Μουσική
Αγγελική Καθαρίου
 

Στο πλαίσιο του διεθνούς εορτασμού για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Pierre Boulez, η Ελλάδα τίμησε τον σπουδαίο Γάλλο μαέστρο, συνθέτη και παιδαγωγό με ένα τρίπτυχο συναυλιών με το σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων και σολίστ τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου υπό τη διεύθυνση των αρχιμουσικών Pierre-André Valade και Νίκου Αθηναίου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Ωδείο Αθηνών.

Κεντρικό άξονα του αφιερώματος αποτέλεσε η πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του έργου του Pierre Boulez Le Marteau sans maître για μεσόφωνο και ενόργανο σύνολο, ενώ παρουσιάστηκαν επίσης έργα των M. Ravel, Ph. Manoury, H. Zender, G. Pesson και I. Xenakis. 

Ακόμη, η Αγγελική Καθαρίου ερμήνευσε μαζί με την υψίφωνο Jane Irwin τη Συμφωνία αρ. 2 / Resurrection Symphony του Gustav Mahler στο Γιορκ της Αγγλίας σε μουσική διεύθυνση John Stringer, ενώ στην πρόσφατη δισκογραφική της παρουσία περιλαμβάνεται η συνεργασία της με τον συνθέτη Ντίνο Κωνσταντινίδη στην αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Centaur, με την κυκλοφορία δύο δίσκων ακτίνας με έργα του. Ζωή Ζενιώδη
 

Τη θέση της αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) ανέλαβε τον Ιούνιο η Ζωή Ζενιώδη. Η επίσημη παρουσίαση της ομάδας συντελεστών της Ορχήστρας πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ η πρώτη επίσημη εμφάνισή της ήταν η συναυλία της 21ης Ιουνίου, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής. 

Στο πλαίσιο της συναυλίας με τίτλο «Η ΚΟΘ συναντά τη MOYSA», η υπότροφος διηύθυνε το έργο Capriol Suite του Peter Warlock.
 Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, η MOYSA θα έχει συνολικά πραγματοποιήσει δέκα μεγάλες εμφανίσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η εκδήλωση «MOYSA και Μουσικοί του κόσμου» στις 17 Νοεμβρίου, ένα ταξίδι στην κλασική μουσική διαφόρων χωρών, και, φυσικά, η μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία της στις 23 Δεκεμβρίου.

Η Ζωή Ζενιώδη, γνωστή για τις καλλιτεχνικά άρτιες, γεμάτες ενέργεια ερμηνείες της, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια και μαέστρος των Broward Symphony Orchestra και Alhambra Orchestra στη Φλόριντα. Έχει συνεργαστεί επί τρία έτη με τη Florida Grand Opera και είναι συνεργαζόμενη μαέστρος στο Φεστιβάλ Αιγαίου. Έχει ηχογραφήσει τρία CD με τη δισκογραφική εταιρεία Albany Records, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, ενώ, ως πιανίστα, έχει παίξει στις μεγαλύτερες διοργανώσεις και αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης (Montpellier Festival, Royal Festival Hall, Internationales Theater Frankfurt, Lisinski Concert Hall, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης). 

Πρόσφατα διηύθυνε την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Ταταρστάν στo πλαίσιo του Φεστιβάλ «Europe-Asia» και εμφανίστηκε στο «Embassy Festival» της Χάγης μαζί με την υπότροφο Μυρσίνη Μαργαρίτη. Στις προσεχείς εμφανίσεις της περιλαμβάνεται και η μουσική διεύθυνση του μπαλέτου Καρυοθραύστης της γνωστής παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για δύο παραστάσεις, τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016.


Περισσότερες πληροφορίες: www.zoezeniodi.com