Μουσική
Κωνσταντία Γουρζή
 

Η διάσημη μαέστρος Κωνσταντία Γουρζή συνεργάστηκε με τη Λυρική Σκηνή και τη χορογράφο Αγγελική Στελλάτου για το ανέβασμα του Χαμόγελου της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι στη Λυρική Σκηνή τον περασμένο Μάρτιο. Στη συνέχεια, παρουσίασε νέες και παλαιότερες συνθέσεις της στη Βενετία και σε διάφορα φεστιβάλ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας και της Ιαπωνίας.

Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η Γουρζή συνεργάστηκε με γνωστούς σολίστες και διάφορα μουσικά σύνολα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε μια σειρά συνθέσεων αφιερωμένων σε επτά γλυπτά Αγγέλων του Γερμανού καλλιτέχνη Alexander Polzin. Ο πρώτος Άγγελος-σύνθεση, με τίτλο Παχαριόν, ήταν παραγγελία του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας. Στην παρουσίαση της σύνθεσης έλαβαν μέρος η γρηγοριανή χορωδία Schola Antiqua της Ισπανίας, ο ψάλτης Βασίλης Αγροκώστας, ο βιολιστής Μίλτος Παπαστάμου, ο νεΐστας Χάρης Λαμπράκης και ο κλαρινετίστας Σλάβα Σερνάβκα. Τον περασμένο Οκτώβριο, στην πρεμιέρα της σύνθεσης (διάρκειας μίας ώρας), που πραγματοποιήθηκε στο μοναστήρι της Παναγίας Las Huelgas στην ισπανική πόλη Μπούργος, τους ερμηνευτές διηύθυνε η ίδια η συνθέτρια.

Ο δεύτερος Άγγελος-σύνθεση, για κουαρτέτο εγχόρδων, με τίτλο Ανάχικον, ήταν παραγγελία του φεστιβάλ Μουσικές Ημέρες του Κάσελ, στο οποίο τη σύνθεση ερμήνευσε το κουαρτέτο Minguet Quartett. Στο ίδιο φεστιβάλ, τον περασμένο Νοέμβριο, η Γουρζή παρουσίασε με το σύνολό της opus21musikplus τον Πιερότο του Schönberg με τζαζ αυτοσχεδιασμούς και την 4η Συμφωνία του Mahler για ορχήστρα δωματίου. 

Η Κωνσταντία Γουρζή είναι καλεσμένη ως μαέστρος και ως συνθέτης με ανάθεση για ένα έργο για ορχήστρα στο Φεστιβάλ της Λουκέρνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2016. Θα πρόκειται για τον έβδομο Άγγελο-σύνθεση, με τίτλο Νυέλ. Οι υπόλοιποι Άγγελοι-συνθέσεις αποτελούν αναθέσεις έργου για σόλο βιόλα, κοντσέρτου για βιόλα και ορχήστρα, κοντσέρτου για όμποε και βιολί.

Παράλληλα, στην Ιαπωνία κυκλοφόρησε πρόσφατα ο νέος δίσκος της Γουρζή, με το σόλο κομμάτι για μαρίμπα meditation I. Επιπλέον, η δημιουργός δέχτηκε ανάθεση από την Αρχιεπισκοπή της Βαυαρίας, προκειμένου να συνθέσει ένα έργο που θα παρουσιαστεί στη Μητρόπολη του Μονάχου τον Φεβρουάριο 2016, με θέμα τους Σταυρούς του καλλιτέχνη Γιάννη Κουνέλη. Τέλος, με το σύνολο oktopus των φοιτητών της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου, η Γουρζή συνέχισε ακατάπαυστα ως μαέστρος την ενεργό δράση της, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια από τον γερμανικό Τύπο.

Φωτογραφία: Stefan Noll

Μυρσίνη Μαργαρίτη
 

Συνεχίζοντας μια σταθερά επιτυχημένη πορεία, η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη εμφανίστηκε μαζί με την πιανίστα και αρχιμουσικό Ζωή Ζενιώδη σε ρεσιτάλ στην Αρχαία Νεμέα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Μεγάλες Μέρες Νεμέας», το περασμένο καλοκαίρι. Στη συνέχεια, οι δύο υπότροφοι συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Embassy της Χάγης στην Ολλανδία. 

Μία ακόμη συνεργασία της Μυρσίνης Μαργαρίτη με μουσικούς υποτρόφους αποτέλεσε η παράσταση «Claude Debussy: La musique à moi», η οποία ανέβηκε στην Καβάλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Στην παράσταση αυτήν η διακεκριμένη υψίφωνος συνέπραξε με τον υπότροφο πιανίστα Διονύση Μαλλούχο και τη φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη. Στη συνέχεια, συμμετείχε ως σολίστ στο γκαλά όπερας προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ) με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Βράνου. Αμέσως μετά, ταξίδεψε στην πόλη Μπεζάου της Αυστρίας, όπου παρουσίασε έργα μπαρόκ μουσικής με τους σολίστ της ολλανδικής ορχήστρας New Dutch Academy, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Ηχοληπτών. 

Ακολούθησε η παρουσίαση της 4ης Συμφωνίας του Mahler με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, καθώς και του έργου Carmina Burana του Carl Orff, στην εκδοχή για κρουστά και δύο πιάνα, υπό τον αρχιμουσικό Σταύρο Μπερή, στο Παλλάς. Στα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνονται ο Μεσσίας του Handel στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) με την Καμεράτα – Armonia Atenea, υπό τη διεύθυνση του επίσης υπότροφου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου∙ η συμμετοχή στον ρόλο της Βαλανσιέλ στην οπερέτα Η Εύθυμη Χήρα του Franz Lehár, επίσης στο ΜΜΑ∙ η συμμετοχή της σε συναυλία μουσικής δωματίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φουαγέ της Λυρικής Σκηνής και, τέλος, η εμφάνισή της σε ρεσιτάλ γερμανικού τραγουδιού στο ΜΜΘ.

(Φωτογραφία: Γιώργος Σκιτζάκος)