Επιτυχίες
Παναγιώτης Κυριακουλάκος
 

Με το παράσημο του Ιππότη του Tάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας τιμήθηκε ο υπότροφος Παναγιώτης Κυριακουλάκος, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παραγωγός, σκηνοθέτης και δημιουργός ταινιών τρισδιάστατης τεχνολογίας (3D). Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2014 στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Το παράσημο επέδωσε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας Olivier Descotes.

Ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne (DEA, Κινηματογράφος, Τηλεόραση και Οπτικοακουστικά Μέσα) και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα των Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paris X. 

Εργάστηκε στη Γαλλία ως ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Οπιτικοακουστικών Μέσων INA (Labo 2D, Labo 3D στη Διεύθυνση Έρευνας, IMAGINA) και ως εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο Paris 1. Επίσης, διετέλεσε συντάκτης και κατόπιν αρχισυντάκτης του περιοδικού Tech Images, αρχισυντάκτης και συντονιστής της συλλογής των περιοδικών βίντεο La vague, Arts en vidéos, ιδιότητα για την οποία βραβεύτηκε από τη SCAM (Société Civile des Auteurs Multimédia) το 1991. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1994, εργάστηκε ως παραγωγός ταινιών 3D animation, οι οποίες αφορούσαν κυρίως τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 (τουριστικός οδηγός επαυξημένης πραγματικότητας ARCHEOGUIDE, που βραβεύτηκε στο LAVAL VIRTUAL το 2002 και στο IMAGINA το 2002∙ βάση δεδομένων των ναών της Αρχαίας Ολυμπίας, που χρησιμοποιήθηκε σε ντοκιμαντέρ της GEDEON∙ διαδραστική εγκατάσταση του Maurice Benayoun ως παραγωγή για την «Αθήνα 2004», πολύγλωσσο DVD-ROM για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες). 

Από το 2010, ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος διδάσκει στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εξακολουθεί να συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς στη Γαλλία. Δύο από τα έργα του προβάλλονται στην αίθουσα εικονικής πραγματικότητας του Μουσείου της Ακρόπολης. To 2014, κέρδισε υποτροφία αριστείας με χορηγία της Πόλης του Παρισιού προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνα στο IRCAV, το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Κινηματογράφο και τα Οπτικοακουστικά Μέσα του Πανεπιστημίου Paris 3.

Το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα απονέμεται στη Γαλλία για να τιμήσει προσωπικότητες των οποίων το έργο υπάγεται στο πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, καθώς και σε αλλοδαπούς επιστήμονες, ως αναγνώριση της προσφοράς τους για την προώθηση του γαλλικού πολιτισμού και της γαλλικής γλώσσας στο εξωτερικό.