Επιτυχίες
Πολύκαρπος Φαλάρας
 

Ο Πολύκαρπος Φαλάρας, ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος CLEANWATER, έλαβε το διεθνές βραβείο «Alternative Water Resources Prize» σε αναγνώριση της προσφοράς του στην έρευνα για τις εναλλακτικές πηγές νερού. Η απονομή έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 2014 στο Ριάντ, από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Η μέθοδος που προτείνει η ερευνητική ομάδα του δρα Πολύκαρπου Φαλάρα αφορά την ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογίας για τον καθαρισμό του νερού, η οποία αξιοποιεί τη φυσική ενέργεια του ηλιακού φωτός και προηγμένους φωτοκαταλύτες τιτανίας, σε 
συνδυασμό με κεραμικές και σύνθετες μεμβράνες.

Ενώ οι συμβατικές μέθοδοι καθαρισμού –που δεν έχουν πάντοτε απόλυτη επιτυχία– βασίζονται στον φυσικό διαχωρισμό του νερού από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τους ρύπους (παραδείγματος χάριν, με προσρόφηση και διήθηση), η νέα μέθοδος, 
χρησιμοποιώντας τη νανοτεχνολογία και προηγμένες οξειδωτικές διεργασίες αντιρρύπανσης, επιτυγχάνει τη φωτοκαταλυτική διάσπαση των ρύπων, καθαρίζοντας έτσι αποτελεσματικότερα το νερό. Και όλα αυτά, χωρίς περιττό κόστος και με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, αφού χρησιμοποιείται το φως του ηλίου!

Η νέα καινοτόμος τεχνολογία καλύπτεται από διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει κατασκευαστεί πρότυπη εργαστηριακή μονάδα (φωτοκαταλυτικός αντιδραστήρας) καθαρισμού νερού, όπου αξιολογούνται και βελτιστοποιούνται νέοι νανοφωτοκαταλύτες, αλλά και σύνθετες, τροποποιημένες μεμβράνες με δράση στο ορατό φως. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η ενεργειακά αυτόνομη λειτουργία του συστήματος με τη χρήση τεχνολογιών οπτικών ινών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ έχει σχεδιαστεί η επέκτασή του σε μεγαλύτερη κλίμακα (scale-up), πράγμα που ανοίγει τις προοπτικές για πρακτική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας σε 
επίπεδο κατοικίας, παραγωγικής μονάδας, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το διεθνές επιστημονικό βραβείο για το νερό «Prince Sultan Bin Abdulaziz International Prize for Water», που καθιέρωσε το 2002 η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας με το όνομα του εμπνευστή και εισηγητή του, απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε αναγνώριση της πρωτοποριακής έρευνας και των καινοτόμων εφαρμογών παγκόσμιας εμβέλειας οι οποίες στοχεύουν στην αντιρυπαντική προστασία, τη βελτίωση της ποιότητας, τη διατήρηση αλλά και τη διαχείριση ενός αγαθού ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και τον άνθρωπο: του νερού.  


Περισσότερες πληροφορίες: www.psipw.org

Ιωάννης Γκόλιας
 

Ο καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας εξελέγη νέος πρύτανης του ΕΜΠ τον Ιούλιο του 2014. Κατά το παρελθόν, διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (την περίοδο 2004–2006), ενώ είχε και θητεία στον Δήμο της Αθήνας, σε διάφορες θέσεις.

Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Συγκοινωνιακά στο Κολέγιο Imperial του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στον ίδιο γνωστικό κλάδο από το University College του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση (1978–80). Από το 1986 διδάσκει στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, διαδοχικά σε όλες τις βαθμίδες. Από το 2009 έως το 2013, διετέλεσε πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ για δύο θητείες και, στη συνέχεια, κοσμήτορας.

Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας, καθώς και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Η επαγγελματική του δραστηριότητα περιλαμβάνει συμμετοχή σε περισσότερες από 50 μελέτες συγκοινωνιακών έργων. Επίσης, έχει αναλάβει ως επιστημονικός υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής περισσότερα από τριάντα ειδικά έργα και έργα εφαρμοσμένης έρευνας του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως μέλος συγγραφικών ομάδων στην έκδοση τεσσάρων επιστημονικών βιβλίων. 


