Ξενάγηση στον κόσμο των τρισδιάστατων εκτυπώσεων
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗΣ
   

Μια ειδική ξενάγηση στην έκθεση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «3D Printing. Μία έκθεση από το μέλλον... τώρα» διοργάνωσε για τα μέλη του ο Σύνδεσμος Υποτρόφων στις 24 Φεβρουαρίου 2015. Περίπου σαράντα υπότροφοι με τις/τους συνοδούς τους ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τον υπογράφοντα, ο οποίος είχε και την πρόσθετη ιδιότητα του εκθέτη, αφού το γραφείο μας Jazzt Design Studio παρουσίασε στην έκθεση αυτήν τρία κοσμήματα της σειράς «Made on You», που έχουν παραχθεί με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Χάρις στην πρωτοβουλία αυτήν του Συνδέσμου, τα μέλη του είδαν από κοντά 80 αντικείμενα και παρακολούθησαν βίντεο από 36 καλλιτέχνες, σχεδιαστές και επιστημονικές ομάδες από όλον τον κόσμο, που χρησιμοποιούν την τρισδιάστατη τεχνολογία στην τέχνη, τη μόδα, το design, την αρχιτεκτονική, την ιατρική.

Πρόκειται για μια συναρπαστική τεχνολογία, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε από λιτές-μινιμαλιστικές μέχρι πολυσύνθετες φουτουριστικές φόρμες. Είναι πραγματικά μαγευτική αυτή η δυνατότητα της μηχανής να εκτυπώνει το αντικείμενο σε λεπτές στρώσεις. Την πρώτη φορά που αποκτάς την εμπειρία μιας εκτύπωσης, σου είναι αδύνατον να πάρεις τα μάτια σου από την κεφαλή που κινείται στους τρεις άξονες του καρτεσιανού συστήματος και εκτυπώνει ακολουθώντας το σχήμα της φόρμας σου με λεπτομέρεια μέχρι και ενός δεκάτου του χιλιοστού.

Τελευταία παρατηρείται ιδιαίτερα εκτεταμένη χρήση του 3D printing στη μόδα, για την παραγωγή σχεδίων τα οποία «ντύνουν» το σώμα μας με τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί. Στα πρώτα της βήματα στον χώρο της μόδας, η τρισδιάστατη εκτύπωση βρήκε εφαρμογές ως μια διακοσμητική επιδερμίδα, συχνά εύθραυστη, η οποία όμως εξελίχθηκε σε εναλλακτικές μορφές ρουχισμού, αλλά και πολύτιμων κοσμημάτων. 

Αν κρίνει κανείς από την εξέλιξη των τρισδιάστατων εκτυπωτών, όσον αφορά τις δυνατότητες που μας παρέχουν σε επιλογές υλικών, μέγεθος εκτύπωσης αλλά και κόστος παραγωγής, η ημέρα που θα μπορούμε να εκτυπώνουμε τα αντικείμενα που επιθυμούμε είναι πολύ κοντά. Οι 3D printers γίνονται μέρα με τη μέρα μεγαλύτεροι, γρηγορότεροι αλλά και πιο προσιτοί οικονομικά, με κεφαλές εκτύπωσης που υποδέχονται πληθώρα υλικών. 

Είναι εύλογο, λοιπόν, να φανταζόμαστε πολλά και διαφορετικά σενάρια για το μέλλον, ένα μέλλον στο οποίο κάθε σπίτι θα έχει από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχουν και σουπερμάρκετ τρισδιάστατης εκτύπωσης σε κάθε γειτονιά. Δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη για «stock», καθώς ό,τι χρειάζεσαι θα το εκτυπώνεις όταν το χρειάζεσαι. Θα επιλέγουμε τα προϊόντα που επιθυμούμε σε ολογραμματικές προβολές, οπουδήποτε βρισκόμαστε, καθώς θα επισκεπτόμαστε τις ιστοσελίδες δημιουργικών ανθρώπων αλλά και βιομηχανιών, και θα έχουμε πάμπολλες επιλογές προσαρμογής (customization) σε χρώμα, υλικό, ακόμη και σχήμα. 

Ως χρήστες θα έχουμε τη δυνατότητα να επέμβουμε στη διαδικασία της παραγωγής, αλλά και στη διαδικασία σχεδιασμού του προϊόντος μέσα από παραμέτρους σχεδίασης. Θα βιώσουμε την εμπειρία αντικειμένων τα οποία θα συνδυάζουν υλικά με τρόπους που δεν έχουμε ξανασυναντήσει, όπως τσιμεντένια υφάσματα ή ραμμένα κεραμικά, ή θα ζούμε σε εκτυπωμένα σπίτια με σχήματα και φόρμες που δεν έχουμε καν φανταστεί...


(Ο Αντώνης Κιουρκτσής είναι αρχιτέκτονας, συνιδρυτής του Jazzt Design Studio.) 

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας