Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου
ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Υποτρόφων, με αισθητά ανανεωμένη σύνθεση, ανέδειξαν οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου. 

Τα μέλη του ΔΣ που ανέδειξε η ψηφοφορία είναι: ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του προηγούμενου ΔΣ του Συνδέσμου, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με την επικοινωνία της επιστήμης και την κοινωνική επιχειρηματικότητα∙ η Μαργαρίτα Γκούντρα, ψυχολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία και εξειδίκευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία∙ ο Νικόλαος Δέγλερης, νευρολόγος ψυχίατρος που ασχολείται ιδιαίτερα με τη νόσο Alzheimer∙ η Μαρία Δόκα, δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος∙ η Ζωή Ζενιώδη, διευθύντρια ορχήστρας και, μεταξύ άλλων, αρχιμουσικός της MOYSA (της Ορχήστρας Νέων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης)∙ ο Διονύσης Καμπόλης, εικαστικός και εκπαιδευτικός∙ ο Γεώργιος Καστής, φυσικός και κύριος ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών Θεωρητικών και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΘΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών∙ ο Μάνος Κρανίδης, πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση∙ ο Ευάγγελος Μαργαρίτης, δικηγόρος με ειδίκευση στο δίκαιο των συμβάσεων και των εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιρειών∙ η Μαριλίτα Μόσχου, οφθαλμίατρος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών∙ ο Δημήτρης Μπουραντώνης, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών∙ η Χριστίνα Παπαγεωργίου, εικαστικός∙ η Βασιλική Τζωάννου, δικηγόρος με ειδίκευση στα ναυτιλιακά∙ η Στεριανή Τσιντζιλώνη, ιστορικός του χορού και ερευνήτρια∙ και η Ευαγγελία Χρυσικού, αρχιτέκτων με ειδίκευση σε θέματα θεραπευτικής αρχιτεκτονικής.

Αναπληρωματικά μέλη είναι ο Ιωακείμ Καλλιβρούσης, ειδικός σε θέματα μάρκετινγκ, διαφήμισης και επικοινωνίας, ο ιατρός Ηλίας Περόγαμβρος και ο δικηγόρος Βασίλης Τσεβρένης. Επίσης, μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής εξελέγησαν η αρχαιολόγος Μαίρη Γκικάκη, η πολιτική επιστήμων Μαρία Μαγγιώρου και η σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής Παυλίνα Σπανδώνη.

Στις εκλογές αυτές εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψήφου και, για δεύτερη φορά, η επιστολική ψήφος, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη του Συνδέσμου να συμμετάσχουν στην ανάδειξη του ΔΣ ακόμη και αν δεν μπορούσαν να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση. Είναι ενδεικτικό ότι στις εκλογές αυτές ο αριθμός όσων ψήφισαν ήταν σχεδόν εξαπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2013. Ειδικότερα, από το σύνολο των 436 υποτρόφων που ψήφισαν, οι 315 έστειλαν την ψήφο τους ηλεκτρονικά, οι 76 μέσω ταχυδρομείου, ενώ 45 παρέστησαν στη διαδικασία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Εκ μέρους του Ιδρύματος παρευρέθησαν ο πρόεδρος Αντώνης Παπαδημητρίου, η διευθύντρια Έφη Τσιότσιου και η υπεύθυνη του Συνδέσμου, Χαρά Σύρου. Πρόεδρος της Συνέλευσης ήταν ο Δημήτρης Τσίγκας, γραμματέας η Δέσποινα Σχοινά και μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής ο Επαμεινώνδας Μπικάκης, η Ηώ Πάσχου και ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή της υπεύθυνης του Συνδέσμου, Χαράς Σύρου.

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τους νέους τρόπους ψηφοφορίας που εγκαινίασε ο Σύνδεσμος, ακολουθώντας το ρεύμα της σύγχρονης εποχής. «Το πείραμα της ηλεκτρονικής ψήφου πέτυχε», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια συνεχάρη το απερχόμενο ΔΣ για το έργο που υλοποίησε, λέγοντας πως αποτέλεσε μια εξαιρετική ομάδα που συνεργάστηκε πολύ καλά και διακρίθηκε για τις καινοτόμες ιδέες της, χτίζοντας επάνω στο παρελθόν του Συνδέσμου. 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θοδωρής Αναγνωστόπουλος παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων του προηγούμενου ΔΣ, κάνοντας τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του για το τελευταίο δωδεκάμηνο. Όπως υπενθύμισε, ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε 16 δράσεις, από τις οποίες άλλες αποτελούσαν συνέχεια προηγούμενων ΔΣ και άλλες ήταν νέες: ξεναγήσεις («3D Printing» στη Στέγη), εκδρομές (Πάρνηθα, Καλάβρυτα, Βεργίνα), πάρτι (κοπή της πίτας στο Ἐλαιών loft), συναντήσεις επαγγελματικών ομάδων υποτρόφων (καλλιτέχνες), συναυλίες (φεστιβάλ «Συνηχήσεις»), θεατρικές παραστάσεις (Φεστιβάλ «SynPraxis», «Circus Explosiva»), διοργάνωση και συμμετοχή σε επιστημονικά φεστιβάλ και ημερίδες («Ημέρα Επιχειρηματικότητας», «Η Εικόνα της Πόλης», «Athens Science Festival», «Brain Awareness Week»), πρωτότυπες κοινωνικές παρεμβάσεις («Επανακατοικήσεις»), αλλά και συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις (Μαραθώνιος, Ημιμαραθώνιος). Επίσης, συνεχίστηκε η χορήγηση βοηθημάτων για την κάλυψη των εξόδων επιστημονικών δημοσιεύσεων μελών του Συνδέσμου.

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος ευχαρίστησε, τέλος, τα στελέχη του Ιδρύματος και τα μέλη του ΔΣ για την άριστη συνεργασία στη διάρκεια της θητείας του, καθώς και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αντώνη Παπαδημητρίου για την ένθερμη υποστήριξή του. Ακολούθησαν η παρουσίαση του Οικονομικού Απολογισμού από τον ταμία Νικόλα Τσουκαλά και της έκθεσης της Ελεγκτικής Επιτροπής από τον Επαμεινώνδα Μπικάκη, καθώς και ο απολογισμός του περιοδικού ΑΩ.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης τον λόγο έλαβαν πολλά μέλη του Συνδέσμου, που κατέθεσαν πρωτότυπες ιδέες και απόψεις. Μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Παπαχρήστου, η Θέκλα Αγρίτη, η Δέσποινα Σχοινά, η Παυλίνα Σπανδώνη, η Τιτίκα Καραβία και ο Αλέξανδρος Ρόκας, με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τη σύνδεση των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου με τα ανοικτά κοινωνικά ζητήματα, τη χρησιμοποίηση των εργαλείων που διαθέτει ο Σύνδεσμος προκειμένου να διευκολυνθούν τα μέλη του στην αναζήτηση εργασίας κ.ά. 

Στο δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης έγινε η προσωπική παρουσίαση όσων εκ των 24 υποψηφίων παρίσταντο στη συνάντηση. Το βιογραφικό κάθε υποψηφίου και μια σύντομη τοποθέτησή του για τις εκλογές του Συνδέσμου είχαν αναρτηθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου. 

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, μαζί με τις ηλεκτρονικές και επιστολικές ψήφους των μελών, ανέδειξαν το νέο ΔΣ του Συνδέσμου. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου 15μελούς σώματος, κατά την οποία θα εκλεγούν τα μέλη του προεδρείου, έχει οριστεί για τις 21 Οκτωβρίου 2015. Η σύνθεση του προεδρείου θα ανακοινωθεί στο Σημείωμα του τρέχοντος τεύχους του ΑΩ εκείνη την ημέρα.

 


..