Εικαστικά
Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος
 

Η εξέλιξη του project του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου με τίτλο Quest of Query (βλ. ΑΩ 64) παρουσιάστηκε κατά το προηγούμενο διάστημα σε δύο ταυτόχρονες εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, υπό την επιμέλεια της Eszter Szakács. Η πρώτη είχε τίτλο «Quest of Query: Interpretations of the Actual» [«Σε Αναζήτηση του Ερωτήματος: Ερμηνείες του Υπαρκτού»] και φιλοξενήθηκε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1, από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 9 Μαρτίου 2015. 

Η έκθεση περιλάμβανε σαράντα σχέδια και τέσσερις βίντεο-εγκαταστάσεις με αφετηρία τον σκανδιναβικό βορρά, που αποτελούν ανασύνθεση των δύο πρώτων κεφαλαίων του Quest of Query, τα οποία αρχικά παρουσιάστηκαν στη Βουδαπέστη, τον Ιούνιο του 2014. Η περιπλάνηση (μεταφορική όσο και κυριολεκτική) μέσα στο θαλάσσιο περιβάλλον, η εθνική και υπερεθνική σημασία μιας παρέλασης, το ανθρώπινο βλέμμα και η μνήμη του τόπου και της εμπειρίας του, ο χώρος και το τοπίο ως αφορμή για ανακάλυψη προσωπικών αφηγήσεων αποτελούν ορισμένα από τα πεδία της διευρυμένης αναζήτησης των έργων. Η έκθεση πλαισιώθηκε από εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της, καθώς και από ένα συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επιμελητών, θεωρητικών τέχνης, φοιτητών και επαγγελματιών του χώρου της τέχνης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Η δεύτερη έκθεση με τίτλο «Quest of Query: Applied Altitudes» [«Σε Αναζήτηση του Ερωτήματος: Εφαρμοσμένα Υψόμετρα»] παρουσιάστηκε στην αίθουσα τέχνης Nitra από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Ήταν μια εγκατάσταση 20 μέτρων ενός πανοραμικού τοπίου από ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες, με απέραντη θέα στην κορυφογραμμή του όρους Fløyen, το οποίο αποτελεί ορόσημο ψυχαγωγίας και φυσικό «οχυρό» για την πόλη του Μπέργκεν. Στόχος του έργου είναι να αναδειχθούν τα ζητήματα των διεθνών περιβαλλοντικών πολιτικών: η εμπορευματοποίηση και  η οικονομική εκμετάλλευση της φύσης. Η εγκατάσταση είναι αποτέλεσμα της ανασύνθεσης 500 φωτογραφιών. To ψηφιακό αρχείο επεξεργάστηκε o φωτογράφος Γ. Μπουλασίδης και εκτυπώθηκε με UV Inject σε επιζωγραφισμένα πλακάκια linoleum.

Το project Quest of Query συγκροτήθηκε από τον Θεόδωρο Ζαφειρόπουλο και την επιμελήτρια Eszter Szakács, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, σημείο εκκίνησης και αναφοράς. Το υλικό που προέκυψε και συγκεντρώθηκε εκεί, επανερμηνεύεται έκτοτε συνεχώς, μέσα από διαφορετικά πεδία θεωρητικής έρευνας. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αξιοσημείωτες ομοιότητες με αυτό του Μπέργκεν στη Νορβηγία, γεγονός που το κατέστησε ιδανικό σταθμό αναζήτησης για το project του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου. Σε κάθε νέο κεφάλαιο-εκθεσιακή εκδοχή, τα έργα σχηματίζουν εκ νέου ένα «διευρυμένο αρχείο», με αναφορές κυρίως στις έννοιες του χώρου και της τοπογραφίας, έναντι του χρόνου και της ιστορίας. Είναι ένα ταξίδι από τον «τόπο ως τοποθεσία» στον «τόπο ως κοινό τόπο», μια αλληγορία για το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Ο Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ (1998–2003), καθώς και από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (2004–2006). Με υποτροφίες από τα ιδρύματα Fulbright, Gerondelis και Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (2007–2009) απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (με άριστα) από τη Σχολή Εικαστικών Τεχνών της Νέας Υόρκης και τιμήθηκε με το βραβείο Paula Rhodes Memorial Award. Το 2009, συμμετείχε στο Skowhegan School of Painting and Sculpture. Είναι επίσης υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2009). 

Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από πενήντα διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και projects στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αποσπάσει επαίνους και αναθέσεις παραγωγής έργων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σε ιδρύματα και ινστιτούτα, όπως το Morton Arboretum στο Λάιλ του Ιλινόι των ΗΠΑ, το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στην Αθήνα, την εταιρεία Miltech Hellas κ.ά. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Το 2013, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 16η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου στην Ανκόνα της Ιταλίας.


Περισσότερες πληροφορίες, στον προσωπικό του ιστότοπο.

Από την ενότητα «Quest of Query: Interpretations of the Actual»
Τμήμα της εγκατάστασης «Quest of Query: Applied Altitudes»

Λουκία Ρίτσαρντς
 

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης εικαστικού κοσμήματος «Schmuck – Munich Jewellery Week», η υπότροφος εικαστικός Λουκία Ρίτσαρντς επιμελήθηκε την έκθεση «Myths 2015», παρουσιάζοντας έργα 17 Ελλήνων δημιουργών στην γκαλερί Weltraum στο κέντρο του Μονάχου. Η διεθνής ένωση τεχνοκριτικών, γκαλερί, συλλεκτών και εικαστικών που εργάζονται στον τομέα του κοσμήματος, Art Jewellery Forum, κατέταξε την έκθεση αυτήν στις δέκα καλύτερες εκθέσεις της εβδομάδας κοσμήματος «Schmuck – Munich».

Στόχος της έκθεσης ήταν να δείξει ότι οι ελληνικοί μύθοι αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης και εφαρμογών, φωτίζουν ή δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα ανθρώπινα θέματα και ερωτήματα της σημερινής εποχής. Οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας ως μέσο το κόσμημα, ερμήνευσαν θέματα από την εμπειρία, τις σκέψεις, τα ερεθίσματα, τη ζωή τους στη σύγχρονη Ελλάδα. «Αποτέλεσε επίσης επιδίωξη και κίνητρό μας, μέσα σε αυτή την κρίσιμη για την Ελλάδα διεθνή συγκυρία, να δείξουμε ότι η χώρα δημιουργεί, τολμά και κοιτάζει μπροστά», σχολιάζει η υπότροφος. «Το κόσμημα, ως "φορέσιμη" τέχνη, είναι ένα εκφραστικό μέσο ικανό να ταξιδέψει το μήνυμά μας, κυριολεκτικά, πολύ μακριά».

Τα έργα των καλλιτεχνών ανέδειξαν οι δύο εικαστικές εγκαταστάσεις του Γερμανού γλύπτη και συνεπιμελητή της έκθεσης Christoph Ziegler: Λαβύρινθος και Δάσος της Τρέλας. «Με την πρώτη εγκατάσταση επιδιώξαμε να δείξουμε στο κοινό τα αδιέξοδα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης, ενώ με το Δάσος της Τρέλας προσπαθήσαμε να αναπαραστήσουμε, με αφαιρετικό τρόπο, τον μύθο της Αγαύης, που τρέχει μέσα στο δάσος, τρελαμένη από τον θεό Διόνυσο, θριαμβεύοντας και κρατώντας στα χέρια το κεφάλι του νεκρού γιου της, που το νομίζει σφάγιο. Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας τώρα, κατά τη γνώμη μας», λέει η Ρίτσαρντς. Η υπότροφος συμμετείχε και η ίδια στην έκθεση, με δύο έργα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα: The party is over! (κατά την περιβόητη φράση του Jean-Claude Juncker) και Je suis Charlie (ως φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι).

Η εβδομάδα κοσμήματος «Schmuck – Munich» πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1959 στη βαυαρική πρωτεύουσα, με χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, της πόλης του Μονάχου και του τοπικού Τεχνικού Επιμελητηρίου. Πρόκειται για τη σημαντικότερη έκθεση εικαστικού κοσμήματος στην Ευρώπη και συγκεντρώνει κάθε χρόνο το διεθνές ενδιαφέρον συλλεκτών, γκαλερί, εικαστικών και σχεδιαστών.

Το 2013 και το 2014, η υπότροφος είχε επιμεληθεί άλλες δύο εκθέσεις εικαστικού κοσμήματος με τίτλο «Μύθοι», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και το Αμβούργο, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αμβούργο. 


Σχετικοί σύνδεσμοι:

www.myths2015.de

www.artjewelryforum.org 

www.myths2013.net