Ευριπίδης Ν. Λουκής
 

Μεταξύ των κορυφαίων καθηγητών και ερευνητικών συγγραφέων παγκοσμίως στον χώρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναδείχθηκε ο υπότροφος του Ιδρύματος δρ Ευριπίδης Λουκής στο Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (IFIP International Electronic Government Conference) που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο τον Σεπτέμβριο του 2014. 

Στο πλαίσιο της κεντρικής ομιλίας του συνεδρίου αυτού, παρουσιάστηκε μελέτη-ανάλυση της μέχρι σήμερα ερευνητικής δραστηριότητας στον χώρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και δημοσιεύθηκε από τον μεγάλο γερμανικό εκδοτικό οίκο Springer. Στην εν λόγω μελέτη, μεταξύ άλλων, προσδιορίζονται οι 50 κορυφαίοι παγκοσμίως καθηγητές και ερευνητικοί συγγραφείς στον χώρο αυτόν, με βάση τις συνολικές τους δημοσιεύσεις ερευνητικού επιπέδου κατά τα τελευταία 15 χρόνια. Ο δρ Ευριπίδης Λουκής αναδείχθηκε στην πρώτη εικοσάδα, γεγονός το οποίο αποτελεί αναγνώριση της διεθνούς ερευνητικής του δραστηριότητας και της συμβολής του στο μεγάλης κοινωνικής σημασίας και υψηλής πολυπλοκότητας γνωστικό αυτό πεδίο, το οποίο απαιτεί συνδυασμό στοιχείων και μεθόδων των τεχνολογικών, διοικητικών και πολιτικοκοινωνικών επιστημών. 

Ερευνητικές εργασίες του στον χώρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχουν δημοσιευθεί στα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια παγκοσμίως. Επίσης, έχει διδάξει σειρά μαθημάτων στον χώρο αυτόν στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο Ευριπίδης Ν. Λουκής είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος. Πτυχιούχος μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο γνωστικό πεδίο των Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου και Υπολογιστών στο Κολέγιο Imperial του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Ακολούθως, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο γνωστικό πεδίο των Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων στο ΕΜΠ. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία καλύτερης ερευνητικής εργασίας (Best Paper Award) της American Society of Mechanical Engineers (ASME) – Control and Diagnostics Committee (1991) και του European Mediterranean Conference on Information Systems (2011). Διετέλεσε ειδικός επιστήμονας στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως (σημερινό Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), εθνικός εκπρόσωπος στα Προγράμματα «Interchange of Data between Administrations» (IDA) και «Telematics for Administration» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τεχνικός σύμβουλος υπουργείων και δημόσιων οργανισμών. Σήμερα έχει εκτεταμένη διεθνή ερευνητική δραστηριότητα σε στενή συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια, όπως είναι το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, το Πανεπιστήμιο του Ντελφτ και το Πολυτεχνείο του Τορίνο.

Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου
 

Καθηγήτρια Τοξικολογίας στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εξελέγη τον περασμένο Μάιο η υπότροφος Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου. Σπούδασε στο Φαρμακευτικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση (1984). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και στο Γενικό Νοσοκομείο της Κρεμόνας, με υποτροφία απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ακολούθησε μετεκπαίδευσή της στο Medical College of St. Bartholomew’s Hospital του Λονδίνου. Το 2000, μετεκπαιδεύτηκε από τη Europol σε θέματα δίωξης των παράνομων εργαστηρίων Παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών. Το 1991, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών ως μέλος της συγγραφικής ομάδας η οποία εκπόνησε το Ελληνοαγγλικό και Αγγλοελληνικό Λεξικό Ιατρικών Όρων ΙΑΤΡΟΤΕΚ.

Η Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου είναι διευθύντρια του Εγκληματολογικού Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας. Είναι επίσης εισηγήτρια στον ΕΟΦ σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια των υπό έγκριση φαρμάκων, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ), πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας από το 2011 έως σήμερα και μέλος της Επιτροπής Ναρκωτικών του Υπουργείου Υγείας. Έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε 16 πολυσυγγραφικά έργα, ενώ έχει επίσης συγγράψει άλλα τέσσερα βιβλία.