Εικαστικά
Γιώργος Κουτσούρης
 

Εφαρμόζοντας τις γνώσεις του στη Μηχανολογία, την Ακουστική και τη Μουσική, ο Γιώργος Κουτσούρης δημιουργεί έργα σύγχρονης τέχνης, όπου η κίνηση και ο ήχος έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 2009, με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στη Δανία, στον τομέα της Ακουστικής. Με την αποφοίτησή του άρχισε να εργάζεται ως ερευνητής και ακουστικός σχεδιαστής χώρων. Παράλληλα, ξεκίνησε να πειραματίζεται με τον συνδυασμό μηχανικής και τέχνης. 

Τον Ιούνιο του 2014, η εταιρεία Μετρό της Κοπεγχάγης χρηματοδότησε την εγκατάσταση του έργου Rotating Waves (Περιστρεφόμενα Κύματα), το οποίο επαναδημιουργεί το φυσικό περιβάλλον εντός του αστικού χώρου. Το έργο εκτέθηκε επί επτά μήνες. Ένα σύνολο από έλικες γεμισμένους με χάντρες τοποθετήθηκαν σε ένα από τα τείχη περίφραξης των νέων σταθμών του Μετρό, σε μήκος 20 μέτρων. Κάθε έλικας μπορούσε να περιστραφεί με την πνοή του ανέμου. Κατά την περιστροφή του, η κίνηση των χαντρών εντός του δημιουργούσε ήχους παρόμοιους με ήχους κυμάτων σε μιαν ακτή γεμάτη βότσαλα. Η συνολικά στοχαστική κίνηση των ελίκων συνέθετε ένα ηχοτοπίο θάλασσας στο θορυβώδες κέντρο της πόλης.      

Τον ερχόμενο Μάιο, ο καλλιτέχνης εγκατέστησε ένα ακόμη έργο στο Μετρό της Κοπεγχάγης με στόχο να ενθαρρύνει την άμεση επικοινωνία μεταξύ των πολιτών σε μια κατά τα άλλα ευρέως ψηφιοποιημένη εποχή. Το έργο, με τίτλο Speaking Labyrinth (Λαβύρινθος Ομιλίας), αποτελείται από ένα σύνολο οπών σε ένα γωνιακό τείχος, οι οποίες διασυνδέονται με σωληνώσεις στο πίσω μέρος του τείχους. Οι σωληνώσεις επιτρέπουν τη διάδοση του ήχου από μια οπή σε μιαν άλλη, έτσι ώστε η ομιλία προς μία οπή στη μία πλευρά του γωνιακού τείχους να ακούγεται από μιαν απρόβλεπτη οπή στην άλλη πλευρά του. Συγγενείς, φίλοι ή ακόμη και άγνωστοι μεταξύ τους επισκέπτες προσκαλούνται να αρχίσουν έναν διασκεδαστικό διάλογο από τις δύο πλευρές του τείχους, δίχως οπτική επαφή, παρά μόνο με την αμεσότητα της φυσικής τους φωνής. 


Περισσότερες πληροφορίες στον προσωπικό του ιστότοπο