Health Forward: Καινοτομία, δημιουργικότητα, καλές πρακτικές
Ο Abraham Verghese, καθηγητής Θεωρίας και Πρακτικής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, μίλησε για την Ιατρική στη σύγχρονη τεχνολογική εποχή
Ο Abraham Verghese, καθηγητής Θεωρίας και Πρακτικής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, μίλησε για την Ιατρική στη σύγχρονη τεχνολογική εποχή
Η ομάδα των Comic Boom «απέδειξε» ότι ...το γέλιο είναι υγεία
Η ομάδα των Comic Boom «απέδειξε» ότι ...το γέλιο είναι υγεία
Για τα παιδιά με καρκίνο μίλησε ο Ιωάννης Λιάρος
Για τα παιδιά με καρκίνο μίλησε ο Ιωάννης Λιάρος
Όλη η ομάδα των διοργανωτών και των εθελοντών επί σκηνής
Όλη η ομάδα των διοργανωτών και των εθελοντών επί σκηνής
   

Με σύνθημα «Συμμετέχουμε στην παγκόσμια συζήτηση για την Υγεία» πραγματοποιήθηκε μια μοναδική διαδραστική εκδήλωση γύρω από τις σύγχρονες προκλήσεις στην Υγεία και την Ιατρική, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2014, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Συνδιοργανωτές του διημέρου ήταν o Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός SciCo και ο Σύνδεσμος Υποτρόφων.

Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, και ο Μιχάλης Στάγκος της SciCo, έλαβαν μέρος 28 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πρώτη ημέρα της διοργάνωσης ήταν αφιερωμένη σε μια σειρά από workshops, με θέματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για το ευρύ κοινό: «Διαδικτυακή Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία» με τον υπότροφο Νίκο Δέγλερη, νευρολόγο ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή, την κλινική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Μάντω Καραμπέρη και τον κοινωνικό λειτουργό Ανδρέα Σόλια· «Διαχείριση του στρες» από την ψυχοθεραπεύτρια Μίνα Πριόνα· «Αλήθειες και μύθοι για τη γονιμότητα» από την εμβρυολόγο-γενετίστρια Ελένη Κοντογιάννη· «Πρόληψη του καρκίνου: νέες προκλήσεις» από τον παθολόγο-ογκολόγο Πάρι Κοσμίδη· «Πόνος στη μέση: Πρόληψη και αποκατάσταση», από τον επίκουρο καθηγητή Φυσικοθεραπείας Ιωάννη Πουλή· «Βρεφονηπιακή αγωγή για μητέρες» από την παιδίατρο Νία Παναγοπούλου· «Παιδική παχυσαρκία» με τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Γιώργο Λάντις· «Διαχείριση του διαβήτη» με την ιατρό Βαΐα Λαμπαδιάρη· «Μικρόβια: Εξέλιξη ή επανάσταση;» με την ερευνήτρια δημόσιας υγείας Στεφανία Μαρούδη και την παιδίατρο-επιστημονική συνεργάτιδα της CLEO Κατερίνα Μούγκου· «Υγεία και επιχειρείν» με τον Γεώργιο Τσαγκάρη, ειδικό λειτουργικό επιστήμονα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών· «Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» με την παθολόγο Ελένη Κάκαλου· «Αντιγήρανση» με την ιατρό Βασιλική Μουσάτου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη Φαίη Χριστοδούλου, εφευρέτρια συσκευής ανίχνευσης του καρκίνου και μέλος του MirOculus, η οποία μίλησε με θέμα «Καινοτόμες λύσεις για όλους: Η δημοκρατική διάσταση της τεχνολογίας». Στη συνέχεια, ο Abraham Verghese, προσκεκλημένος καθηγητής Θεωρίας και Πρακτικής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ομιλητής του θεσμού TED Global, παρουσίασε το θέμα «Rituals, metaphors and medicine in a technological age».

Ο Νικόλαος Μπουντουβής, ενδοκρινολόγος, μέλος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», αναφέρθηκε στον εθελοντισμό μέσω της Προληπτικής Ιατρικής και στο παράδειγμα της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», ενώ η Πόλα Νομικού, μουσικός, υπεύθυνη του Τμήματος Μουσικοθεραπείας της ΕΛΕΠΑΠ, παρουσίασε το θέμα «Μουσικοθεραπεία: Δύναμη, δόνηση, ζωή». Το πρώτο μέρος του συνεδρίου έκλεισε με τη Μυρτάνη Πιερή, ερευνήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και νικήτρια του διεθνούς Famelab, η οποία αναφέρθηκε στη χρήση πειραματόζωων στην ιατρική.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με την παρουσίαση του ιατρού και υπεραθλητή Γεώργιου-Ιωάννη Τσιάνου σχετικά με την προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού σε αθλητικά εγχειρήματα υπό αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα όπλα του καρκίνου και η χρήση τους εναντίον της ίδιας της ασθένειας ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του Νικόλαου Παπαδόπουλου, καθηγητή Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Ο Φαίδων Καλοτεράκης, υποψήφιος διδάκτωρ στην Προληπτική Ιατρική και ειδικός βοηθός διευθυντή στο ΚΕΘΕΑ, μίλησε με θέμα: «Τα ναρκωτικά δεν είναι πρόβλημα. Η εξάρτηση είναι!» 

Η Μάρα Δαρμουσλή, μοντέλο και ηθοποιός, συνιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΣΑ, η οποία έχει βιώσει το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών, μίλησε με θέμα «Πείνα και υγεία: Γυναίκες και διατροφή», ενώ ο Ιωάννης Λιάρος, πατέρας παιδιού με λευχαιμία, αναφέρθηκε στον παιδικό καρκίνο. «Math 6 – Love 0» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Ran Gavrieli, παιδαγωγού Σεξουαλικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, που εξυπηρετεί θύματα ανθρώπινης διακίνησης και πορνείας.

Το τρίτο μέρος των παρουσιάσεων ξεκίνησε με τον καθηγητή Παιδιατρικής και επικεφαλής της εκστρατείας κατά των μολυσματικών ασθενειών Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την πρωτοβουλία CLEO. Στη συνέχεια, η υπότροφος Ευαγγελία Χρυσικού, αρχιτέκτων, νοσοκομειολόγος, ιδρύτρια της ΣυνThesis, ανέπτυξε το θέμα «Το νέο μοντέλο προγραμματισμού, σχεδιασμού και αξιολόγησης δομών ψυχικής υγείας». Θερμή υποδοχή επιφύλαξε το κοινό στην Phumeza Tisile, ασθενή και ακτιβίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης, η οποία μίλησε με θέμα «Η φυματίωση κι εγώ. Η μάχη μιας γυναίκας να γιατρέψει τη φυματίωση για όλους». Τέλος, ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος, ιδρυτής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, μίλησε για την αυτοοργάνωση των πολιτών και την αλληλεγγύη ως απάντηση της κοινωνίας στην κρίση και τις επιπτώσεις της. Το διήμερο ολοκληρώθηκε με μια πρωτότυπη περφόρμανς / stand-up comedy από την ομάδα Κωμικό Μπουμ γιατί... «Το γέλιο είναι υγεία»!

Περισσότερες πληροφορίες: www.healthforward.gr 

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Η Phumeza Tisile, ασθενής και ακτιβίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μίλησε για τη θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης
Ο γιατρός και υπεραθλητής Γεώργιος Τσιάνος μίλησε για τον αθλητισμό υπό αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες
Στιγμιότυπο από τη λήξη της διοργάνωσης

Κορυφή της σελίδας