Θέατρο
Ευριπίδης Λασκαρίδης
 

Σε ένα πρόχειρο δωμάτιο, διακοσμημένο εκ των ενόντων, ο performer εκθέτει το γκροτέσκο σώμα του σαν κάτω από μεγεθυντικό φακό. Σε αυτόν τον παράξενο, πρόχειρα κατασκευασμένο κόσμο, τα καθημερινά, γήινα αντικείμενα γίνονται μαγικά. Πλήθος οι αναγνωρίσιμες αναφορές στο καμπαρέ, το βoντβίλ και τη χονδροειδή φάρσα. 

Πρόκειται για τη σόλο performance του Ευριπίδη Λασκαρίδη, με τίτλο Relic [Απολίθωμα], η οποία ξεκίνησε την περιοδεία της σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις προτού παρουσιαστεί στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Η νέα παραγωγή του υποτρόφου και της ομάδας ΩΣΜΩΣΙΣ έχει διάρκεια 45 λεπτά και κινείται ανάμεσα στο θέατρο και στον χορό, διερευνώντας την ανθρώπινη ύπαρξη, τις μεταμορφώσεις, τα δεσμά από τις προκαθορισμένες ταυτότητες και τα όρια του γελοίου. Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης επιλέχθηκε φέτος από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aerowaves, μεταξύ είκοσι πολλά υποσχόμενων Ευρωπαίων performers (από ένα σύνολο σχεδόν πεντακοσίων αιτήσεων), προκειμένου να προβληθεί το έργο του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Το Relic παρουσιάστηκε ήδη στις 18 Απριλίου στο Antic Teatre της Βαρκελώνης, στο πλαίσιο του Spring Forward Festival. Επόμενος σταθμός η Βιέννη και τελευταίος η Πράγα, όπου θα παρουσιαστεί μια διασκευή για εξωτερικό χώρο στη διεθνή έκθεση σκηνογραφίας, παραστατικών τεχνών και θεατρικής αρχιτεκτονικής Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015. Στο ελληνικό τμήμα της ίδιας έκθεσης θα προβληθεί βίντεο από την παράσταση Ridicule and Transformation – The Walk, που παρουσίασε η ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ το 2013, στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης παραστατικών τεχνών ΙΕΤΜ. Τέλος, το Relic θα ανεβεί στις 15 και 16 Ιουλίου 2015 στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, και θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του κατά τη διάρκεια του 2016. 


Δείτε το σχετικό βίντεο.