Επανα/κατοικήσεις: H νέα πρωτοβουλία του Συνδέσμου για την Αθήνα

Tην Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στην Οικία Κατακουζηνού, σε έναν χώρο ιδιαίτερο και ξεχωριστό, συγκεντρώθηκαν περίπου 20 υπότροφοι καλλιτέχνες για την παρουσίαση μιας σημαντικής νέας δράσης. Η δράση ονομάζεται «Επανα/κατοικήσεις» και είναι διεπιστημονική, καθώς σε αυτήν συμμετέχουν όχι μόνον εικαστικοί καλλιτέχνες αλλά και αρχιτέκτονες και κοινωνικοί επιστήμονες, υπότροφοι όλοι του Ιδρύματος Ωνάση. 

Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους, ώστε να γνωριστούν καλύτερα και να παρουσιάσουν αναλυτικά το περιεχόμενο της δράσης. Στόχος των συμμετεχόντων είναι να διερευνήσουν από κοινού το ζήτημα της κατοίκησης στο κέντρο της Αθήνας υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης. Η δράση, που περιλαμβάνει έρευνα πεδίου σε υφιστάμενα διαμερίσματα και κατοικίες Αθηναίων πολιτών, θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση προτάσεων για τους συγκεκριμένους χώρους που θα μελετηθούν. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας και τα προτεινόμενα έργα θα παρουσιαστούν σε ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το Ίδρυμα Ωνάση θα χρηματοδοτήσει επίσης την έκδοση βιβλίου στο οποίο θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της δράσης. 

Η δράση οργανώνεται από τη Μυρτώ Κιούρτη, αρχιτέκτονα και ειδική γραμματέα του Συνδέσμου Υποτρόφων∙ επίσης, υποστηρίζεται επιστημονικά από τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη, καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Την ομάδα των καλλιτεχνών συντονίζει η Ηώ Πάσχου, φωτογράφος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων, ενώ την ομάδα των κοινωνικών επιστημόνων συντονίζει η Παυλίνα Σπανδώνη, σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου. 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης αναλύθηκαν τα παρακάτω ζητήματα, κεντρικής σημασίας για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία της τέχνης:

Nα επαναπροσδιορίσουμε το έργο τέχνης σε σχέση με την κατοικία.

 Να λειτουργήσουμε, πέρα απο καλλιτέχνες, ως ερευνητές-παρατηρητές.

Να δημιουργήσουμε έργα σε σχέση με τον χώρο και τους κατοίκους.

Να κατανοήσουμε τη συγκεκριμένη μνήμη και εμπειρία του κάθε χώρου.

Οι συμμετέχοντες συνήγαγαν ουσιαστικά συμπεράσματα και έθεσαν ερωτήματα πολύ σημαντικά για τη συνέχεια της κοινής αυτής πρότασης. Σύντομα, μάλιστα, θα ανακοινωθεί η σχετική προκήρυξη-πρόσκληση προς τους Αθηναίους στον ιστότοπο του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.

 


..