Αναβάθμιση χώρων της ΕΛΕΠΑΠ στο κέντρο της Αθήνας
   

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) εγκαινίασε στις 10 Νοεμβρίου 2014, στο κέντρο της στο Παγκράτι, τους αναβαθμισμένους χώρους της πισίνας για τη λειτουργία του Προγράμματος Θεραπευτικής Κολύμβησης, καθώς και του 4ου ορόφου για τη λειτουργία του Προγράμματος Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης – Μονάδας Ειδικής Προσχολικής Αγωγής.

Τα δύο αυτά σημαντικά έργα υλοποιήθηκαν χάρις στην οικονομική υποστήριξη δύο Μεγάλων Ευεργετών της ΕΛΕΠΑΠ: αφενός, του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο χρηματοδότησε την αναβάθμιση της πισίνας· αφετέρου, της Εθνικής Τράπεζας, η οποία χρηματοδότησε την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό του 4ου ορόφου. Η αναβάθμιση των δύο αυτών προγραμμάτων κρίθηκε απολύτως αναγκαία στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει η ΕΛΕΠΑΠ προκειμένου να προσφέρει στα παιδιά της υψηλές υπηρεσίες αποκατάστασης.

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός. Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο προϊστάμενος του Τμήματος Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας και σύμβουλος του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Κωνσταντίνος Γεώρμας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, επιστήμονες, ιατροί, θεραπευτές, δωρητές, εθελοντές, καθώς και γονείς των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ. 

Η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, Μαριάννα Μόσχου, στον σύντομο χαιρετισμό της, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ίδρυμα Ωνάση και Εθνική Τράπεζα, αποδεικνύετε εμπράκτως πως, ακόμη και στους δύσκολους αυτούς καιρούς που όλοι βιώνουμε, υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα κοινωνικής αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και εταιρικής υπευθυνότητας, παραδείγματα που μας δίνουν το δικαίωμα να κάνουμε όνειρα, να ελπίζουμε, να οραματιζόμαστε και να δημιουργούμε για το μέλλον όλων μας».

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γεώρμας μετέφερε τον χαιρετισμό του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: «Από αυτό το βήμα, θέλω να ευχαριστήσω την ΕΛΕΠΑΠ για τη μακρόχρονη προσφορά της και για το υψηλής ποιότητας έργο της στον συγκεκριμένο τομέα. Ένα έργο το οποίο, στη σημερινή δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αποκτά ιδιαίτερη αξία, γιατί λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθειά σας».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ συγκινημένος βλέποντας το εξαιρετικό έργο που γίνεται στην ΕΛΕΠΑΠ. Για αυτόν τον λόγο, θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Διοικητικό της Συμβούλιο, στο θεραπευτικό και διοικητικό προσωπικό, και κυρίως στους γονείς των παιδιών αλλά και στα ίδια τα παιδιά, για τη δύναμη και το σθένος που επιδεικνύουν στον αγώνα τους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς τόνισε: «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συναισθηματική φόρτιση παρακολούθησα την παρουσίαση του έργου της ΕΛΕΠΑΠ και του επιτυχημένου προγράμματος Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης. Αισθάνθηκα μεγάλη χαρά βλέποντας τα ίδια τα παιδιά, που μας εξήγησαν πόσο σημαντικό είναι και τι σημαίνει για αυτά. Η στοχοθεσία της ΕΛΕΠΑΠ, ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται καθώς και τα αποτελέσματά της, ειδικά στο θέμα της επανένταξης, καθιστούν αυτονόητη τη στήριξή της από τη Διοίκηση της Εθνικής».

Η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Μαριάννα Μόσχου, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, προσέφερε τιμητικές πλακέτες στους Μεγάλους Ευεργέτες-Χορηγούς της ΕΛΕΠΑΠ. Η εκδήλωση έκλεισε με τα χαρούμενα τραγούδια που ερμήνευσαν τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, μεταφέροντας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. 

Tο Πρόγραμμα Θεραπευτικής Κολύμβησης της ΕΛΕΠΑΠ εκπαιδεύει με την πρωτοποριακή μέθοδο Halliwick παιδιά με κινητικές κυρίως αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, στέλνοντας ένα μήνυμα για τη δυνατότητα ολιστικής προσέγγισής τους μέσα από το υδάτινο περιβάλλον. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 123 παιδιά, από τα οποία τα 21 είναι βρέφη, με ευεργετικά για την αποκατάστασή τους αποτελέσματα. 

Το Πρόγραμμα Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης – Μονάδα Ειδικής Προσχολικής Αγωγής της ΕΛΕΠΑΠ παρέχει θεραπείες και ειδική προσχολική εκπαίδευση σε παιδιά από 18 μηνών έως και 6 ετών με κινητικές, αισθητηριακές και αναπτυξιακές διαταραχές. Στόχοι του Προγράμματος είναι η γνωστική, κοινωνικοσυναισθηματική, ψυχοκινητική και αισθητική ανάπτυξη των παιδιών και η εύρεση του κατάλληλου για αυτά εκπαιδευτικού πλαισίου, καθώς και η ένταξή τους στη γενική εκπαίδευση.

Στα 77 χρόνια λειτουργίας της, η ΕΛΕΠΑΠ έχει αναπτύξει πανελλαδικά 6 Κέντρα (στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, τα Ιωάννινα, τον Βόλο και το Αγρίνιο) και στελεχώνεται από 200 εξειδικευμένους υπαλλήλους. Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, διοργανώνει, συμμετέχει και πρωτοστατεί σε ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα Κέντρα της εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές επιστημονικές και θεραπευτικές μεθόδους αποκατάστασης, σε ένα πρόγραμμα ολιστικής παρέμβασης, με διεπιστημονική ομάδα, στην υπηρεσία των παιδιών με κινητικές κυρίως αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, από λίγων ημερών έως και την ενηλικίωσή τους. Παράλληλα λειτουργεί Σύγχρονο Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης και Κίνησης, Τηλεματικές Υπηρεσίες, Πρόγραμμα Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης, Μονάδα Ειδικής Προσχολικής Αγωγής από 18 μηνών έως και 6 ετών (η οποία συνδυάζει εκπαιδευτική και θεραπευτική παρέμβαση), πρωτοποριακό ερευνητικό Πρόγραμμα Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης για ενήλικες έπειτα από εγκεφαλικές βλάβες σε συνεργασία με το Day Treatment Head Trauma Program του Rusk Institute of Rehabilitation Medicine της Ιατρικής Σχολής της Νέας Υόρκης, Πρότυπη Μονάδα Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης Παιδιών με Εγκεφαλικές Βλάβες, Πρόγραμμα Ημερήσιας Φροντίδας, καθώς και Πρόγραμμα για την Ολιστική Θεραπευτική Παρέμβαση Βρεφών από ημερών έως και 2 ετών. 

Σε ετήσια βάση, η ΕΛΕΠΑΠ αγκαλιάζει περισσότερα από 1.500 παιδιά με αναπηρία.


Περισσότερες πληροφορίες: www.elepap.gr

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας