Εικαστικά
Λία Πέτρου
 

Η εικαστικός Λία Πέτρου συμμετείχε στην έκθεση / εικαστικό περίπατο με τίτλο «Σημεία εκκίνησης: 1 κτήριο, 3 γλυπτά και 1 ντοκιμαντέρ», η οποία διοργανώθηκε από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου 2015 στην Κίμωλο.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1899, ο Γεώργιος Αφεντάκης, που καταγόταν από την Κίμωλο, άφησε με τη διαθήκη του εκατό χιλιάδες χρυσές δραχμές για την κατασκευή ενός γηροκομείου και την «εσαεί» συντήρησή του ως άσυλο «πτωχών και εγκαταλελειμμένων γερόντων και εκ δυστυχημάτων ναυαγών». Έτσι δημιουργήθηκε το Αφεντάκειο Ίδρυμα, το οποίο σχεδιάστηκε το 1932 από τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Δραγαζίκη και κατασκευάστηκε το 1950. Το 1967, μπροστά στο κτήριο στήθηκε ο ανδριάντας του ευεργέτη, φιλοτεχνημένος από τον γλύπτη Γιάννη Παππά. Επίσης, το ταφικό μνημείο της Σοφίας Αφεντάκη, ανιψιάς του Γεωργίου Ο. Αφεντάκη, με τίτλο Η Κοιμωμένη, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, (1878, Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών).

Το Αφεντάκειο Ίδρυμα λειτούργησε επί 114 χρόνια, έως το 2013, οπότε και ανεστάλη η λειτουργία του. Τότε ξεκίνησε μια έρευνα η οποία συνεχίζει να ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πολιτιστικό υλικό που συνδέεται με τον τόπο. «Ένα κτήριο, τρία γλυπτά και ένα ντοκιμαντέρ» (γλυπτά της Αιμιλίας Παπαφιλίππου και ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη) αποτέλεσαν φέτος τα σημεία εκκίνησης για τη δημιουργία εικαστικών έργων, τα οποία παρουσιάστηκαν σε μη εκθεσιακούς χώρους, παράλληλα με την καθημερινή ζωή στο χωριό της Κιμώλου. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού κλήθηκαν να περπατήσουν στα σοκάκια του χωριού και να ανακαλύψουν τους χώρους όπου εκτίθενται τα έργα. Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε έμφαση στην καλλιτεχνική εμπειρία ως διαδικασία αλληλεπίδρασης του τόπου και της ανθρώπινης παρουσίας.

Η Λία Πέτρου συμμετείχε με το έργο trace over [a space in 100 pieces], μια διαδραστική εγκατάσταση από ξύλο, ρυζόχαρτο, καρμπόν και χαρτιά εκτύπωσης. Όπως εξηγεί η ίδια, μεγέθυνε ένα από τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια του κτηρίου του Αφεντάκειου Ιδρύματος και στη συνέχεια το χώρισε σε εκατό κομμάτια. Στη συνέχεια, κάλεσε τους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού να «ξεπατικώσουν» με μολύβι, κάρβουνο και μελάνι κάθε κομμάτι του σχεδίου επάνω σε ξύλο, ακολουθώντας τις γραμμές του. Εκατό άτομα συμμετείχαν συνολικά και, στο τέλος, το ξύλινο παζλ επανασυναρμολογήθηκε από επισκέπτες και περαστικούς στο δάπεδο του μπαρ Watchman στην Κίμωλο.

Η Λία Πέτρου σπούδασε στο Λονδίνο στο Chelsea College of Art and Design (1996–1997) και στο Central Saint Martins College of Art (1997–2000). Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Γλυπτική από το Royal College of Art (2002). Συμμετείχε στο σεμινάριο Ψηφιακής Τέχνης «Τύπωμα και Κινούμενη Εικόνα», το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2014 στη Σύρο. Επίσης, συμμετείχε στα προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Γκάλιτσνικ των Σκοπίων το 2011, «Πύργος Τέχνης» στο Λεωνίδιο το 2010, CCA Kitakyushu το 2003–2004 στην Ιαπωνία, International Cité des Arts το 2001 στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 


Δάφνη-Ιωάννα Γιαννουλάτου
 

Την εγκατάσταση της Δάφνης-Ιωάννας Γιαννουλάτου Beams of light φιλοξένησε στις 3 Ιουνίου 2015 ο χώρος τέχνης Not Another Art Shop στην Αθήνα. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο των διδακτορικών σπουδών της δημιουργού στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εγκατάσταση μεταφέρει τον θεατή στα σύννεφα! Καπνός, γαλάζιες ακτίνες, κείμενα βασισμένα σε ποιήματα, τραγούδια, χωρία βιβλίων ή και φράσεις επιστημόνων που σχετίζονται με τη γέννηση και την παρατήρηση του φωτός προκαλούν τον θεατή να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη, να την ακολουθήσει και να μπει σε μια ονειρική ατμόσφαιρα. Την πρωτότυπη μουσική που συνοδεύει την εγκατάσταση –μουσική βασισμένη κυρίως σε μπάσους ήχους, ώστε ακόμη και άνθρωποι με περιορισμένη ακοή να έχουν την αίσθηση του ρυθμού– την υπογράφει ο μπασίστας Παύλος Μαραγκός.

Η Δάφνη-Ιωάννα Γιαννουλάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του ΤΕΑΠΗ. Αποφοίτησε το 2007 από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Visual Language of Performance του University of Arts London. Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος ξεκίνησε να δουλεύει από το 2006 και από τότε δραστηριοποιείται με πολλαπλούς τρόπους στον χώρο του θεάτρου, των τεχνών και της εκπαίδευσης. 

Το 2012, ίδρυσε τη θεατρική ομάδα Atomic No 6, με την οποία, ως visual designer (σύλληψη-σκηνοθεσία), έχει παρουσιάσει τις σκηνικές συνθέσεις Από τον καθρέφτη μέσα στον καθρέφτη (Πολυχώρος Πολιτεία, Πάτρα 2012) και EDIT – the scratch version (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Cartel Τεχνοχώρος, Αθήνα 2014). Την εποχή αυτήν ετοιμάζει την επόμενη σκηνική σύνθεσή της, βασισμένη στα έργα Λίκνισμα και Πατήματα του Samuel Beckett.