Επιτυχίες
Χριστίνα Τζώτζη
 

Η χημικός μηχανικός Χριστίνα Τζώτζη τιμήθηκε στο Παρίσι με το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς 2015 στην Έρευνα και την Ανάπτυξη», το οποίο απονέμεται από το γαλλικό τεχνικό περιοδικό L’Usine Nouvelle. Η βράβευση διοργανώθηκε φέτος για τέταρτη χρονιά σε συνεργασία με μεγάλες τεχνικές εταιρείες, όπως η Technip, η SNCF και η Renault Group. Στόχος του βραβείου είναι να τιμήσει τις γυναίκες που εργάζονται και ξεχωρίζουν στη βιομηχανία –έναν χώρο όπου ο αριθμός τους σε θέσεις ευθύνης δεν είναι μεγάλος– και με αυτόν τον τρόπο να δώσει κίνητρα σε νεότερες γυναίκες να εργαστούν σε αντίστοιχες θέσεις.

Η Χριστίνα Τζώτζη σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε το πτυχίο της από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Στη συνέχεια, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου ειδικεύτηκε στα ενεργειακά συστήματα, τις βιομηχανικές διαδικασίες και τις αντιρυπαντικές τεχνολογίες. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα το 2009, υποβάλλοντας διδακτορική διατριβή με τίτλο Επίδραση των φυσικών ιδιοτήτων των ρευστών στη διφασική ροή υγρού-αερίου σε οριζόντιους και σχεδόν οριζόντιους αγωγούς, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Νίκου Ανδρίτσου. Τέλος, ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Ινστιτούτο IFPEN στο Παρίσι με θέμα Μοντελοποίηση πολυφασικών ροών κατά τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από το 2011 έως σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Technip στο Παρίσι, με αντικείμενο την προώθηση πρωτοποριακών προϊόντων για την ασφαλή υποθαλάσσια μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Βασικός στόχος του ερευνητικού προγράμματος του οποίου ηγείται η Χριστίνα Τζώτζη είναι να αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του προϊόντος της εταιρείας: ενός θερμαινόμενου σωλήνα που εγκαθίσταται σε μεγάλα υποθαλάσσια βάθη για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να εξαλείψει τη δημιουργία υδριτών μεθανίου (πρόκειται για εύφλεκτο πάγο συμπιεσμένου φυσικού αερίου), οι οποίοι δημιουργούνται σε υψηλές πιέσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Απώτεροι στόχοι, ο ασφαλής σχεδιασμός πεδίων παραγωγής πετρελαίου σε μεγάλα βάθη και η μείωση του κόστους. 

Η Χριστίνα Τζώτζη είναι υπεύθυνη για τον προσδιορισμό του πειραματικού πρωτοκόλλου, την εκτέλεση των πειραμάτων σε βιομηχανικές διαστάσεις (δημιουργία μπλοκ υδριτών μεθανίου 200 κ., για πρώτη φορα παγκοσμίως), καθώς και για την προώθηση του πρότζεκτ στις πετρελαϊκές εταιρείες, μια και το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Total και την ExxonΜobil. Όπως εξηγεί η ίδια, «οι απαιτήσεις ήταν πάντα πολλές, καθώς κατά τη διάρκεια του τετραετούς προγράμματος έπρεπε να συνδυαστούν συμφέροντα –όχι απαραιτήτως πάντα συγκλίνοντα– ανάμεσα στο επιστημονικό κομμάτι του προγράμματος και τις πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες επιθυμούσαν να έχουν αμέσως τα αποτελέσματα». 

Η Χριστίνα Τζώτζη έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.


Μάριος Ευθυμιόπουλος
 

O Μάριος-Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος αναγορεύθηκε επίκουρος καθηγητής, διευθυντής και συντονιστής του μεταπτυχιακού προγράμματος Στρατηγικής και Ασφάλειας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Εμιράτων (American University in the Emirates), με έδρα το Ντουμπάι. 

Ο Μάριος Ευθυμιόπουλος εξειδικεύεται στην παγκόσμια στρατηγική και ασφάλεια, το διεθνές δίκαιο ασφάλειας, τη στρατηγική ανάπτυξης, την κυβερνοπολιτική στρατηγικής και ασφάλειας, τη διαχείριση κρίσεων, την επικοινωνία, τα ζητήματα επιχειρησιακής στρατηγικής και τακτικής πολέμου, πολιτικής άμυνας κρατών και διεθνών οργανισμών, οικονομικής στρατηγικής ανάπτυξης για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Είναι μέλος του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Strategy International.

Ο διδακτορικός του τίτλος στη Στρατηγική Πολιτική και Ασφάλεια τού απονεμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με βαθμό Άριστα. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στον τομέα Διπλωματία, Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική Πολιτική, ο οποίος αποτέλεσε συνέχεια του αρχικού μεταπτυχιακού του κύκλου Οικονομικών και Πολιτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (London School of Economics), με ειδίκευση στη Σοβιετική και Μετασοβιετική Πολιτική. Κατέχει πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική από το Πανεπιστήμιο Λίνκολνσιρ και Χάμπερσαϊντ. Επίσης, έχει ολοκληρώσει το στρατηγικό πρόγραμμα μεταπτυχιακού κύκλου στο Κολέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ με έδρα τη Ρώμη, ειδικευόμενος στη Διεθνή Στρατηγική και Ασφάλεια. 

Μέχρι την απονομή της νέας θέσης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Εμιράτων, ο Μάριος Ευθυμιόπουλος κατείχε επιστημονικές και ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, στο Ίδρυμα Harriman, στο Κέντρο Διατλαντικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Έρευνας του Πανεπιστημίου George Washington και στο Woodrow Wilson Center for International Scholars. Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διατριβής του, διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντας. Έχει διδάξει επίσης στις ελληνικές σχολές Άμυνας και Αστυνομίας, καθώς και στην Αστυνομία του Ντουμπάι, στους αντίστοιχους τομείς ειδίκευσης. Έχει εκδώσει σειρά βιβλίων για την ασφάλεια και τη στρατηγική, πληθώρα άρθρων σε ελληνικές, κυπριακές και αμερικανικές εφημερίδες, ενώ, επίσης, έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ.


Περισσότερες πληροφορίες:

www.efthymiopoulos.eu  

www.academia.edu/mariosefthymiopoulos 
Σωζήτα Γκουντούνα
 

Ο πολιτιστικός φορέας Performa, που ιδρύθηκε το 2004 στη Νέα Υόρκη και διοργανώνει από το 2005 την (πρώτη στο είδος της) Μπιενάλε για περφόρμανς από εικαστικούς καλλιτέχνες, ανακοίνωσε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 460.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Andrew W. Mellon, η οποία θα υποστηρίξει τη δημιουργία της επιμελητικής και ερευνητικής θέσης «Andrew W. Mellon Curatorial Fellowship». Οι υποτροφίες έχουν διάρκεια τεσσάρων ετών και θα δοθούν σε τέσσερις μεταδιδακτορικούς υποψηφίους (σε δύο επιμελητές για δύο χρόνια η καθεμία). Κατά τη διάρκεια της υποτροφίας του, κάθε επιμελητής θα πρέπει να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του φορέα, καθώς και στην πρώτη Μπιενάλε «Performa», η οποία εστιάζει στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παρουσίαση περφόρμανς από εικαστικούς καλλιτέχνες.

Η πρώτη επιμελήτρια που επιλέχθηκε για τη θέση Andrew W. Mellon του Performa είναι η υπότροφος Σωζήτα Γκουντούνα. Η Ελληνίδα θεωρητικός τέχνης θα αναλάβει αυτόνομη έρευνα και επιμέλεια εκθέσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου των δύο ετών. Θα έχει επίσης διδακτικά καθήκοντα ως βοηθός της καθηγήτριας RoseLee Goldberg στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και θα αναπτύξει την κοινοπραξία των 80 και πλέον πολιτιστικών ιδρυμάτων σε όλη τη Νέα Υόρκη που συνδιοργανώνουν με το Performa διεθνούς φήμης προγράμματα με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, κριτικών τέχνης, επιμελητών και συγγραφέων. 

Η RoseLee Goldberg, ιδρύτρια και διευθύντρια του Performa, υποστηρίζει ότι αυτή η υποτροφία θα εκπαιδεύσει τους νέους επιμελητές του 21ου αιώνα, οι οποίοι θα εδραιώσουν τον ρόλο του Live Art σε διεθνή μουσεία που εφεξής ιδρύουν εξειδικευμένα τμήματα για την επιμέλεια της περφόρμανς από εικαστικούς. Οι συγκεκριμένες θέσεις θα απαιτούν πολυδιάστατα προσόντα, συνδυάζοντας την επιμέλεια στις εικαστικές τέχνες και την παραγωγή στις παραστατικές τέχνες. 

Στην Μπιενάλε, που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2015, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι καλλιτέχνες Francesco Vezzoli, David Hallberg, Edgar Arceneaux, Erika Vogt, Jesper Just, Ulla von Brandenburg, Wyatt Kahn, Oscar Murillo, Robin Rhode, Pauline Curnier Jardin, Jérôme Bel κ.ά., καθώς και 33 καλλιτεχνικοί φορείς της Νέας Υόρκης (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Rhizome / New Museum, Pioneer Works, ΒΑΜ, Martha Graham Studio, Times Square Alliance, Participant Inc. κ.ά.).


Περισσότερες πληροφορίες:

http://performa-arts.org 

https://nyu.academia.edu/DrSozitaGoudouna


Κυριακή Σιδηροπούλου
 

Η Κυριακή Σιδηροπούλου εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια Νευροφυσιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έλαβε πτυχίο Μικροβιολογίας και Φυσιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Νότιου Ιλινόι (1998) και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Rosalind Franklin University of Health Sciences (2003). Ήδη από την περίοδο της διδακτορικής της έρευνας ασχολείται με τους κυτταρικούς μηχανισμούς μνήμης και μάθησης στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια, από το 2003 έως το 2005, στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και, από το 2005 έως το 2010, στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας. Το 2010, εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Βιολογίας, όπου και έκτοτε υπηρετεί.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τους κυτταρικούς μηχανισμούς μνήμης και μάθησης στον εγκεφαλικό φλοιό, τα μοντέλα μυών νευρολογικών ασθενειών και τα υπολογιστικά μοντέλα νευρώνων.