Scale Up: Το επόμενο βήμα μιας νεοφυούς επιχείρησης
ΓΡΑΦΟΥΝ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ ΚΑΙ Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ημέρα Επιχειρηματικότητας του Συνδέσμου Υποτρόφων πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών
Η Ημέρα Επιχειρηματικότητας του Συνδέσμου Υποτρόφων πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών
Κατάμεστη η αίθουσα με πλήθος νέων ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα
Κατάμεστη η αίθουσα με πλήθος νέων ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, καλωσόρισε το κοινό στην ημερίδα
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, καλωσόρισε το κοινό στην ημερίδα
Από αριστερά, ο Μάρκος Βερέμης (Upstream), ο Κωνσταντίνος Γεράρδος (Πλαίσιο), η Μαρία Βλάχου (Fereikos), ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης, ο Αρμόδιος Γιαννίδης (Vitex), ο Philipp Brinkman (Travelplanet24) και ο Κωνσταντίνος Σεπετάς (Βίκος)
Από αριστερά, ο Μάρκος Βερέμης (Upstream), ο Κωνσταντίνος Γεράρδος (Πλαίσιο), η Μαρία Βλάχου (Fereikos), ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης, ο Αρμόδιος Γιαννίδης (Vitex), ο Philipp Brinkman (Travelplanet24) και ο Κωνσταντίνος Σεπετάς (Βίκος)
Μία από τις αίθουσες όπου διοργανώθηκαν τα παράλληλα εργαστήρια
Μία από τις αίθουσες όπου διοργανώθηκαν τα παράλληλα εργαστήρια
Οι νεαροί σύνεδροι αποκόμισαν πολύτιμα διδάγματα, έμπνευση, κίνητρα και εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στο «Scale Up»
Οι νεαροί σύνεδροι αποκόμισαν πολύτιμα διδάγματα, έμπνευση, κίνητρα και εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στο «Scale Up»
   

Είκοσι έξι εκλεκτοί ομιλητές, 650 και πλέον επισκέπτες, 11 εκπαιδευτές Βιωματικών Εργαστηρίων Επιχειρηματικότητας, 15 Εργαστήρια με περισσότερους από 450 συμμετέχοντες, 15 εθελοντές, αλλά και περισσότεροι από 6.000 επισκέπτες στην επίσημη ιστοσελίδα (www.aoen.gr) μέσα στις δύο εβδομάδες ζωής της είναι ο εντυπωσιακός απολογισμός της πρώτης Ημέρας Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Υποτρόφων στις 31 Μαρτίου 2015 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Τίτλος της, «Scale Up – Ποιο είναι το επόμενο βήμα μιας νεοφυούς επιχείρησης;», και θέμα της η βιώσιμη ανάπτυξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων, με σκοπό να προσδώσουν αξία τόσο στις ίδιες όσο και στην τοπική κοινωνία.

Την οργάνωση και την εκτέλεση παραγωγής της Ημέρας Επιχειρηματικότητας ανέλαβαν τα στελέχη του Ιδρύματος Ωνάση Βίκη Γεροντοπούλου, Αλέξανδρος Μωρέλλας και Χαρά Σύρου. Η επιτυχία της ημερίδας ήταν αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς δέκα υποτρόφων με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣ του Συνδέσμου Υποτρόφων, Θοδωρή Αναγνωστόπουλο. Στην ομάδα συμμετείχαν η οικονομολόγος Θέκλα Αγρίτη, η Τίνα Αρχοντίκη, με σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο Ευάγγελος Αθανασόπουλος, με διδακτορικό τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία και τα Πολυμέσα, η Ευαγγελία Γκρίμπα, με σπουδές Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, η χημικός μηχανικός Μαρία Θεοχάρη, η Δέσποινα Κοντοπούλου, με εμπειρία στις στρατηγικές επικοινωνίας και την οργάνωση εκδηλώσεων, ο Περικλής Λύτρας, καθηγητής Τουριστικής Κοινωνιολογίας, Τουριστικής Ψυχολογίας και Εργασιακών Σχέσεων στο ΤΕΙ Αθήνας, ο πολιτικός μηχανικός Απόστολος Μακρυγιάννης, η δικηγόρος Βανέσσα Τζωάννου και η Μαρία Χάλαρη, υποψήφια διδάκτωρ στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης.

Τη διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Ιωαννίδης, η γραμματέας του ΔΣ Μαριάννα Μόσχου, ο επίτιμος αντιπρόεδρος Παύλος Ιωαννίδης, το μέλος του ΔΣ Παρασκευάς Ιωαννίδης, οι πρέσβεις της Ολλανδίας και του Ισραήλ, ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και πλήθος κόσμου, ιδιαίτερα νέων, που κατέκλυσαν την Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, σημείωσε: «Το θέμα του scale up ήδη συζητείται στο εξωτερικό εδώ και καιρό. Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει παρόμοια συζήτηση, ίσως διότι δεν έχουμε βαθιά παιδεία στον τομέα αυτόν. Η επιχειρηματικότητα άρχισε να γίνεται ευρεία ανάγκη και επιλογή για τον γενικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Χρειαζόμαστε λοιπόν το είδος αυτό των επιχειρήσεων, που συνήθως βρίσκεται σε πιο δυναμικές οικονομίες και μεταμορφώνει, μετασχηματίζει το επιχειρηματικό τοπίο με το να αναπτύσσει και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε τις επιχειρήσεις που κάνουν το επόμενο βήμα, που κάνουν, δηλαδή, scaling up». 

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση επισήμανε πως, παρά την πενταετή κρίση, υπάρχουν ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα για να πάει η χώρα μπροστά. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως "δεν είναι ποτέ οι κακοί καιροί για πάντα" (το ίδιο ισχύει και για τους "καλούς καιρούς")», είπε ο Αντώνης Παπαδημητρίου. «Στο Ίδρυμα Ωνάση είμαστε θέσει και φύσει ικανοί να μιλήσουμε για την επιχειρηματικότητα, αφού, 40 χρόνια μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, το Ίδρυμα συνεχίζει και επεκτείνει τις δραστηριότητές του: σήμερα διαθέτει μεγαλύτερο και πιο νέο στόλο, ακίνητα που δεν κληρονόμησε αλλά απέκτησε με ίδιους πόρους, καθώς και σημαντικά χρηματικά διαθέσιμα, τα οποία διαχειρίζεται. Σύμφωνα με τη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση, το 40% των κερδών του Ιδρύματος διατίθεται για τη χρηματοδότηση κοινωφελών έργων». «Δεν αρκεί μια καλή ιδέα», συνέχισε, «ούτε μόνο η φυσική εξυπνάδα. Απαιτείται σκληρή δουλειά, μελέτη του αντικειμένου και σημασία στο οργανωτικό κομμάτι (logistics). Ο επιχειρηματίας χρειάζεται παιδεία, ήθος –όχι ύφος–, επιμονή και καρτερικότητα, ικανότητα για έξυπνο χειρισμό καταστάσεων, τόλμη και πολιτισμό».

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με την τοποθέτηση του συντονιστή της πρώτης ενότητας («Εμπνέοντας την Επιχειρηματικότητα»), του Νίκου Χατζηνικολάου, δημοσιογράφου, εκδότη των εφημερίδων Real News και Αγορά, καθώς και προέδρου του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM. «Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας (GCASE)», ανέφερε ο γνωστός δημοσιογράφος, «οι Έλληνες ερχόμαστε πρώτοι παγκοσμίως στις επιχειρηματικές ιδέες. Επομένως, ιδέες και διάθεση υπάρχουν, ωστόσο τα εμπόδια παραμένουν: οι δαίμονες της γραφειοκρατίας, το διαρκώς μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον (20 ρυθμίσεις την ώρα, από το 1975 έως σήμερα), το φορολογικό πλαίσιο, το ότι το κράτος δεν παρέχει πλαίσιο σταθερότητας στις επιχειρήσεις, καθώς και η έλλειψη σύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα».

Η Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας (για την Καταπολέμηση της Ανεργίας), δήλωσε ότι η νεανική επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της παραγωγικότητας. «Υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης», ανέφερε, «καθώς και υψηλό επίπεδο ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού. Αντί αυτό να αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα, θα μπορούσε να μείνει εδώ και να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, απαιτούνται η ύπαρξη ενός σύγχρονου και απλού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας κέντρων καινοτομίας, αλλά και η δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ κέντρων καινοτομίας, ινστιτούτων, πανεπιστημίων και μεμονωμένων επιχειρήσεων. Είναι κομβικής σημασίας η δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος στα πανεπιστήμια για την ενθάρρυνση καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών νέων ανθρώπων», κατέληξε η Ράνια Αντωνοπούλου.

Ακολούθησε η Gwen Nguyen, διευθύντρια της διαδικτυακής πλατφόρμας Indiegogo, η οποία παρουσίασε τις δυνατότητες που παρέχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις η πλατφόρμα χρηματοδότησης από τη βάση («crowd funding»). Πρόκειται, όπως είπε, για μια πλατφόρμα επώασης της επιχειρηματικής ιδέας, που επιτρέπει στους νέους επιχειρηματίες να δοκιμάσουν το ενδιαφέρον της αγοράς για την ιδέα τους, να διαμορφώσουν την αγορά τους ελαχιστοποιώντας το σχετικό ρίσκο, να προσελκύσουν επενδυτικό κεφάλαιο και να παραμείνουν ανεξάρτητοι.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Chipita, τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε κερδίσει «το δικαίωμα στην αποτυχία», και αυτό αποτρέπει πολλούς από το να προσπαθήσουν. Όμως η αποτυχία είναι πολύ καλός δάσκαλος. Πολλοί αποτυγχάνουν γιατί νομίζουν ότι έφτασαν στην κορυφή και εφησυχάζουν. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Στην κρίση κουβαλάμε τα προβλήματα από δομές προηγουμένων εποχών αφθονίας. Οι παλιές επιχειρήσεις δύσκολα αλλάζουν, όμως η εποχή της κρίσης είναι ευκαιρία για νέες επιχειρήσεις. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκλεισε την ομιλία του με την πρόβλεψη ότι αυτή η κρίση θα σκοτώσει ό,τι δεν προσαρμοστεί.

Η Nava Swersky Sofer, πρόεδρος της International Commercialisation Alliance, μετέφερε ένα μήνυμα αισιοδοξίας από το Ισραήλ, παράδειγμα επιτυχημένης οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε βασιζόμενη στην τεχνολογική καινοτομία. Επισήμανε ότι η ταλαιπωρία, οι κακουχίες και οι στερήσεις αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας, γιατί τρέφουν την καινοτομία. Η ιδρύτρια της NanoIsrael, μιας κορυφαίας διεθνούς διάσκεψης και έκθεσης νανοτεχνολογίας, καθώς και σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης για την καινοτομία και τις διεθνείς συνεργασίες στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, εξήγησε πώς κατάφερε το Ισραήλ να αναπτύξει αισθητά την έννοια του scaling up σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υποστήριξε δε ότι, βελτιώνοντας τις υποδομές στην Ελλάδα, αλλάζοντας τη νοοτροπία μας και, κατά κύριο λόγο, αγκαλιάζοντας την αποτυχία, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Ο ιδρυτής της COCO-MAT Παύλος Ευμορφίδης, παραστατικός και με μεγάλη αμεσότητα, ανέβηκε επί σκηνής με το οικολογικό ποδήλατο της εταιρείας. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και παρότρυνε τους νέους να στραφούν στην πρωτογενή παραγωγή και να εκμεταλλευθούν τους ελληνικούς φυσικούς πόρους.

Η Lene Sjorslev Schulze, διευθύντρια της εταιρείας 42 Associates με έδρα τη Silicon Valley, μίλησε για το κορυφαίο αυτό «οικοσύστημα επιχειρηματικότητας» και παρουσίασε την εξίσωση της επιτυχίας, η οποία, όπως είπε, ισούται με την ιδέα επί το προϊόν επί την εκτέλεση της ιδέας επί την ομάδα και επί τον παράγοντα «τύχη».

Ο Ελληνοβρετανός John Stockdale, εκπαιδευτής, coach και δημόσιος ομιλητής, αναφέρθηκε στην αποτυχία ως χρήσιμο μάθημα και στην ικανότητα του επιχειρηματία να αναθεωρεί την πορεία του. Eπανέλαβε μια γνωστή ρήση του Αμερικανού συγγραφέα Alvin Toffler, σύμφωνα με την οποία οι αναλφάβητοι άνθρωποι του 21ου αιώνα δεν θα είναι όσοι δεν θα ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν, αλλά όσοι δεν θα μπορούν να μαθαίνουν, να ξε-μαθαίνουν και να ξαναμαθαίνουν από την αρχή.

Η δεύτερη ενότητα της ημερίδας, με τίτλο «Στηρίζοντας την Επιχειρηματικότητα», είχε συντονίστρια τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή. Ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η έρευνα αποτελεί πυλώνα παιδείας και πολιτισμού. Επίσης, υπό ορισμένες συνθήκες, με την καινοτομία που προκύπτει ως αποτέλεσμα της ερευνητικής δραστηριότητας, μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης: "έξυπνης" ανάπτυξης, με την έννοια ότι βασίζεται στη γνώση που απορρέει∙ ταυτόχρονα, ανάπτυξης που θα βασίζεται στην κινητοποίηση της κοινωνίας και θα γίνεται προς όφελος της κοινωνίας. Το στοίχημα είναι πώς θα υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, δηλαδή πώς θα αξιοποιηθεί το ερευνητικό προϊόν που παράγεται, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Ο Σταύρος Ιωάννου, ανώτατος γενικός διευθυντής και μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Διοικητικής Επιτροπής της Eurobank, μίλησε για το πρόγραμμα της τράπεζας «egg – enter∙grow∙go», το οποίο στηρίζει την καινοτομία και την ελληνική νεανική επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Κατ’ επέκταση, το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη μείωση της ανεργίας και τη συγκράτηση της φυγής ενός σημαντικού μέρους του ενεργού πληθυσμού στο εξωτερικό.

Ο Δημήτρης Ιακωβίδης, προϊστάμενος Μονάδας Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, μίλησε για την εστίαση στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014–2020, για το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, καθώς επίσης για το πώς το νέο ΕΣΠΑ ενσωματώνει τις εθνικές προτεραιότητες σε ένα ολοκληρωμένο, στρατηγικό, αναπτυξιακό πλάνο.

Ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, μίλησε για τις αγορές κεφαλαίου ως τρίτο πόλο χρηματοδότησης επιχειρήσεων (μετά τις τράπεζες και τις επενδύσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές), αλλά και για την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας του επιχειρείν.

Ο υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, μίλησε για το «AEGEAN Startups», ένα σύστημα υποβοήθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας στη Σάμο και της συνεργασίας των νέων με μέντορες, όπως επιχειρηματίες, ερευνητικά κέντρα, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.

Ο Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, εξήγησε με ποιον τρόπο αυτός ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός επιλέγει και στηρίζει τους πιο πολλά υποσχόμενους επιχειρηματίες ανά τον κόσμο, με τη βοήθεια των κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών και επενδυτών παγκοσμίως. Η Endeavor αναζητεί επιχειρήσεις που έχουν ήδη ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 500 χιλιάδων και 15 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσω των γραφείων της σε περισσότερες από 20 χώρες, εντοπίζει τους καλύτερους νέους επιχειρηματίες που ηγούνται καινοτόμων εταιρειών με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης σε διάφορους τομείς και τους βοηθάει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους μέσω ενός δικτύου κορυφαίων επαγγελματιών: με «mentorship», στρατηγικές συμβουλές και επαφές με επενδυτές και αγορές.

Ο Μιχάλης Στάγκος, διευθύνων σύμβουλος της MSCOMM και συνιδρυτής της εταιρείας Industry Disruptors-Game Changers (ID-GC), παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους η ID-GC προάγει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, εστιάζοντας στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια, με εργαλεία όπως η δικτύωση, οι διαγωνισμοί, η εκπαίδευση, η χρηματοδότηση, το «mentorship» και οι στρατηγικές επικοινωνίας. 

Η δεύτερη ενότητα της ημερίδας ολοκληρώθηκε με τον Πάνο Τ. Ξενοκώστα, ιδρυτή και επικεφαλής του Ομίλου ONEX Technologies, ο οποίος μοιράστηκε σημαντικά διδάγματα από την εμπειρία του, εμπνέοντας τους επίδοξους επιχειρηματίες: «Η πιο σημαντική στιγμή για έναν νέο επιχειρηματία», είπε, «είναι η πρώτη συμφωνία που θα πετύχει, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτει το προϊόν ή την υπηρεσία που χρειάζεται ο κόσμος. Αυτό που θέλει ο υποψήφιος επενδυτής από εσένα είναι πειστικές και δομημένες απαντήσεις στα ερωτήματά του. Περιμένει να του δείξεις την επιτυχημένη πορεία που έχεις έως τώρα και, κυρίως, περιμένει να ακούσει τι ακριβώς ζητάς και πώς σκοπεύεις να το αξιοποιήσεις, εφόσον, φυσικά, μπορείς να αποδείξεις ότι είσαι ικανός να κάνεις τις ιδέες σου πράξη. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα έγιναν από ανθρώπους που ξεκίνησαν από το μηδέν! Μην τα παρατήσεις στην πρώτη δυσκολία, μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια, τα όνειρα και το όραμά σου», κατέληξε o ομιλητής.

Ακολούθησε η ενότητα «Μιλώντας για την Επιχειρηματικότητα», μια συζήτηση μεταξύ έξι νέων επιχειρηματιών με συντονιστή τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη. Έλαβαν μέρος ο Αρμόδιος Γιαννίδης, εντεταλμένος αντιπρόεδρος της εταιρείας χρωμάτων και μονωτικών υλικών VITEX, ο Μάρκος Βερέμης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής λογισμικού Upstream, ο Philipp Brinkmann, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του διαδικτυακού ταξιδιωτικού γραφείου Travelplanet24/Tripsta, ο Κωνσταντίνος Γεράρδος, διευθύνων σύμβουλος των καταστημάτων προϊόντων τεχνολογίας Πλαίσιο, η Μαρία Βλάχου, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της εταιρείας σαλιγγαροτροφίας Fereikos, και ο Κωνσταντίνος Σεπετάς, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ ΑΕ.

Τελευταίο σκέλος της ημερίδας ήταν τα παράλληλα Εργαστήρια, τα οποία παρακολούθησε κατ’ επιλογήν το κοινό. Άξιοι επαγγελματίες καθενός χώρου έκαναν τις θεωρητικές και βιωματικές παρουσιάσεις της αντίστοιχης ενότητας. Συμμετείχαν η Ζωή Βασιλείου (Ionian Capital), ο Στέργιος Βλαχόπουλος (Extended DISC Hellas), η Μαρία Γεωργαλά (Skywalker.gr), ο Γιώργος Δημόπουλος (Verallis), η Χριστίνα Κουντουριώτη (Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας), ο Γιώργος Κρικέλας (Mentoring), ο Κωνσταντίνος Λαύκας (Microglobals), ο Αντώνης Λιβιεράτος (Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ΕΜΠ), η Μαρία Νομικού (Βρετανικό Συμβούλιο), o Παναγιώτης Οικονόμου (Step) και ο Στέλιος Πηγαδιώτης (scout global). Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν η Eurobank και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ ΑΕ. 

Φιλοδοξία του Συνδέσμου Υποτρόφων είναι αυτή η ημερίδα να εξελιχθεί σε θεσμό, στον τομέα της επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας κάθε χρονιά μια παραγωγική ζύμωση.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Στην πρώτη σειρά, ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Παύλος Ιωαννίδης, η Ράνια Αντωνοπούλου, η Ισραηλινή πρέσβειρα Ιρίτ Μπεν-Άμπα, ο Γιάννης Ιωαννίδης, η Μαριάννα Μόσχου και ο Γιάννης Πολίτης
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημέρας Επιχειρηματικότητας
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας (για την Καταπολέμηση της Ανεργίας), Ράνια Αντωνοπούλου
Ο Παύλος Ευμορφίδης της COCO-MAT
Η Gwen Nguyen (της Indiegogo) με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (της Chipita)
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης
Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ειδικά θεματικά εργαστήρια
Ο Σταύρος Ιωάννου, ανώτατος γενικός διευθυντής της Eurobank
Η Nava Swersky Sofer, πρόεδρος της International Commercialisation Alliance
Στιγμιότυπο από ένα από τα παράλληλα εργαστήρια του «Scale Up»

Κορυφή της σελίδας