Επιτυχίες
Βασίλης Γκίκας
 

Η Ακαδημία Αθηνών, όπως κάθε χρόνο, απένειμε τον περασμένο Δεκέμβριο βραβεία σε πρόσωπα τα οποία διακρίθηκαν στους τομείς των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. O δρ Βασίλης Γκίκας, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, έλαβε από κοινού με τον μεταδιδάκτορα Χριστόδουλο Δανέζη το Βραβείο Α΄ Τάξης Δημητρίου N. Λαμπαδαρίου των Θετικών Επιστημών, το οποίο συνοδεύθηκε από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την καλύτερη ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, δημοσιευμένη στην Eλλάδα ή το εξωτερικό από Έλληνες. 

Η εργασία τους, με τίτλο: An iterative LiDAR DEM-aided algorithm for GNSS positioning in obstructed/rapidly undulating environments [Επαναληπτικός αλγόριθμος εδαφικής υποβοήθησης με χρήση υψομετρικού μοντέλου Lidar για τον δορυφορικό εντοπισμό σε περιβάλλοντα με εμπόδια και απότομες κλίσεις], αφορά την ανάπτυξη πρωτοποριακής μεθοδολογίας με βάση την οποία αυξάνονται σημαντικά η διαθεσιμότητα και η ποιότητα (ακρίβεια, αξιοπιστία) του δορυφορικού εντοπισμού σε δύσκολα περιβάλλοντα για το GPS, όπως πυκνά δάση και αστικά περιβάλλοντα. Η εργασία διατίθεται από τον εκδοτικό οίκο Elsevier, στο περιοδικό Advances in Space Research.  

Ο Βασίλης Γκίκας είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα πεδία της Τεχνικής και Δορυφορικής Γεωδαισίας και της Πλοήγησης Οχημάτων. Σπούδασε αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ (1987–1992). Κατά το διάστημα 1993–1996, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Γεωδαισία, στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ. Η διδακτορική διατριβή του τιμήθηκε το 1998 από την Ακαδημία Αθηνών και κατοχυρώθηκε με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ. 


Το διάστημα 1997–2000, ο Βασίλης Γκίκας εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα γεωδαιτικού εντοπισμού στη βιομηχανία εντοπισμού υδρογονανθράκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ (στις εταιρείες Western Geophysical και Baker Hughes, αντιστοίχως). Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε ως σύμβουλος γεωδαίτης μηχανικός στον ιδιωτικό τομέα σε κρίσιμα ολυμπιακά έργα. Το 2002, προσελήφθη στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αθήνας (ΕΥΔΑΠ ΑΕ), ενώ το 2003 ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου του Τμήματος Τοπογραφικών Μελετών. 


Ο Bασίλης Γκίκας είναι συγγραφέας 80 και πλέον εργασιών που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια, καθώς και τακτικός κριτής σε περισσότερα από 15 επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε 18 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα. Έχει επίσης προσκληθεί ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου των επιτροπών 4.1: Alternatives and Backups to GNSS (International Association of Geodesy) και 6.1: Deformation Measurements and Analysis (International Federation of Surveyors). Ελευθερία Κόμη
 

Το Αριστείο Καλύτερης Ιδέας στον διαγωνισμό «Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας 2014» απέσπασε η πρόταση που υπέβαλαν η Ελευθερία Κόμη, ο Δημήτρης Βεργάδος και ο Κωνσταντίνος Ταμπούρης. Η πρότασή τους, «c-MUSE: Σύστημα ψηφιακής εξιστόρησης για τρεις αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας», κατατέθηκε στον τομέα «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας» στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με στόχο την επιβράβευση και την ενθάρρυνση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη χώρα, ιδίως μεταξύ των νέων. Η τελετή της απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2015 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων της βιομηχανίας.

Όπως εξήγησε η Ελευθερία Κόμη, η οποία έχει σπουδάσει Χορό και Θέατρο στην Ελβετία και στη Γαλλία, η ιδέα για την πρόταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της ομάδας στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Festival Factory, το οποίο αφορούσε τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στον τομέα του πολιτισμού. Στόχος της ιδέας είναι να φέρει τον ξένο αλλά και τον Έλληνα τουρίστα σε επαφή με τον πολιτιστικό πλούτο κατά τον καλύτερο τρόπο, μέσα από μια βιωματική εμπειρία, με τη βοήθεια μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής. Η πρόταση περιλαμβάνει τρεις αρχαιολογικούς χώρους: την Ακρόπολη, τον Κεραμεικό και την Αρχαία Αγορά. Η εφαρμογή θα περιέχει οπτικοακουστικό υλικό παλαιότερων και σύγχρονων δημιουργών, προσελκύοντας και τις νεότερες γενιές, και προσδίδοντας δραματοποιημένο χαρακτήρα στην απλή εξιστόρηση. Έτσι, ο περιηγητής θα γίνεται μέτοχος μιας αναπαράστασης. Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα.