Επιτυχίες
Κωνσταντίνος Δεστούνης
 

Ο υπότροφος πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης κατέκτησε το δεύτερο βραβείο στον 39ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Grand Prix Maria Callas 2015, εξ ημισείας με τη Γερμανίδα σολίστ Maria Mazo. Πρώτο βραβείο δεν απονεμήθηκε και δεν έχει απονεμηθεί στην πρόσφατη ιστορία του διαγωνισμού. Ο υπότροφος ήταν ο νεότερος μεταξύ των διαγωνιζομένων. Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τον Dmitri Bashkirov (στη θέση του 
Προέδρου), τoν Andrea Bonatta, τη Lilia Boyadjieva, τoν Klaus Kaufmann, τον Γεώργιο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, τον Emmanuel Mercier, τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, τον Hüseyin Sermet και τον Γιάννη Βακαρέλη. 

Στις 25 Μαΐου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι φιναλίστ του τετάρτου γύρου του διαγωνισμού ερμήνευσαν το 2o Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου. Η τελική φάση και η απονομή μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ στις 31 Μαΐου 2015 και, στη συνέχεια, με τη συνεργασία της EBU, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διακρίνεται για το ιδιαίτερα ευρύ ρεπερτόριο που απαιτεί από τους υποψηφίους: επτά κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, και ένα σόλο ρεσιτάλ. 

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης προσκλήθηκε να παίξει στο 24ο Φεστιβάλ Ναυπλίου (Ιούνιος 2015) και στο Φεστιβάλ Olympus της Αγίας Πετρούπολης την άνοιξη του 2016. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην ειδίκευση Πιάνου, καθώς και διπλωματούχος Πιάνου της Schola Cantorum του Παρισιού και του Ελληνικού Ωδείου. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου της Ακαδημίας Αθηνών, με το Χρυσό Μετάλλιο της Unesco, καθώς και με τιμητικές διακρίσεις από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Έχει επίσης αποσπάσει πολλά βραβεία σε μουσικούς διαγωνισμούς, με κυριότερα το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Southern Highlands 2013 της Αυστραλίας και το 2ο Βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πιάνου της Βρέμης το 2012. Επιπλέον, έχει βραβευθεί στους διαγωνισμούς πιάνου De Bach au Jazz (Παρίσι), Music and Earth (Σόφια), Γιώργος Θυμής (Θεσσαλονίκη) κ.ά. Ως νικητής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού της ΕΡΤ, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό Νέων Μουσικών της Eurovision το 2010 στη Βιέννη. Ως σολίστ έχει συμπράξει με πολλές σημαντικές ορχήστρες, έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ επίσης έχει ηχογραφήσει δύο δίσκους για τη Ραδιοφωνία της Βρέμης. 


Δημήτρης Λυμπερόπουλος
 

Το Ελένειο Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής στην περιοχή της Στατιστικής για τη διετία 2013–2014 απονεμήθηκε στον Δημήτρη Λυμπερόπουλο από το Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (ΕΣΙ). Η απονομή έγινε στις 15 Απριλίου 2015, στο πλαίσιο του 28ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Στατιστικής. 

H διάκριση αυτή απονέμεται σε διδακτορικές διατριβές που υποστηρίχθηκαν επιτυχώς κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό στο ευρύτερο πεδίο της Στατιστικής. Το βραβείο θεσπίστηκε στη μνήμη της μικρής Ελένης Δάρα και προτάθηκε από τους γονείς της, τον καθηγητή Τρύφωνα Δάρα και τη σύζυγό του Πολυξένη, οι οποίοι είναι και οι χορηγοί του.

Το φετινό βραβείο περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πρόσκληση για παρουσίαση της έρευνας της διδακτορικής διατριβής στo 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστικής του ΕΣΙ. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής του Δημήτρη Λυμπερόπουλου, που παρουσιάστηκε σε μία από τις εναρκτήριες ομιλίες του Συνεδρίου, ήταν το εξής: Martingale – ισοδύναμες κατανομές πιθανότητας με εφαρμογές στις αρχές υπολογισμού ασφαλίστρου.

Ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος αφιέρωσε το βραβείο του στη μνήμη της αγαπημένης του θείας, Ιωάννας Λουλακούδη, την οποία έχασε προσφατα.


Γεώργιος Μοστράτος
 

Η διδακτορική διατριβή του Γεώργιου Μοστράτου, με θέμα Οι αετωματικές συνθέσεις των πελοποννησιακών ναών του 4ου αιώνα π.Χ.: Εικονογραφία, ερμηνεία και αποκατάσταση, η οποία υποστηρίχθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έλαβε το Καυταντζόγλειο Βραβείο ως η καλύτερη διατριβή στο γνωστικό πεδίο της Αρχαιολογίας για το έτος 2013.  

Ο Γεώργιος Μοστράτος σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως φοιτητής έλαβε μέρος σε ανασκαφές στο Ασκληπιείον της Eπιδαύρου και στην Πάρο, καθώς και στην καταγραφή ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μετρό της Αθήνας. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Kλασικής Aρχαιολογίας στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Επί τέσσερα χρόνια εργάστηκε στη Συλλογή Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου έλαβε μέρος στην οργάνωση των περιοδικών εκθέσεων «Πολύχρωμοι Θεοί: Χρώματα στα Αρχαία Γλυπτά» και «Πραξιτέλης», καθώς και της Μόνιμης Συλλογής των Κυπριακών Αρχαιοτήτων.

Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση εκπόνησε την προαναφερόμενη διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατόπιν, εργάστηκε επί οκτώ μήνες (2013–2014) στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με το Πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος: Οι Δρόμοι της Γνώσης». Επίσης, έλαβε την επαγγελματική ιδιότητα του ξεναγού μέσω του σχετικού ταχύρρυθμου σεμιναρίου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2014). Επί του παρόντος, εργάζεται στη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων, συμμετέχοντας στη δημιουργία του Ψηφιακού Εθνικού Αρχείου Μνημείων, δηλαδή την ενιαία κωδικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, μέσω της καθιέρωσης ενιαίου συστήματος καταγραφής, τεκμηρίωσης και διαχείρισης μνημείων. 

Επί δώδεκα χρόνια (2004–2015) ο Γεώργιος Μοστράτος διδάσκει Αρχαίο Ελληνικό και Βυζαντινό Πολιτισμό σε αλλοδαπούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα, τη Mεγάλη Βρετανία και τις HΠA. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές με θέματα αρχαίας ελληνικής πλαστικής και έχει συγγράψει πολλά λήμματα σε καταλόγους εκθέσεων.


Κωνσταντίνος Σεργάκις
 

Ο Κωνσταντίνος Σεργάκις εξελέγη πρόσφατα Επίκουρος Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις αρχές Σεπτεμβρίου 2015. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του πορεία από το Πανεπιστήμιο Paris Ouest Nanterre la Défense και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Μπέντφορντσιρ, όπου και διετέλεσε διευθυντής τού μεταπτυχιακού προγράμματος στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο. Το 2013 εξελέγη Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, όπου εργάστηκε και ως αναπληρωτής διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με το δίκαιο των εταιρειών, το ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δίκαιο και την εταιρική διακυβέρνηση. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα διεθνή συνέδρια και δημοσιεύει άρθρα του σε αγγλικά και γαλλικά, διεθνώς αναγνωρισμένα, περιοδικά. Ο Κωνσταντίνος Σεργάκις είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Δίκαιο των Διεθνών Επιχειρήσεων από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, καθώς και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Διεκπεραίωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.