Το Ίδρυμα Ωνάση Μέγας Χορηγός του 4ου Φεστιβάλ Τέχνης και Λογοτεχνίας της Καλντέρας
   

Το Atlantis Books, ένα από τα πιο όμορφα και παγκοσμίως διάσημα βιβλιοπωλεία, διοργάνωσε το 4ο Φεστιβάλ Τέχνης και Λογοτεχνίας της Καλντέρας, με χορηγό το Ίδρυμα Ωνάση και με τη συμμετοχή του Αρχείου Καβάφη. Το Caldera Festival 2015 πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως 13 Σεπτεμβρίου 2015 στους χώρους του βιβλιοπωλείου στην Οία και στο Πανηγυρόσπιτο – Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Οίας στη Σαντορίνη. 

Στους ενδιαφέροντες καλεσμένους περιλαμβάνονταν ο David Sedaris, ο Billy Collins, ο Ross Daly, ο Julian Gargiulo, η Σώτη Τριανταφύλλου, η Αμάντα Μιχαλοπούλου και ο Αύγουστος Κορτώ. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν επίσης αναγνώσεις ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη, καθώς και προβολές επηρεασμένες από το έργο του ποιητή.

Πιο συγκεκριμένα, το Αρχείο Καβάφη συμμετείχε στο Φεστιβάλ την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου με μια ξεχωριστή βραδιά με τίτλο «'Ηλθε για να διαβάσει: Καβαφικές αναγνώσεις», η οποία περιλάμβανε αναγνώσεις ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη από ποιητές και παράλληλες προβολές έργων video art με αφετηρία την καβαφική ποίηση. Τα ποιήματα διάβασαν η Κατερίνα Ηλιοπούλου, ο Ορφέας Απέργης, ο Παναγιώτης Ιωαννίδης και ο Θοδωρής Χιώτης. 

Παράλληλα με τις αναγνώσεις έγινε προβολή των έργων: Πίνα του Αθανάσιου Αργιανά, Και τόση έντασις σ’ ελληνική φρασιολογία της Μαρίας Βαρελά, Αντιόχεια του Γιάννη Θεοδωρόπουλου, Ενώπιον του αγάλματος του Ενδυμίωνος του Rick Myers, Aπ’ τον Καιρό της Έρικας Σκούρτη, Χρησμός του Γιώργου Ταξιαρχόπουλου, Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα της Joana Hadjithomas και του Khalil Joreige, Αστικό Φωτοστέφανο του Βασίλη Ψαρρά, Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος του Θοδωρή Προδρομίδη και Εδώ ας σταθώ της υποτρόφου Μαριάννας Χριστοφίδου. 

Όπως δήλωσε ο Craig Walzer, ιδρυτής του Atlantis Books, το Caldera Festival 2015 ήταν το μεγαλύτερο έως σήμερα σε επίπεδο συμμετοχών. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση του αναγκαίου ποσού, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας για συγγραφείς και καλλιτέχνες στην Οία. «Θέλουμε να αγοράσουμε το πιο όμορφο κτήριο στη Σαντορίνη, ένα πετρόκτιστο οίκημα, έναν λαβύρινθο από σπηλιές στο διπλανό χωριό, και να το μετατρέψουμε σε ένα Writers & Αrtists Residency», εξήγησε ο Craig Walzer.  

Το Atlantis Books λειτουργεί από το 2004 ως ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στην Οία της Σαντορίνης, με λογοτεχνικά βιβλία, σπάνια βιβλία και πρώτες εκδόσεις. Έχει φιγουράρει πολλές φορές σε λίστες με τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο. Το 2010, ξεκίνησε τις δικές του ανεξάρτητες εκδόσεις, Paravion Press. Από το 2012 διοργανώνει το Φεστιβάλ Τέχνης και Λογοτεχνίας της Καλντέρας, για το οποίο έχουν γράψει, μεταξύ άλλων, οι Times της Νέας Υόρκης, οι Times του Λονδίνου και ο Guardian

Υπενθυμίζουμε ότι, όσον αφορά το Αρχείο Καβάφη, το οποίο περιλαμβάνει το προσωπικό αρχείο του ποιητή (χειρόγραφα, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα), διαβιβάστηκε ως προς την κυριότητά του στο Ίδρυμα Ωνάση το 2012. Μέσα από τις πολλαπλές πρωτοβουλίες και δράσεις του (ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, ψηφιοποίηση του καβαφικού αρχείου, έκδοση του καβαφικού έργου σε γραφή braille κ.ά.), το Αρχείο Καβάφη/'Ιδρυμα Ωνάση, αποσκοπεί στη διάνοιξη νέων τρόπων συνομιλίας και διάδρασης του κοινού με τη ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας