Χορός
Ζωή Δημητρίου
 

The Chapter House είναι ο τίτλος του έργου που παρουσίασε η χορογράφος Ζωή Δημητρίου στο Laban Theatre του Λονδίνου στις 26 Νοεμβρίου 2015. Το ίδιο έργο θα παρουσιαστεί εκ νέου στο ίδιο θέατρο στις 12 Απριλίου 2016. Το Chapter House σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην καλλιτεχνική πορεία της χορογράφου και διερευνά τη σημασία της έννοιας του δημιουργού και της διαδικασίας δημιουργίας ή αναδημιουργίας ενός έργου τέχνης στην ψηφιακή εποχή. 

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας της χορογράφου με τον Αμερικανό συνθέτη και πρωτοπόρο των media in performance Mark Coniglio (δημιουργού του λογισμικού Isadora και συνδιευθυντή της ομάδας Troika Ranch). Κατά τη διάρκεια της παράστασης παρουσιάζεται ζωντανά μια βίντεο-εγκατάσταση, δημιουργία του Mark Coniglio, με σκοπό την έκθεση των δημιουργικών διαδικασιών μέσω των οποίων η χρήση της τεχνολογίας καταγράφει, ανακατασκευάζει και αναπαριστά μια ζωντανή παράσταση.

Ο χορός είναι μια εφήμερη τέχνη, και αυτό ακριβώς αποτελεί το θέμα διερεύνησης του έργου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Mark Coniglio, «δεν πρόκειται για ένα έργο στο οποίο η τεχνολογία ή τα πολυμέσα απλώς ενσωματώνονται. Αντιθέτως, πρόκειται για μιαν αντίδραση – τη χρήση της τεχνολογίας ως εργαλείου ανταπόκρισης σε αυτό που βλέπω». Ο τρόπος με τον οποίο είναι φτιαγμένο το έργο δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να δουν ξανά προγενέστερα έργα της χορογράφου, μέσα όμως από τη χρήση της τεχνολογίας που λειτουργεί ως ενεργητική αφύπνιση της μνήμης. 

Η Ζωή Δημητρίου, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στο στούντιο της Trisha Brown στη Νέα Υόρκη, ενώ επιπλέον ολοκλήρωσε με διάκριση το μεταπτυχιακό τμήμα MA in European Dance Theatre Practice στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance του Λονδίνου το 2005. Ίδρυσε την ομάδα της το 2006, η οποία και εδρεύει στο Λονδίνο και την Αθήνα. Έργα της Ζενιώδη έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα θέατρα, όπως τα Laban Theatre, The Place, ROH2, Arnolfini, αλλά και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών∙ επιπλέον, σε φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Operaestate Festival Veneto, το Europe in Motion Festival, καθώς και στη Σκάλα του Μιλάνου. Η καλλιτέχνιδα έχει βραβευτεί με το Robin Howard Foundation Award 2008, το Bonnie Bird Choreography Fund Award 2009, το CfC Award 2010 (Choreography for Children) και έχει επιλεγεί να παρουσιάσει το έργο της στο ευρωπαϊκό δίκτυο χορού Aerowaves. 


Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.   

(Φωτογραφία: Andy Ferreira)

Ευάγγελος Πουλίνας
 

Alternative Bodies είναι ο τίτλος της τελευταίας παραγωγής που παρουσίασε ο χορογράφος Ευάγγελος Πουλίνας, σε συγχορογραφία με τη Χριστίνα Μερτζάνη. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2015 στον χώρο Dock 4 στο Κάσελ της Γερμανίας. 

Τα «εναλλακτικά σώματα» είναι ένα ντουέτο που πραγματεύεται τη διαφορετικότητα και την ένωση. Δύο διακριτά, διαφορετικά σώματα, ένα γυναικείο και ένα αντρικό, προσπαθούν να συνυπάρξουν, να ενωθούν, να συμβιώσουν, να αναγνωρίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Στην προσπάθειά τους αυτή επισκέπτονται ξεχασμένες πτυχές της προσωπικότητάς τους και της εξελικτικής τους πορείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτότυπη μουσική ήταν της Μάρθας Μαυροειδή, η οποία είναι επίσης υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. 

Η παράσταση πρόκειται να παρουσιαστεί και στην Αθήνα στις 15–16 Ιανουαρίου 2016 στον χώρο Olvio Wonderworld. Τα τελευταία χρόνια, ο Ευάγγελος Πουλίνας χορεύει, χορογραφεί και διδάσκει στη Γερμανία, στην Ελβετία και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και χόρεψε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε χορογραφίες του Κωνσταντίνου Ρήγου και του Nigel Charnock. Παράλληλα, έχει χορέψει σε παραγωγές των Staatstheater Kassel (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Johannes Wieland), Compagnie Linga, Marchel Leemann Physical Dance Theater, Constanza Macras/Dorkypark, Opera Français de New York, Staatstheater Oldenburg, Ad Lib, Άρθρωσις, V.VOID και σε χορογραφίες των Wim Vandekeybus, Jasmin Vardimon, Gerald Cassel, Gus Solomons jr, Mark Morris, Martha Graham, Pascal Rioult. 

Ο Ευάγγελος Πουλίνας είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Tisch School of the Arts του New York University και απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί με υποτροφίες από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Ίδρυμα Κοινωνικών Υποτροφιών, το New York University και το danceWEB Europe. Το 2015, επιλέχθηκε ως ανερχόμενος χορογράφος από το Springoard Danse Montréal. Χορογραφίες του έχουν παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, την Ελλάδα, την Ισπανία, Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τον Καναδά. Το 2004, σκηνοθέτησε το videodance without trace, το οποίο απέσπασε βραβείο στον διαγωνισμό «3 in 3» του Βρετανικού Συμβουλίου. Το 2005, ίδρυσε την ομάδα χορού V.VOID, η οποία έλαβε επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για το έτος 2008. Από το 2010, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ σε αστικό τοπίο «ένα μικρό βήμα». Από το 2012 βρίσκεται στο Όλντενμπουργκ της Γερμανίας, όπου έχει τη θέση του διευθυντή πρόβας, βοηθού χορογράφου και δασκάλου της ομάδας χορού του Κρατικού Θεάτρου του Όλντενμπουργκ. Το 2013, ίδρυσε την «ελεύθερη πτώση», με την οποία και δημιούργησε τα έργα μεταμόρφωση και Alternative Bodies.


Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.

Φωτογραφία: Karl Heinz Mierke