Χορός
Αποστολία Παπαδαμάκη
 

Η πρώτη υποβρύχια παράσταση χορού, με τίτλο Σταγόνες Αναπνοής, παρουσιάστηκε στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2015, σε βάθος 6 μέτρων στη θάλασσα του Σουνίου, κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα, σε χορογραφίες της Αποστολίας Παπαδαμάκη και της Sophie Bulbulyan. Στην υποθαλάσσια παράσταση χορού, που είχε στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστικά, κοινωνικά και οικολογικά μηνύματα, πήραν μέρος 14 χορευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία. «Κάτω από το νερό είμαστε όλοι ίσοι», λέει η Αποστολία Παπαδαμάκη, γι' αυτό και στην παράσταση συμμετείχαν και χορευτές με αναπηρία, ενήλικες αλλά και παιδιά.

Ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, του οποίου η προετοιμασία διήρκεσε δύο χρόνια. Η όλη παραγωγή εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων με τίτλο «Η υποβρύχια καρδιά της Μεσογείου». Η παράσταση εμπλουτίστηκε με υποθαλάσσιο σκηνικό και μουσική από υποβρύχια ηχεία. Οι 14 χορευτές ήταν εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα εφόδια της υποβρύχιας κατάδυσης, στολές, μάσκες, βατραχοπέδιλα και φιάλες οξυγόνου. Σαράντα θεατές με ανάλογο εξοπλισμό παρακολούθησαν την παράσταση υποβρυχίως, άλλοι σαράντα στην επιφάνεια της θάλασσας με μάσκα και βατραχοπέδιλα, ενώ υπήρχαν θεατές και στη στεριά, οι οποίοι παρακολούθησαν μέσω γιγαντοοθόνης.

«Η τεχνική καθορίζει εδώ και την καλλιτεχνική έκφραση», εξήγησε η Αποστολία Παπαδαμάκη. «Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και χρειάστηκε μεγάλη έρευνα και πολλή δουλειά για να υποστηριχτεί καλλιτεχνικά και πρακτικά. Οι κινήσεις των χορευτών βασίστηκαν σε δεξιοτεχνίες κατάδυσης, όπου δεν ισχύουν οι νόμοι της βαρύτητας. Πρέπει να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της αναπνοής σου και να επιπλέεις αιωρούμενος στο νερό. Αποκτάς έτσι μια διαφορετική αίσθηση του χώρου και του χρόνου, όπου τα πάντα γίνονται πάρα πολύ αργά. Η μάσκα σού περιορίζει την όραση. Ο χορευτής, που πάντοτε έχει κυρίως τον χώρο ως σημείο αναφοράς, τον χάνει κάτω απ’ το νερό, αποπροσανατολίζεται. Απαιτείται πολύ μεγάλη γνώση, την οποία και ζητήσαμε από επαγγελματίες της κατάδυσης. Οι δε συμμετέχοντες ήταν είτε επαγγελματίες χορευτές που έμαθαν κατάδυση είτε δύτες που είχαν εξαιρετική κίνηση. Υπήρξε, έτσι, μια ανταλλαγή γνώσεων και δεξιοτήτων». 

Υπεύθυνος για την εκπαίδευση τεχνικών πλευστότητας ήταν ο Τάσος Παπαπάνος. H υποβρύχια μουσική ήταν του Τρύφωνα Κουτσουρέλη, ενώ την υποβρύχια σκηνογραφία επιμελήθηκε ο Γιώργος Γεωργίου και την υποβρύχια φιλμογραφία ο Στέλιος Αποστολόπουλος. Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.