Athens Science Festival 2015
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
   

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, από τις 17 έως τις 22 Mαρτίου 2015, διοργανώθηκε στον πολιτιστικό χώρο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να εξερευνήσουν, να μάθουν ή και να επαναφέρουν στη μνήμη τους τις επιστήμες και τις εφαρμογές τους, οι οποίες περιβάλλουν τη ζωή μας σε καθημερινή βάση.

Το 2ο Athens Science Festival συνδιοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων, τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου του πολιτιστικού χώρου Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με περίπου 90 ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Η απήχηση του φεστιβάλ στο ευρύ κοινό ήταν εντυπωσιακή, αφού παρακολούθησαν τις δράσεις του συνολικά 33.000 επισκέπτες –σε σύγκριση με 6.000 πέρυσι– από τους οποίους οι 8.000 ήταν μαθητές. Για την άρτια ολοκληρωμένη διοργάνωση, δραστηριοποιήθηκαν 200 εθελοντές, 100 καλλιτέχνες, 125 ομιλητές και συνολικά 1.120 συμμετέχοντες.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 370 διαφορετικές εκδηλώσεις σε όλους τους χώρους της Τεχνόπολης, συμπληρώνοντας πάνω από 200 ώρες προγράμματος: εργαστήρια με 120 πειράματα επίδειξης, εκπαιδευτικά δρώμενα, επιμορφωτικά παιχνίδια, επιστημονικές παρουσιάσεις, συζητήσεις, παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Ο Σύνδεσμος στήριξε, επιπλέον, τη διεξαγωγή της ημερίδας «Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του εγκεφάλου», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 στο Αμφιθέατρο «Αθήνα 9,84». Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης «Εβδομάδα ενημέρωσης για τον εγκέφαλο» (Brain Awareness Week – BAW) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών. Επτά διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ακολουθώντας διαφορετικές προσεγγίσεις με την έρευνά τους για τον εγκέφαλο, συνομίλησαν με το κοινό και ανέδειξαν καίρια ζητήματα που μας αφορούν όλους. Πρόκειται για μια παγκόσμια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την πρόοδο και τα οφέλη της έρευνας για τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, με πρωτοβουλία του Dana Foundation.

Πέραν της συνδιοργάνωσης, ο Σύνδεσμος συμμετείχε ενεργά και με το έμψυχο δυναμικό του στις παρουσιάσεις, τις ομιλίες και τα εργαστήρια. Πρωτεργάτης, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος και συνιδρυτής της SciCo. Στην οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ η δρ Ελένη Κονσολάκη, διδάσκουσα Βιοψυχολογία στο Deree και συντονίστρια της ημερίδας «Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του εγκεφάλου»∙ η χημικός μηχανικός Όλγα Σκιάδη της Διεύθυνσης Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Διαχείρισης Ειδικών Αποβλήτων του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νομού Αττικής και συντονίστρια της ενότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη»∙ ο δρ Κωνσταντίνος Μορφάκης, διδάσκων στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονιστής της ενότητας «Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης». 

Συμμετείχαν επίσης ο δρ Λουκάς Μαργαρίτης, ομότιμος καθηγητής και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος πήρε μέρος στη διαδραστική έκθεση «Μετρήσεις Ακτινοβολίας, Οδηγίες για Ασφαλή Χρήση»∙ η δρ Σπυριδούλα Βαρλοκώστα, καθηγήτρια Νευρογλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η δρ Σταματίνα Τζανουλίνου, ερευνήτρια Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Λωζάνης, με ομιλίες στην ημερίδα «Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του εγκεφάλου». Επίσης, ο Επαμεινώνδας-Ιωάννης Μπικάκης, στέλεχος της ΟΤΕ ΑΕ, συμμετείχε στο workshop «Αστρονομία και Διάστημα», ενώ ο δρ Ηλίας Κούτσικος, φυσικός-γεωφυσικός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συμμετείχε στο Καφέ της Επιστήμης «Η Ακτινογραφία της Γης». 

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας