Το Ίδρυμα Ωνάση, χορηγός των μαθητικών Ολυμπιάδων

Τη χρηματοδότηση της συμμετοχής επτά ελληνικών μαθητικών ομάδων σε επιστημονικές διεθνείς ή βαλκανικές Ολυμπιάδες για το 2015 ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση. Η πρωτοβουλία ελήφθη μετά το πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με τη συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Ταϊλάνδη. Το Ίδρυμα Ωνάση εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, η οποία ανέφερε:

«Σχετικά με τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της συμμετοχής των ελληνικών μαθητικών ομάδων σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες, το Ίδρυμα Ωνάση έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να αναλάβει και να καλύψει εξολοκλήρου τις δαπάνες συμμετοχής των ελληνικών ομάδων για το 2015.

»Κατόπιν, λοιπόν, επικοινωνίας του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου, με τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά, υπήρξε θερμή συνεργασία και συμφωνήθηκε το Ίδρυμα Ωνάση να αναλάβει τις δαπάνες συμμετοχής των ελληνικών ομάδων σε επιστημονικές Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες για το 2015.

»Το Ίδρυμα Ωνάση, έχοντας ως βασικούς πυλώνες της κοινωφελούς δράσης του την Παιδεία και τον Πολιτισμό, αποτελεί και σε αυτήν τη συγκυρία σταθερό αρωγό στην προσπάθεια των Ελλήνων μαθητών και σπουδαστών να διαγωνιστούν και να αριστεύσουν στο εξωτερικό. Καλή τους επιτυχία!»  

Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (IΜΟ), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1959, είναι ένας θεσμός υψηλότατου ενδιαφέροντος, στον οποίο η χώρα μας έχει συνεχή παρουσία τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια. Φέτος, στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι εξαμελείς ομάδες που συμμετείχαν κατέκτησαν δύο χρυσά, πέντε αργυρά και εννέα χάλκινα μετάλλια, καθώς και οκτώ εύφημες μνείες. Στην άτυπη κατάταξη, η χώρα μας καταλαμβάνει συνήθως πολύ καλή θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η επιλογή των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτήν γίνεται μέσω των μαθηματικών διαγωνισμών τους οποίους διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία από το 1933 και στους οποίους συμμετέχουν περίπου 15.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή και η κατάκτηση μεταλλίων σε αυτούς τους διαγωνισμούς αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής σε προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και ανεβάζουν το κύρος της χώρας σε θέματα παιδείας. Οι μαθητές αυτοί έχουν βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Ελλήνων, έχουν προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχουν γίνει δεκτοί με υποτροφίες σε περίφημα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου, το Ίδρυμα Ωνάση υποδέχθηκε στα γραφεία του τους μαθητές και τους καθηγητές που απαρτίζουν τις ομάδες οι οποίες θα συμμετάσχουν στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες 2015, σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση πριν ταξιδέψουν για τους μαθητικούς αγώνες. Στους μαθητές και καθηγητές των αποστολών απηύθηναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου και ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

Συνολικά, στις φετινές Διεθνείς και Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες θα συμμετάσχουν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση 46 μαθητές και 21 συνοδοί καθηγητές.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου καλωσορίζει στα γραφεία του Ιδρύματος τους μαθητές που συμμετέχουν στις Μαθητικές Ολυμπιάδες, παρουσία του επίτιμου αντιπροέδρου Παύλου Ιωαννίδη και του αντιπροέδρου Γιάννη Ιωαννίδη

Κορυφή της σελίδας