Το «Rethink Athens» στο 5ο Athens Bike Festival

Δυναμική παρουσία είχαν και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας το «Rethink Athens» και το Ίδρυμα Ωνάση, συμμετέχοντας στο 5ο Athens Bike Festival, που πραγματοποιήθηκε από τις 19 μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο Τεχνόπολις στο Γκάζι, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. 

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες επισκέπτες επισκέφθηκαν το περίπτερο του «Rethink Athens», όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τόσο για τις δράσεις του στη μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου όσο και για το ίδιο το έργο της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας. Στην πλειονότητά τους, οι επισκέπτες εξέφρασαν ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι το έργο, μετά τις πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με τον χρονικό προσδιορισμό της δημοπράτησής του. 

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, το «Rethink Athens» συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Athens Bike Festival, διοργανώνοντας με μεγάλη επιτυχία δράσεις αφιερωμένες στη βιώσιμη κινητικότητα και στους χρήστες ποδηλάτου: 

– Δεκάδες ενήλικες και παιδιά έμαθαν τα μυστικά του αγαπημένου τους δίτροχου από τους ειδικούς του περιοδικού MBIKE στα τέσσερα Εργαστήρια Ποδηλατικής Αγωγής (Bike Schools) που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά από το «Rethink Athens», στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων (INNOVATHENS).

– Χιλιάδες επισκέπτες του 5ου Athens Bike Festival προμηθεύτηκαν και μπορούν να συμβουλεύονται πλέον τον εύχρηστο κατατοπιστικό οδηγό για Ασφαλή Ποδηλασία μέσα στην πόλη που δημιούργησε το «Rethink Athens» σε συνεργασία με το περιοδικό MBIKE, καθώς άλλωστε τμήμα του «Rethink Athens» είναι η κατασκευή του μεγαλύτερου ποδηλατόδρομου στο κέντρο της πόλης, μήκους 2,1 χλμ. 

– Περισσότερα από διακόσια άτομα παρακολούθησαν τη μεγάλη ανοικτή συζήτηση με τίτλο «Η πρόκληση του Δημόσιου Χώρου: Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βιέννη και Αθήνα», που διοργάνωσε το «Rethink Athens» στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με επιτυχημένα παραδείγματα αναπλάσεων σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, καθώς και να συνομιλήσει, αμέσως μετά το τέλος των παρουσιάσεων, με σημαντικούς Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες για τις σύγχρονες προκλήσεις του δημόσιου χώρου. Στην εκδήλωση παρευρέθη και η πρέσβειρα της Δανίας στην Ελλάδα Mette Knudsen. 

Στην ανοικτή συζήτηση πήραν τον λόγο, κατά σειρά: η Έφη Τσιότσιου, διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση· ο Γιώργος Αποστολόπουλος, αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής του Δήμου Αθηναίων· ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής ΕΜΠ· ο Pierre Alain Trévelo (TVK Architectes Urbanistes, Παρίσι), με θέμα την ανάπλαση της Πλατείας Δημοκρατίας (Place de la République) στο Παρίσι· η Frederica Rijkenberg και ο Jan-Gert Wisse (Bureau B+B urbanism and landscape architecture, Άμστερνταμ), με θέμα την ανάπλαση της κεντρικής λεωφόρου Mariahilferstrasse στη Βιέννη, καθώς και ο Θάνος Βλαστός, καθηγητής ΕΜΠ.

Μετά το τέλος της ανοικτής συζήτησης, ο Pierre Alain Trévelo, συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου ΤVK Architectes Urbanistes στο Παρίσι, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το "Rethink Athens" είναι ένα ολοκληρωμένο έργο. Δεν αφορά απλώς έναν δρόμο, αλλά ολόκληρο το σύστημα της πόλης. Το "Rethink Athens" έχει καταφέρει να ενσωματώσει όλες τις λειτουργίες, όλες τις χρήσεις της πόλης, και αυτό εγγυάται και την επιτυχία του».

Από την πλευρά της, η Frederica Rijkenberg, εκπρόσωπος του αρχιτεκτονικού γραφείου Β+Β urbanism and landscape architecture του Άμστερνταμ, έκανε τον δικό της απολογισμό: «Αυτό που απόλαυσα περισσότερο από την εκδήλωση είναι το γεγονός ότι ήταν ανοικτή προς το κοινό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσαν να έρθουν σε επαφή απλοί άνθρωποι μαζί με επιστήμονες ειδικούς στη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου και να ανταλλάξουν απόψεις. Ήταν μια σπουδαία ευκαιρία. Τέτοιες συζητήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται πιο συχνά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γιατί ο δημόσιος χώρος είναι το μέλλον μας και θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε και να φροντίζουμε για αυτόν». 

Τέλος, ο Jan-Gert Wisse, επίσης εκπρόσωπος του αρχιτεκτονικού γραφείου B+B, επεσήμανε: «Το "Rethink Athens" είναι ένα εκτεταμένο έργο, ένα πολύ μεγάλο έργο, που δημιουργεί μια αισιόδοξη ματιά προς το μέλλον. Και αυτό, γιατί δεν φροντίζει απλώς για έναν όμορφο δημόσιο χώρο στην καθημερινή ζωή, αλλά παράλληλα ενσωματώνει τις βιοκλιματικές συνθήκες στις αστικές κλιματολογικές συνθήκες, στοιχείο που το αναδεικνύει σε ένα σπουδαίο έργο».


Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας