Αρχιτεκτονική/Design
Ηλίας Παπαγεωργίου
 

Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση (κατά το διάστημα 2006–2008), ο Ηλίας Παπαγεωργίου επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας, μαζί με άλλους 14 αρχιτέκτονες, στην 14η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, η οποία εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 23 Νοεμβρίου 2014. Η ελληνική συμμετοχή, με τίτλο Tourism Landscapes: Remaking Greece/Τοπία τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα και με επιμελητή τον καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Αίσωπο και συμβούλους τούς καθηγητές Ηλία Ζέγγελη, Λόη Παπαδόπουλο και Γιώργο Πανέτσο, εστιάζει στα τοπία τουρισμού ως όχημα εκμοντερνισμού της χώρας.

Η πρόταση που παρουσίασε ο υπότροφος, ως επικεφαλής του γραφείου SO – IL, έχει τίτλο Veiled και χωροθετείται σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί, προβάλλοντας μια νέου τύπου σχέση μεταξύ του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα «πέπλο», μια διαπερατή, εύκαμπτη επιφάνεια, η οποία άλλοτε ακολουθεί τις απότομες κλίσεις του τοπίου, λειτουργώντας ως τοίχος, και άλλοτε εκτείνεται επάνω από κοιλότητες του εδάφους, δημιουργώντας ένα στέγαστρο. Ο χώρος που προκύπτει, μέσω της χρήσης του φωτός, της τοπογραφίας και της υφής, αποτελεί μια ενισχυμένη αισθητική εμπειρία του αιγαιακού τοπίου.

Επίσης, το αρχιτεκτονικό γραφείο SO – IL ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη κατασκευής του νέου Μουσείου Τέχνης Jan Shrem and Maria Manetti Shrem στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια (UCDavis). Υπεύθυνος αρχιτέκτονας του έργου είναι ο Ηλίας Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι και ένας από τους επικεφαλής του γραφείου. Το Μουσείο Τέχνης Shrem έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δημιουργεί μια επαυξημένη εμπειρία του τοπίου, συνδυάζοντας εκπαιδευτικούς και εκθεσιακούς χώρους, καθώς και χώρους εκδηλώσεων, κάτω από ένα διάτρητο μεταλλικό στέγαστρο 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Το στέγαστρο προσφέρει μια ποικιλία διαφορετικών εμπειριών, δράσεων και χώρων για συνεργασία και κοινωνικές συναναστροφές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον. Το σκιασμένο τοπίο κάτω από το στέγαστρο θα αποτελέσει έναν νέο τόπο ενεργού συμμετοχής στην παραγωγή τέχνης για το Πανεπιστήμιο. Η πρόταση αντιμετωπίζει το μουσείο τέχνης του μέλλοντος ως έναν ανοικτό και προσβάσιμο τόπο συνδιαλλαγής, διαρκώς εξελισσόμενο, και όχι ως έναν στατικό και κλειστό «ναό» της τέχνης.

Σύμφωνα με τον Ηλία Παπαγεωργίου, «ο σχεδιασμός αντανακλά το πνεύμα του αγροτικού τοπίου της Central Valley της Καλιφόρνια, ενώ ταυτόχρονα προτείνει ένα νέο μοντέλο για το μουσείο του 21ου αιώνα. Ένα ανοικτό τοπίο για εξερεύνηση, μάθηση και διεπιστημονικές συνεργασίες. Έναν χώρο για να δεις αλλά και για να δημιουργήσεις τέχνη».

Το αρχιτεκτονικό γραφείο SO – IL, με βάση τη Νέα Υόρκη, διευθύνεται από τον Florian Idenburg, την Jing Liu και τον Ηλία Παπαγεωργίου. Το αρχιτεκτονικό τους έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς, λαμβάνοντας σημαντικά βραβεία, όπως το MoMAPS1 Young Architects Program, το AIA Young Practices Award και το Emerging Voices Award της Architectural League, ενώ επίσης έχει παρουσιαστεί σε διεθνή έντυπα, όπως οι New York Times, η Wall Street Journal, το Fast Company, το Domus, καθώς και σε εκθέσεις στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Los Angeles Forum for Architecture and Urbanism, το Studio-X στο Πεκίνο και το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.