Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση στο ΙΤΕ: Τα βλαστοκύτταρα και οι σύγχρονες εφαρμογές τους για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών
Εμβρυϊκά εγκεφαλικά βλαστοκύτταρα
Εμβρυϊκά εγκεφαλικά βλαστοκύτταρα
   

Το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό πεδίο των βλαστοκυττάρων είχαν ως θέμα οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2015, οι οποίες διοργανώθηκαν στις 6–10 Ιουλίου 2015 στο Ηράκλειο της Κρήτης με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βρετανός νομπελίστας, σερ John Bertrand Gurdon.

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου «The Onassis Foundation Science Lecture Series», που διοργανώθηκαν φέτος για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά και ήταν αφιερωμένες στη Βιολογία, προσείλκυσαν πλήθος διακεκριμένων ομιλητών. Ο φετινός κύκλος των Διαλέξεων επικεντρώθηκε στις βασικές ιδιότητες και ικανότητες των βλαστοκυττάρων από διάφορους οργανισμούς. Παρουσιάστηκαν οι πιο σύγχρονες εφαρμογές βλαστοκυττάρων για αναγέννηση ιστών με σκοπό την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών του ανθρώπου.

Ο κεντρικός ομιλητής, σερ John Bertrand Gurdon, έλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής το 2012 (από κοινού με τον Shinya Yamanaka) για το ερευνητικό έργο του στο πεδίο των βλαστοκυττάρων και, ειδικότερα, για τον επαναπρογραμματισμό ενήλικων διαφοροποιημένων κυττάρων ώστε να επανέλθουν σε εμβρυϊκό στάδιο. Η τεχνολογία των λεγόμενων «επαγόμενων βλαστοκυττάρων» υπόσχεται τεράστια πρόοδο στη δημιουργία διαφοροποιημένων κυττάρων και ιστών για μεταμοσχεύσεις (Αναγεννητική Ιατρική) και στη δημιουργία «μοντέλων σε τρυβλία» για ασθένειες του ανθρώπου με σκοπό τον έλεγχο νέων φαρμάκων.

Ο σερ John Bertrand Gurdon γεννήθηκε στην Αγγλία το 1933. Σπούδασε Ζωολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Εμβρυολογία. Εργάστηκε ως ερευνητής, μεταξύ άλλων, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και στο Ίδρυμα Κάρνεγκι, ενώ από το 1983 είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και συνεχίζει να εργάζεται ερευνητικά στο Wellcome Trust / Cancer Research UK Gurdon Institute (το οποίο και φέρει το όνομά του).

Οι υπόλοιποι διακεκριμένοι ομιλητές ήταν οι εξής:

– Xin Chen, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης.

– Ανδρονίκη Κρετσόβαλη, διευθύντρια εφαρμογών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

– Christine L. Mummery, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Ανατομίας και Εμβρυολογίας του Πανεπιστημίου του Λέιντεν.

– Malin Parmar, επίκουρη καθηγήτρια Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λουντ.

– Henrik Semb, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και διευθυντής του Κέντρου Βιολογίας Βλαστοκυττάρων.

– Susan Strome, καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουθ.

– Azim Surani, καθηγητής και διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Gurdon του Καίμπριτζ.

– Σταύρος Ταραβήρας, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

– Ανδρέας Ανδρουτσέλης-Θεοτόκης, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης.

Στις φετινές Διαλέξεις Ωνάση συμμετείχαν με οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Ωνάση 38 Έλληνες και 16 ξένοι φοιτητές, οι οποίοι επιλέχθηκαν με κριτήριο τις υψηλές ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Δόθηκε επίσης, όπως κάθε χρόνο, η δυνατότητα παρακολούθησης (με τα ίδια κριτήρια, χωρίς όμως οικονομική ενίσχυση) σε φοιτητές από τα ιδρύματα της Κρήτης, καθώς και σε Έλληνες και ξένους ερευνητές.

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση, οι οποίες διεξάγονται από το έτος 2001 στο Ηράκλειο Κρήτης, αναφέρονται πάντοτε σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας και έχουν καθιερωθεί ως ο πλέον υψηλού επιπέδου σχετικός θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο ομότιμος καθηγητής Γιάννης Παπαμαστοράκης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μία εβδομάδα και απευθύνεται σε φοιτητές – υποψήφιους διδάκτορες, καθώς και μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές υψηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Σε όσους γίνονται δεκτοί για να συμμετάσχουν παρέχονται άριστες δυνατότητες επικοινωνίας, γνωριμίας και πληροφόρησης από τους πλέον εξέχοντες επιστήμονες στον κόσμο. Έτσι, μπορούν να προγραμματίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την επιστημονική τους καριέρα. Το Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στο Ηράκλειο της Κρήτης των ομιλητών και όλων των φοιτητών που γίνονται δεκτοί.


Οι Διαλέξεις μεταδίδονται ζωντανά μέσω διαδικτύου.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα των Διαλέξεων Ωνάση.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Ο νομπελίστας σερ John Bertrand Gurdon
Η αφίσα του φετινού κύκλου των Διαλέξεων Ωνάση
Οι Διαλέξεις Ωνάση στο ΙΤΕ απευθύνονται σε υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές υψηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Τα βλαστοκύτταρα είναι η πιο βασική μορφή κυττάρων που μπορούν να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου
Βλαστοκύτταρα, κάτω από το μικροσκόπιο, χρωματίζονται γαλάζια (© Nissim Benvenisty, Wikimedia)

Κορυφή της σελίδας