Μουσικά πετράδια από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΛΛΟΥΧΟΣ

Alexandra Papastefanou, 12 Minerals / 12 Ορυκτά, for piano αρτιτούρα και CD) (Φίλιππος Νάκας, 2015) 


Μία από τις σημαντικότερες παρουσίες στον διεθνή πιανιστικό χώρο, η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, παρουσίασε πριν από λίγο καιρό το πρώτο της έργο για σόλο πιάνο, τα 12 Ορυκτά (Φίλιππος Νάκας, 2015), κομμάτια ατμόσφαιρας, με έντονο αυτοσχεδιαστικό αλλά και προγραμματικό χαρακτήρα, «μουσικοί συνειρμοί πάνω στην ιδιαίτερη, ιριδίζουσα φύση, τη σημασία και την πολύχρωμη εικόνα των ορυκτών», όπως σημειώνει και η ίδια στο εισαγωγικό σημείωμα της επιμελημένης έκδοσης του σχετικού μουσικού κειμένου, η οποία συνοδεύεται και από CD όπου η ίδια η συνθέτρια ερμηνεύει τα 12 Ορυκτά στο πιάνο. 

Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, με ιδιαίτερη επιρροή από την πολυφωνική γραφή, η οποία τη συνοδεύει ως ανάγνωση ζωής και έκφρασης, πρόσφατα παρουσίασε (όχι για πρώτη φορά!) σε συναυλία τα 24 Πρελούδια και Φούγκες του Α΄ τεύχους του Καλώς Συγκερασμένου Κλειδοκύμβαλου, ένα ερμηνευτικό κατόρθωμα που την έχει τοποθετήσει εδώ και χρόνια στην πιανιστική ελίτ των ολίγων εκλεκτών. Η πολυφωνία, τόσο ως τρόπος γραφής όσο και ως αισθητική, είναι παρούσα στα 12 Ορυκτά, όπως και η μουσική γλώσσα του Schumann, του Bartók, του Σκριάμπιν ή των ιμπρεσιονιστών, τους οποίους επίσης υπηρετεί η μουσική της τέχνη. Ακόμη και τζαζ στοιχεία μπορεί εύκολα κάποιος να ανιχνεύσει, ρυθμικά αλλά και αρμονικά. Υπάρχει όμως έντονο και το προσωπικό ύφος στην παρτιτούρα, με πολύ αποτελεσματική χρήση των δυνατοτήτων του οργάνου στα χρώματα αλλά και, κυρίως, στον χρόνο και την ενδιαφέρουσα διαχείρισή του. 

Όπως είπε άλλωστε και η ίδια η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνομιλία της με τον Χρίστο Παπαγεωργίου (10 Ιουνίου 2015, Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ, στη ραδιοφωνική εκπομπή «Aναζητώντας την Κυρία με τη στρυχνίνη», όπου ακούγονται και ειδικά ηχογραφημένα από την ίδια τα Ορυκτά), ο χρόνος είναι ο βασικός συνθετικός άξονας του έργου: «ο Ιστορικός Χρόνος, ο Γεωλογικός Χρόνος, ο Αστρονομικός Χρόνος».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ονόματα των κομματιών, που δίνουν και τον χαρακτήρα της πιανιστικής αυτής συλλογής: 1. «Εκκρεμές από Χαλαζία», 2. «Φλουορίτης», 3. «Απολιθωμένο Δάσος», 4. «Λάριμαρ», 5. «Ίασπις», 6. «Υάκινθος», 7. «Σπήλαια με αντήχηση – Δολομίτης», 8. «Οι ατελείωτοι δρόμοι της άμμου», 9. «Παλιό βαλς από Σάρδιο και Κινάβαρι», 10. «Στην κόψη του διαμαντιού», 11. « Μπλε Σελεστίν – κι ο καπνός στροβιλίστηκε ψηλά», 12. «Λυδία Λίθος».

Τα 12 Ορυκτά, ως πιανιστικό έργο, ευτύχησαν να έχουν ως πρώτη ερμηνεύτρια μία από τις πιο εκφραστικές σολίστ, η οποία και ανέδειξε κάθε πτυχή της διαφορετικής προσωπικότητας του κάθε κομματιού, καθώς και την αισθητική ενότητα του κύκλου. Σίγουρα θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμη ερμηνευτές, καθώς τα 12 Ορυκτά αποτελούν ελκυστική επιλογή, συνδυάζοντας πρωτοτυπία, προσιτότητα, ομορφιά, πιανιστικό ενδιαφέρον, απόλαυση ακουστική και πνευματική. Ο δημιουργικός ενθουσιασμός που διαπνέει κάθε καλλιτεχνική ενασχόληση της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου είναι παρών και εδώ, δίνοντας 91 σελίδες μουσικής που «εξορύσσουν» λάμψεις, συναφές και αντανακλάσεις, χρώματα σπάνια, μοτίβα που σχεδιάζουν τη φαντασία μας και προκαλούν κινησιολογικές ή ονειρικές φιγούρες που κυκλοφορούν ακόμη και μεταμφιεσμένες! 

Τα 12 Ορυκτά αποτελούν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσθήκη στο ρεπερτόριο του πιάνου, πολύχρωμη και προσιτή τόσο για τους θεράποντες το όργανο όσο και για το ακροατήριο, έχοντας ήδη εκτεθεί καταλλήλως στην προθήκη, συναυλιακά και εκδοτικά. Καλοτάξιδα!                                                         

 


..