Ένας οδηγός της φωνητικής μουσικής στην ελληνική γλώσσα
ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΥ
   

Lydía Zervanos, Singing in Greek: A Guide to Greek Lyric Diction and Vocal Repertoire, Νέα Υόρκη: Rowman & Littlefield, 354 σελ. ISBN  978-1442229778 (χαρτ. έκδ.) / 978-1442229785 (eBook). 


Ένα σημαντικό κενό στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία για την εκφορά της ελληνικής γλώσσας στη λόγια φωνητική μουσική έρχεται να καλύψει το βιβλίο της υποτρόφου Λυδίας Ζερβάνου Singing in Greek: A Guide to Greek Lyric Diction and Vocal Repertoire, το οποίο κυκλοφορήθηκε στην αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις Rowman & Littlefield τον Μάιο του 2015.

Πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη μελέτη, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όσους τραγουδιστές δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα να προσεγγίσουν την ελληνική φωνητική μουσική δημιουργία. Αποτελεί επίσης χρήσιμο εγχειρίδιο για τους Έλληνες ερμηνευτές που θέλουν να ερευνήσουν σε βάθος ζητήματα ορθής άρθρωσης και προφοράς στον τραγουδισμένο λόγο ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον πλούτο του ελληνικού λυρικού φωνητικού ρεπερτορίου. 

Η Λυδία Ζερβάνου, εξαίρετη μουσικός και τραγουδίστρια, εξετάζει, με τη χρήση του διεθνούς φωνητικού αλφαβήτου, τους ήχους της ελληνικής γλώσσας και δίνει σαφείς οδηγίες για την εκφορά της στο τραγούδι. Ακόμη, το βιβλίο περιλαμβάνει συνοπτική ιστορία της ελληνικής κλασικής μουσικής με έμφαση στο φωνητικό έργο από το 1770 έως τις μέρες μας, καθώς και βιογραφίες και εργογραφίες των σημαντικότερων συνθετών ανά εποχή.

Η συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο στην αναφορά τραγουδιών για πιάνο και φωνή, αλλά επεκτείνει την ανάλυσή της σε άριες, ντουέτα, χορωδιακά φωνητικά μέρη και σε αποσπάσματα από τις σημαντικότερες οπερέτες για όλους τους τύπους φωνής. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ενισχυτικό υλικό με ηχητικά παραδείγματα ερμηνευμένα από τους διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες Μάρθα Αράπη και Τάση Χριστογιαννόπουλο. 

Στα παραρτήματα του βιβλίου παρουσιάζονται εκδοτικοί οίκοι μουσικής, οργανώσεις και ιδρύματα στον χώρο της μουσικής, καθώς και λίστα με 20 σπουδαίους ποιητές και τις βιογραφίες τους, που ανεξάρτητα από τη σημαντικότητά τους έχουν μελοποιηθεί κατά κύριο λόγο από Έλληνες συνθέτες.

Το βιβλίο Singing in Greek: A Guide to Greek Lyric Diction and Vocal Repertoire αποτελεί ένα πολύτιμο εφόδιο για τραγουδιστές, πιανίστες, μαέστρους, μουσικούς εκγυμναστές και καθηγητές φωνητικής. Ταυτόχρονα, είναι ένας μοναδικός οδηγός περιήγησης για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τον ηχοχρωματικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας και της λόγιας ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας