Αρχιτεκτονική
Ηλίας Παπαγεωργίου
 

Η αρχιτεκτονική ομάδα SO-IL, συνιδριτής και ένας από τους επικεφαλής της οποίας είναι ο Ηλίας Παπαγεωργίου, κέρδισε στον διεθνή διαγωνισμό για την αναμόρφωση του Κέντρου Υαλουργίας (Site Verrier) στο Μεζεντάλ της Γαλλίας.

Στον χώρο του παλιού υαλουργείου έχει δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό κέντρο, το οποίο φιλοξενεί μουσικές, εικαστικές και άλλες εκδηλώσεις. Στον ίδιο χώρο λειτουργούν επίσης το Μουσείο Γυαλιού και το Διεθνές Κέντρο της Τέχνης του Γυαλιού (CIAV), όπου η παραδοσιακή υαλουργία συναντά τη σύγχρονη τεχνική. Η ομάδα SO-IL, σε συνεργασία με το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Freaks, ανέλαβε να ανακαινίσει και να επεκτείνει το παλιό εργοστάσιο. Το κτηριακό συγκρότημα θα καλυφθεί από ένα στέγαστρο, ένα είδος «τάπητα», που θα περικλείει το νέο κέντρο επισκεπτών και ένα θέατρο πεντακοσίων θέσεων, δημιουργώντας έτσι ένα διακριτικό τοπίο που δεν θα επισκιάζει τα υπάρχοντα κτίσματα. Η κατασκευή θα επιτρέψει να προστεθούν νέες υπαίθριες λειτουργίες στο κέντρο, όπως φεστιβάλ, καλλιτεχνικά δρώμενα και χριστουγεννιάτικη αγορά. 

Όπως εξηγεί ο Ηλίας Παπαγεωργίου, πηγή έμπνευσης για την πρόταση στάθηκε η ίδια η διαδικασία μετασχηματισμού του γυαλιού. Η νέα προσθήκη θα έχει συνεκτικό ρόλο, χωρίς κραυγαλέο τρόπο, πράγμα απαραίτητο δεδομένου του τεράστιου όγκου του εργοστασίου στην καρδιά του μικροσκοπικού χωριού Μεζεντάλ στη στενή κοιλάδα του Εθνικού Πάρκου Vosges du Nord.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο SO-IL, με βάση τη Νέα Υόρκη, έχει αναγνωριστεί διεθνώς και έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία.