Χορός
Γωγώ Πετραλή
 

Χορεύουμε για το νερό λέγεται η νέα παραγωγή της ομάδας Φυσαλίδα της χορογράφου και χορεύτριας Γωγώς Πετραλή, η οποία ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρόκειται για μια χοροθεατρική παράσταση «ακτιβιστικού» χαρακτήρα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Ηρακλείου, στην Πλατεία Αγίου Τίτου, στις 28 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου). Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών για το γεγονός ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή ένας στους επτά ανθρώπους στον πλανήτη, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Τις τελευταίες δεκαετίες, το νερό έχει μετατραπεί σε ένα εμπορεύσιμο και συχνά ιδιαίτερα ακριβό προϊόν, ενώ τα αποθέματα πόσιμου, καθαρού νερού διαρκώς μειώνονται.

Οι συμμετέχοντες –από 20 έως 60 ετών– ήταν κυρίως ερασιτέχνες από διάφορους χώρους, μαθητές των σεμιναρίων χορού της Γωγώς Πετραλή, καθώς και τρεις επαγγελματίες του χορού: η Άρτεμις Αδάμη, η Δήμητρα Δασκαλάκη και η Σίλια Καρφοπούλου. 

Όπως εξηγεί η χορογράφος, πρόκειται για την τέταρτη παράσταση δρόμου που παρουσιάζει η ομάδα: «Τα έργα "street art" της Φυσαλίδας αποτελούν μέρος των δράσεων για την κοινότητα και είναι παραστάσεις δρόμου με στοιχεία "community dance", "site-specific" και χοροροθεάτρου. Στόχος τους είναι να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να το ενημερώσουν για φλέγοντα κοινωνικά θέματα.

»Όπως κάθε φορά, παράγουμε ένα καλλιτεχνικό βίντεο και το αναρτούμε στο κανάλι της Φυσαλίδας στο YouTube, προκειμένου το "κοινωνικό/πολιτικό/οικολογικό" μας μήνυμα να φτάσει παντού μέσα από το διαδίκτυο. Βίντεο της Φυσαλίδας έχουν προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ και οικοκαλλιτεχνικές κοινότητες, ενώ έχουν αποτελέσει θέμα συζητήσεων σε ποικίλους χώρους τέχνης, οικολογίας και περιβάλλοντος».

Η Γωγώ Πετραλή επιμελήθηκε το σενάριο, τη σκηνοθεσία, τη χορογραφία και το κείμενο της παράστασης. Βοηθός παραγωγής ήταν η Κατερίνα Τάνου. Στις κάμερες, ο Κώστας Δημάκης, ο Μιχάλης Αλεξάκης, η Στέλλα Μελιγκουνάκη, η Γαλάτεια Ιατράκη, η Στέλλα-Μελίνα Βασιλάκη και ο Μάνος Φραγκιαδάκης. Το μοντάζ έκανε ο Μιχάλης Αλεξάκης, ενώ τους φωτισμούς επιμελήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ομάδας.