Νύχτα Φιλοσοφίας στη Νέα Υόρκη: Ένας δωδεκάωρος πνευματικός μαραθώνιος
ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ
   

Με άγρυπνο ενθουσιασμό, περισσότερα από 5.000 άτομα παρακολούθησαν στη Νέα Υόρκη τη Νύχτα Φιλοσοφίας από τις 7 το απόγευμα της 24ης ώς τις 7 το πρωί της 25ης Απριλίου 2015: έναν «δωδεκάωρο πνευματικό μαραθώνιο αντοχής», ο οποίος συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Τομέα της Γαλλικής Πρεσβείας στη Νέα Υόρκη, το Πολιτιστικό Κέντρο του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση Νέας Υόρκης, το Ίδρυμα FACE και το Ουκρανικό Ινστιτούτο Αμερικής. 

Ογδόντα πέντε φιλόσοφοι και καλλιτέχνες τροφοδότησαν την εκδήλωση με συναρπαστικές συζητήσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα: 62 ομιλίες, 12 περφόρμανς, 6 καλλιτεχνικά βίντεο και μουσική. Ανάμεσα στους εκλεκτούς ομιλητές η Barbara Cassin του Κέντρου Ερευνών για την Αρχαία Σκέψη Léon-Robin της Σορβόννης, η Monique Canto-Sperber από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Παρισιού, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Simon Critchley του New School for Social Research της Νέας Υόρκης, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Daniel Garber του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Bruno Karsenti της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού, η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Sandra Laugier του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Francis Wolff της École Normale Supérieure του Παρισιού, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Anthony Appiah του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η Chiara Bottici από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης και ο Pascal Engel από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Τον σχεδιασμό της βραδιάς είχε η Mériam Korichi, φιλόσοφος, σκηνοθέτρια και βιογράφος του Andy Warhol, η οποία είχε επιμεληθεί και τις αντίστοιχες προηγούμενες διοργανώσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο. 

Το πρόγραμμα ήταν διαρθρωμένο σε παράλληλες συνεδρίες, προκειμένου το κοινό να μπορεί να περιφέρεται και να επιλέγει ελεύθερα τον ομιλητή που θα ακούσει, αλλά και να γνωρίζεται και να συνομιλεί με άλλους επισκέπτες. Οι φιλόσοφοι είχαν στη διάθεσή τους είκοσι λεπτά για να αναπτύξουν ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ηθική και την ευτυχία έως την ελευθερία του λόγου, την αυτοκτονία και το σκάνδαλο.

To καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε μια πεντάωρη ανάγνωση του βιβλίου του Μαρκήσιου ντε Σαντ Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ, την περφόρμανς Rising Awareness –που παρουσίασε η Eve Bailey, ισορροπώντας επάνω σε ξύλινες δοκούς–, μουσική από dj, απόκοσμους ήχους μέσα από έναν ξύλινο διαστημικό θαλαμίσκο και αρκετές άλλες παράλληλες δράσεις. 


Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της εκδήλωσης.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας