Διάκριση του καθηγητή Αναστάσιου-Ιωάννη Μεταξά

Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διακλαδικής Ακαδημίας των Επιστημών (Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences) εξελέγη τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αναστάσιος - Ιωάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και ιδρυτής τού Εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου στο Παρίσι.  Η ομόφωνη αυτή εκλογή συνιστά επιβράβευση μιας πολύχρονης προσπάθειας με σκοπό τη διεξαγωγή διεπιστημονικών ερευνών στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες. 

Ο καθηγητής Μεταξάς σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στα πανεπιστήμια των Αθηνών και της Εξ-αν-Προβάνς, στη Γαλλία. Κατέχει δύο διδακτορικά διπλώματα, ενώ έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας της Προβηγκίας και το βραβείο της Σχόλης Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου της Εξ-αν-Προβάνς για την εργασία του στην ανάλυση συστημάτων. Το 1982, συνέβαλε στην ίδρυση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου και εξελέγη πρόεδρος.

Το 2010, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου που οργανώθηκε εκεί με θέμα: «Πολιτική Επιστήμη – Σύγχρονα διακυβεύματα και η συμβολή του Α.-Ι. Δ. Μεταξά». Το 2012, αναγορεύθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο καθηγητής Μεταξάς είναι τακτικό μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εκπρόσωπός της στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Είναι επίσης πρόεδρος του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.

 


..