Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης
   

Όλοι χωράμε στην ίδια Στέγη ...από 10 μηνών μέχρι 65 ετών και άνω!Το νέο πρόγραμμα της Στέγης προτείνει και φέτος μια σειρά από πρωτότυπα προγράμματα για παιδιά, οικογένειες και ενήλικες. 

Παιδιά κάθε ηλικίας και έφηβοι γνωρίζουν τον μαγικό κόσμο των τεχνών μέσα από συναρπαστικά εργαστήρια χορού, θεάτρου, μουσικής, εικαστικών και όχι μόνο. Με σύνθημα «Eκπαίδευση με κάθε τρόπο, παντού και για όλους», η Στέγη κάνει Zoom στο παρασκήνιο με έφηβους που ως φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι στήνουν τη δική τους εφημερίδα (Οκτώβριος–Φεβρουάριος), φέρνει την οικογένεια κοντά σε ένα εργαστήριο για βρέφη, παιδιά και γονείς (Οκτώβριος–Απρίλιος), χτίζει προγράμματα για μικρούς αρχιτέκτονες (Οκτώβριος–Νοέμβριος) και κάνει τόπο στους νέους χορευτές που έχουν ξεπεράσει τα 65 χρόνια ζωής. Πρόσβαση Άνευ Ορίων σε ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης, σε παιδιά με και χωρίς αυτισμό, που συνεργάζονται, εκπαιδεύονται και δημιουργούν σχέση με την τέχνη αλλά και σχέσεις μεταξύ τους. «Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος» είναι ο τίτλος του προγράμματος που σπάει τα τείχη των φυλακών, φέρνοντας κοντά μαθητές και γυναίκες κρατούμενες στις Φυλακές της Θήβας.

Φέτος, η Στέγη αγκαλιάζει για πρώτη φορά την Έβδομη Τέχνη, με κινηματογραφικά εργαστήρια για εφήβους, αλλά και την αρχιτεκτονική. Επίσης, ανάμεσα στις πιο συναρπαστικές νέες δράσεις του φετινού προγραμματισμού είναι το φεστιβάλ μουσικής για παιδιά, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά! 

Για τους ενήλικες, συνεχίζονται τα θεωρητικά σεμινάρια μουσικής και χορού, πιο εμπλουτισμένα αυτήν τη χρονιά, ενώ ένα νέο εργαστήριo για την ανθρώπινη φωνή αναμένεται να κερδίσει τις εντυπώσεις. Η τέχνη χρόνια δεν κοιτά. Αυτό το αποδεικνύουν και φέτος τα σεμινάρια χορού και εικαστικών για τις ομάδες 65+, με νέες προτάσεις τόσο για αυτούς που συμμετείχαν και πέρυσι όσους και για τους νέους ενδιαφερόμενους. 

Με μια φιλοσοφία που συνοψίζεται στη φράση «τέχνη χωρίς περιορισμούς», η Στέγη συνεχίζει επίσης τα εργαστήρια για μεικτές ομάδες ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία. Νέες ομάδες συγκροτούνται, ενώ οι περυσινές ετοιμάζουν ήδη παραστάσεις για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού «Unlimited Access», το 2015, στη Στέγη! Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα εργαστήρια για παιδιά με αυτισμό και με προβλήματα ακοής. 

Εκτός από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μεμονωμένους επισκέπτες, η Στέγη διοργανώνει επίσης μια σειρά προγραμμάτων για σχολεία, που παρουσιάζονται στον ιστότοπο www.sgt.gr και στο έντυπο της Στέγης για τα σχολεία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: το ευρωπαϊκό φεστιβάλ μουσικής για παιδιά, «Big Bang», στις 9–10 Μαΐου, μια διήμερη γιορτή με διαδραστικές συναυλίες που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και απευθύνεται σε παιδιά έως 12 ετών με τους γονείς τους· το αρχιτεκτονικό εργαστήριο «Κενοί Χώροι» που απευθύνεται σε εφήβους (Φεβρουάριος–Μάρτιος 2015)· το εικαστικό εργαστήριο για μικρά παιδιά «Η Αθήνα των ονείρων σου με ένα μαγικό ραβδί» (Φεβρουάριος–Μάρτιος 2015)· το θεατρικό εργαστήριο για ακούοντα και βαρήκοα/κωφά παιδιά από την ομάδα Πλεύσις (Φεβρουάριος–Απρίλιος 2015)· το εργαστήριο «διαισθητικής μουσικής» για εφήβους, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Stockhausen (Δεκέμβριος 2014)· και τα τρία εργαστήρια κινηματογράφου για εφήβους, σενάριο-σκηνοθεσία-μοντάζ (Οκτώβριος 2014– Μάρτιος 2015).

Όσον αφορά τους ενήλικες, μεταξύ πολλών άλλων, από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015 διοργανώνεται, από την υπότροφο μουσικό Μάρθα Μαυροειδή, ένα εργαστήριο που θα εξερευνήσει τις δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης φωνής, αντιμετωπίζοντάς την σαν μουσικό όργανο. Διοργανώνονται επίσης δύο θεωρητικά σεμινάρια ενηλίκων για την εξέλιξη του χορού μετά το 1960 και για τις εξελίξεις στην ελληνική χορογραφία από την υπότροφο θεωρητικό χορού Νίνα Αλκαλάη (Νοέμβριος–Δεκέμβριος 2014 και Μάρτιος–Απρίλιος 2015, αντιστοίχως), ενώ όλην τη χρονιά θα πραγματοποιούνται εργαστήρια εικαστικών τεχνών για άτομα άνω των 65 ετών.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Φωτογραφία: Χρήστος Σαρρής

Κορυφή της σελίδας