Κωνσταντία Γουρζή: Αειφορία της μουσικής
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΛΛΟΥΧΟΣ

Konstantia Gourzi, Music for piano and string quartet (ECM New Series 2309, Οκτώβριος 2014) 


Γράφοντας για την Κωνσταντία Γουρζή, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η εικόνα ενός αεικίνητου ανθρώπου που σκέφτεται, μιλά, οργανώνει, αναπνέει με και για τη μουσική στο μυαλό και την καρδιά του· το δεύτερο είναι ο προσωπικός ανεπιτήδευτος και αφοσιωμένος τρόπος που το κάνει. Το προσωπικό της αποτύπωμα είναι ανεξίτηλο είτε επιχειρεί τη συμπλήρωση ενός ημιτελούς έργου, είτε ενθουσιάζεται με μια εκπαιδευτική δράση, είτε ακόμη και όταν αποτραβιέται για να συναισθανθεί το εσωτερικό περιεχόμενο μιας σύνθεσης.

«Με συνεπαίρνει αυτό που κάνω», έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει δημόσια για τη σχέση της με τη μουσική. Ένα δείγμα δημιουργικότητας της Γουρζή ως μαέστρου απόλαυσε πρόσφατα το κοινό του Μονάχου: ήταν η πρεμιέρα της παραγωγής Ιπτάμενο Χαλί 2013 – Οδύσσεια τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία αποτελείται από τρεις σύντομες όπερες (διάρκειας 30 λεπτών η καθεμία) τριών συνθετών από το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ελλάδα, σε πέντε διαφορετικές γλώσσες (τούρκικα, εβραϊκά, αραβικά, αγγλικά και αρχαία ελληνικά). Η συνθέτρια Sinem Altan από την Τουρκία ανέλαβε να αναπτύξει θεματικά τη μετανάστευση και την ένταξη, ο Ισραηλινός συνθέτης Amos Elkana ανέπτυξε τη νίκη σε σχέση με την αλαζονεία και την ταπεινότητα ενώ ο Γιώργος Κουμεντάκης έκλεισε το τρίπτυχο αναπτύσσοντας το θέμα της επιστροφής. Η οπερατική αυτή παραγωγή, που απευθυνόταν και σε παιδιά και σε μεγάλους, ήταν για την Κωνσταντία Γουρζή «ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα». «Ήθελα να δώσουμε, με τον τρόπο που μόνο η μουσική μπορεί, την πολυμορφία, τη διαφορετικότητα αλλά και το κοινό αίσθημα που κατατίθεται σε πανανθρώπινα υπαρξιακά ζητήματα, όπως αυτά του πολέμου, του ξεριζωμού, της εθνικής ταυτότητας, της επιστροφής», επισημαίνει η συνθέτρια-μαέστρος, που συνέλαβε, οργάνωσε και διηύθυνε το όλο εγχείρημα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, στις 4 Νοεμβρίου 2014, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο της Γουρζή Hommage à Mozart for Viola and Piano, γραμμένο για τον σολίστ Nils Mönkemeyer (βιόλα) και τoν William Youn (πιάνο), στην Αίθουσα Συναυλιών της Ακαδημίας Μουσικής του Τιρόλου, στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. «Εκείνο που αναζητώ στο πρώτο άκουσμα της μουσικής είναι το βλέμμα των ανθρώπων. Όταν βλέπω τη μοναδική αυτή ιχνογραφία της συγκίνησης να αποτυπώνεται στο βλέμμα τους, τότε ξέρω πως όλα έχουν πάει καλά», σχολιάζει η Κωνσταντία Γουρζή, η οποία ταυτόχρονα παρουσιάζει την πρώτη της συνεργασία με την περίφημη δισκογραφική εταιρεία ECM, το CD Μουσική για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων. Η ηχογράφηση αυτή, που κυκλοφόρησε στα τέλη Οκτωβρίου 2014, αποτελείται –με εξαίρεση το έργο noch fürcht’ ich του 1993– από συνθέσεις πολύ πρόσφατες. Ο δίσκος περιλαμβάνει μια σειρά από μινιατούρες για πιάνο, αφιερωμένες η καθεμιά σε διαφορετική προσωπικότητα της μουσικής και της τέχνης, όπως ο Lachenmann, ο Kurtág, ο Raue, ο Abbado, ο Barenboim και ο Rexroth, καθώς και δύο κουαρτέτα εγχόρδων, αλλά και έργα για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων. 

Η Ελληνίδα πιανίστα Λορέντα Ράμου και το κουαρτέτο εγχόρδων Coriolis ερμηνεύουν τα κομμάτια του δίσκου με ιδιαίτερη ακρίβεια και δημιουργικότητα, ενώ η πολύ φροντισμένη και εμπνευσμένη ματιά τους συνδιαμορφώνει την τελική «όψη» των έργων. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην εκκλησία Himmelfahrtskirche του Μονάχου το 2012, με παραγωγό την ψυχή της ECM, τον περίφημο Manfred Eicher. 

«Για εμένα ως συνθέτρια, μια μουσική ζει μέσα από τη φυσική της ροή. Οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, είναι σημαντική για τη δημιουργία όσο και τη μετάδοση της μουσικής. Ως μαέστρος, θεωρώ εξίσου ζωτικής σημασίας τη φυσική ροή του ήχου: αυτός είναι ο μηχανισμός που απελευθερώνει την ενέργεια και προσδίδει υπόσταση, γίνεται μουσική», εξηγεί η Κωνσταντία Γουρζή μιλώντας για το έργο της. Στις 27 Νοεμβρίου 2014, ο δίσκος της παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό σε ειδική εκδήλωση στον ΙΑΝΟ, με ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση, ενώ με το ξεκίνημα του 2015 πρόκειται να παρουσιαστεί και στο Μόναχο. 

Κωνσταντία Γουρζή: μια ευρωπαϊκή φωνή της Μουσικής του 21ου αιώνα, με πολύτιμες αρετές γνώσης, έμπνευσης, συνεργασίας, επικοινωνίας και επιτέλεσης, που ευτυχούν συναυλιακά, δισκογραφικά ή ακαδημαϊκά, με κάθε ευκαιρία. 


(Φωτογραφία: Norbert Banik)
Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας