Σημείωμα

Με τη μονοήμερη εκδρομή στο φαράγγι του Βουραϊκού και τα Καλάβρυτα στις 28 Ιουνίου 2015 ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκδηλώσεων του Συνδέσμου Υποτρόφων πριν από τις θερινές διακοπές. Ήταν, κατά γενική παραδοχή, μια αξέχαστη εκδρομή στη φύση και στα ιστορικά ορόσημα της περιοχής, η οποία πέτυχε απόλυτα τον στόχο της: να ψυχαγωγήσει, να αναζωογονήσει και να συσφίξει τις σχέσεις μεταξύ των μελών του Συνδέσμου (περισσότερες λεπτομέρειες θα διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του ΑΩ). 

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 9 Ιουνίου, διοργανώθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση η ημερίδα «Η Εικόνα της Πόλης». Συμμετείχαν αρχιτέκτονες, φωτογράφοι, εικαστικοί καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και ιστορικοί, πολλοί από τους οποίους ήταν υπότροφοι του Ιδρύματος. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, από την οποία εξελέγη η Εφορευτική Επιτροπή, που ανέλαβε να διοργανώσει τις εκλογές του Συνδέσμου την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στα μέλη του Συνδέσμου να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία με τρεις εναλλακτικούς τρόπους: με αυτοπρόσωπη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση ή με επιστολική ψήφο ή με ηλεκτρονική ψηφοφορία διαδικτυακά. Σχετικές οδηγίες θα λάβουμε όλοι ταχυδρομικώς μαζί με το ψηφοδέλτιο και τους συνοδευτικούς φακέλους. Υποψηφιότητα για μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Ελεγκτικής Επιτροπής μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι τις 19 Αυγούστου 2015 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: hsyrou.contact@onassis.gr (Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ)

Ανάμεσα στις σημαντικές δράσεις του Συνδέσμου που θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επόμενη «ακαδημαϊκή χρονιά» είναι η έκδοση των πρακτικών των δύο ημερίδων που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος, «Η Φωτογραφημένη Πόλη» και «Η Εικόνα της Πόλης», σε έναν ενιαίο τόμο από τις εκδόσεις Ποταμός. Η έκδοση, την οποία επιμελούνται η Τιτίκα Καραβία και η Ηώ Πάσχου, αναμένεται το φθινόπωρο.

Επίσης, υπογράφηκε στις 24 Ιουνίου από τον γενικό γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Θαλάσση, και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Υποτρόφων, Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων της Βουλής των Ελλήνων και του Συνδέσμου Υποτρόφων, με σκοπό τη συνδιοργάνωση της Έκθεσης «Γλωσσικές Διαδρομές στη Νέα Ελληνική», η οποία θα φιλοξενηθεί από τον Ιανουάριο του 2016 και μετά στο κτήριο της Βουλής της οδού Λένορμαν 218 (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο).

Στόχος της έκθεσης είναι να φέρει τη γλωσσολογική γνώση κοντά στο ευρύ κοινό, διασυνδέοντας τις ανθρωπιστικές επιστήμες με τις νέες τεχνολογίες. Μέσα από γλωσσικά τεκμήρια, συμβατικά και ψηφιακά, θα παρουσιάζονται με ολοκληρωμένο τρόπο αξιοσημείωτες πλευρές της συγχρονικής παρουσίας της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα, προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Μαρία Καμηλάκη, υπάλληλος της Μπενακείου Βιβλιοθήκης και μέλος του Συνδέσμου, η οποία μετέχει στην τριμελή επιτροπή εργασίας μαζί με τη Γεωργία Κατσούδα, ερευνήτρια στο Κέντρον Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, και την Πόπη Γεωργοπούλου, μουσειολόγο και μέλος του Συνδέσμου. Επίσης, την Επιτροπή Παρακολούθησης απαρτίζουν η Έφη Τσιότσιου, γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, η Τιτίκα Καραβία, αντιπρόεδρος Β΄ του Συνδέσμου, η Χαρά Σύρου, υπεύθυνη του Συνδέσμου, η Μαρία Βλασσοπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων και μέλος του Συνδέσμου, η Ελένη Αντωναράκου, προϊσταμένη του Τμήματος Βιβλιοθήκης Πόλεως και Διαχειρίσεως Συστημάτων Βιβλιοθήκης, και η Πηνελόπη Λεβαντάκη, υπάλληλος του Τμήματος Προσωπικού της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Επιμόρφωσης.

Τέλος, θα περιμένουμε να προσδιοριστεί η νέα ημερομηνία του καθιερωμένου καλοκαιρινού πάρτι, που είχε προγραμματιστεί για τις 4 Ιουλίου και αναβλήθηκε λόγω της διεξαγωγής του πρόσφατου δημοψηφίσματος.

Λήδα Μπουζάλη

 


..