείς της Ναυτιλίας, του Εμπορίου και των Χρηματοοικονομικών, απονεμήθηκαν στους φετινούς νικητές, στο Guildhall, στο City του Λονδίνου, στις 14 Σεπτεμβρίου 2015. Στην τελετή παρέστησαν περισσότεροι από 500 εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Οι φετινοί νικητές στον τομέα των Χρηματοοικονομικών είναι δύο πανεπιστημιακοί: ο ομότιμος καθηγητής Stewart C. Myers (καθηγητής Χρηματοοικονομικής Επιστήμης στην Έδρα Robert C. Merton (1970) / Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) και ο καθηγητής Richard Roll (καθηγητής Χρηματοοικονομικών στην έδρα Linde / Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας), οι οποίοι και μοιράστηκαν το Βραβείο. 

Στον τομέα του Διεθνούς Εμπορίου βραβεύθηκε ο καθηγητής Gene M. Grossman του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Στον τομέα της Ναυτιλίας, δύο πανεπιστημιακοί μοιράστηκαν το Βραβείο: ο ομότιμος καθηγητής Trevor D. Heaver (Director of the Centre for Transportation Studies / Sauder School of Business, University of British Columbia) και ο δρ Martin Stopford (Non-Executive President / Clarksons Research Services Limited).  

Ο δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία, υπογράμμισε: «Ο Ωνάσης έγινε διάσημος, τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και μετέπειτα, για τη δεξιοτεχνία του στη Ναυτιλία, τα Χρηματοοικονομικά και το Εμπόριο. Το Ίδρυμα Ωνάση με υπερηφάνεια συνδέει το όνομα του ιδρυτή του με το Corporation of the City of London και το Costas Grammenos Centre for Shipping Trade and Finance (City University London), που αποτελούν καταξιωμένα διεθνή κέντρα σπουδών και μελέτης για τις δράσεις αυτές».

Ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, ιδρυτής του Διεθνούς Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών του Cass Business School σημείωσε: «Τα Διεθνή Βραβεία Ωνάση τιμούν το ακαδημαϊκό έργο ζωής, σε δράσεις και περιοχές που παλαιότερα στερούντο μιας διεθνούς σχετικής πλατφόρμας αναγνώρισης. Θερμά συγχαρητήρια στους νικητές, που με τις εξαιρετικές επιδόσεις τους έχουν συμβάλει στην προώθηση των επιστημονικών πεδίων τους και συνεχίζουν να επηρεάζουν τόσο την πανεπιστημιακή σκέψη όσο και την επιχειρηματική δράση, διεθνώς». 

Τα Βραβεία απονέμονται κάθε τρία χρόνια και συνδιοργανώνονται από το Ίδρυμα Ωνάση και το Cass Business School (το οποίο υπάγεται στο City University London) σε συνεργασία με το City του Λονδίνου. Το Ίδρυμα Ωνάση θέσπισε το 1978 το πρώτο πρόγραμμα Διεθνών Βραβείων, σύμφωνα με τους στόχους που είχε θέσει εξαρχής ο Αριστοτέλης Ωνάσης για την απονομή Διεθνών Βραβείων, όπως αυτοί περιγράφονται στη χειρόγραφη διαθήκη του. Από τότε έως σήμερα, τα Διεθνή Βραβεία πέρασαν από τρεις διαδοχικές φάσεις. Στη σημερινή, τρίτη φάση, το αντικείμενο των βραβείων εστιάζει στις προαναφερθείσες, εξαιρετικά σημαντικές, επιχειρηματικές περιοχές.

Σημειώνεται επίσης ότι, στη σημερινή φάση των Βραβείων, επιλέγονται προσωπικότητες που βρίσκονται ακόμη στην ακμή της δραστηριότητάς τους, με απώτερο στόχο το Βραβείο να τους ενισχύσει ως μοχλός στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του έργου τους.

Κορυφή της σελίδας