Μουσική
Βιβιάννα Γιαννάκη
 

«1955 – Άγγελοι της Κύπρου» ήταν ο τίτλος της παράστασης την οποία παρουσίασε η υψίφωνος Βιβιάννα Γιαννάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τον Μάρτιο του 2014, με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Η κυπριακής καταγωγής υπότροφος μαζί με τον μελετητή και τραγουδιστή κυπριακής παραδοσιακής μουσικής Χρήστο Σίκκη και τον ηθοποιό Νεόφυτο Νεοφύτου παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στους ήρωες της Κύπρου. Συμμετείχαν οι μουσικοί Μάριος Κάζας (πιάνο), Κώστας Κικιλής (βιολί), Ανδρέας Σίκκης (πνευστά, κρουστά), Μαρία Θεοφανίδου (πολίτικο λαούτο) και Στέλιος Κατσιάνης (λαούτο).

Η παράσταση περιλάμβανε παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια στην τοπική διάλεκτο, τραγούδια που αφορούν τη νεώτερη ιστορία του τόπου με συνοδεία πιάνου και παραδοσιακών οργάνων, κυπριακή ποίηση, καθώς και κείμενα-μαρτυρίες των αγωνιστών του 1955. 

Στον ίδιο χώρο, με την υποστήριξη και πάλι των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βιβιάννα Γιαννάκη είχε δώσει ρεσιτάλ το 2012 με θέμα «Κύπρος – Πάθος της Kαρδιάς» σε συνεργασία με τον Σάββα Σάββα στο πιάνο και τον Νεόφυτο Νεοφύτου στην απαγγελία.

Τον Ιούλιο του 2012, εμφανίστηκε στο πλαίσιο της σειράς κονσέρτων Cyprus Artists του Ιδρύματος The Pharos Trust με τον βαρύτονο Κ. Πατσαλίδη και τον D. Aronson στο πιάνο, καθώς και στο Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου στο project «27+27», με αφορμή τον εορτασμό της έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, το καλοκαίρι του 2012, παρουσίασε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Ύδρας το χοροθεατρικό δρώμενο Ο θρήνος της Παναγίας, βασισμένο σε παραδοσιακό, τραγουδιστό μονόλογο στην κυπριακή διάλεκτο, σε συνεργασία με τον χορογράφο και χορευτή Τίμο Ζέχα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το ολλανδικό avant-garde συγκρότημα Mecano εμφανίστηκε στην Ελλάδα και τη Γαλλία, συμμετείχε στην ηχογράφηση του δίσκου τους Those Revolutionary Days, καθώς και του δίσκου τους Luz Oscura σε συνεργασία με τον Tejo Bolten. 

Μέρος της πρόσφατης καλλιτεχνικής της δραστηριότητας αποτελεί η συνεργασία της με την υπότροφο χορογράφο Αθηνά Βάχλα στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Λεμεσού στην παράσταση Knots και στις παραστάσεις του Splinter in the Flesh από την ομάδα χορού Έκρηξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τον Σεπτέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Αμαρουσίου, παρουσίασε το project Bailando Esper, ένα ρεσιτάλ με τραγούδια και χορό tango, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Αθήνα.

Η Βιβιάννα Γιαννάκη είναι διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Απέσπασε το πρώτο Βραβείο και Αριστείο στη Μονωδία, παράλληλα με τις σπουδές της στο Κλασικό Πιάνο. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές τελειοποίησης της τεχνικής και του ρεπερτορίου της, με τους N. Denize, Y. Sotin, J. Reiss και R. Ketelsson στο Παρίσι. Απέσπασε Τιμητική Διάκριση στους διεθνείς διαγωνισμούς όπερας «Giuseppe Di Stefano» και «Giuseppe e Stanislao Giacomantonio». 

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=TPyCHigaWdc#t=25