«Συγκατοικήσεις»: Συνάντηση των αρχιτεκτόνων υποτρόφων στην Οικία Κατακουζηνού
   

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε ειδικά για τους υποτρόφους αρχιτέκτονες του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2014. Στόχοι της συνάντησης ήταν, αφενός, η αλληλογνωριμία των υποτρόφων αρχιτεκτόνων του Ιδρύματος και, αφετέρου, η ενημέρωσή τους σχετικά με μια καινούργια δράση, με τίτλο «Συγκατοικήσεις», η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη του Συνδέσμου από την αρχιτέκτονα και ειδική γραμματέα του Συνδέσμου Μυρτώ Κιούρτη. 

Η δράση «Συγκατοικήσεις» έχει στόχο τη συνεργασία αρχιτεκτόνων, καλλιτεχνών και κοινωνικών επιστημόνων, υποτρόφων του Ιδρύματος, οι οποίοι θα διαχειριστούν από κοινού ένα σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία: το ζήτημα της στέγασης στο κέντρο της πόλης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα χώρο, την Οικία Κατακουζηνού, το σπίτι δηλαδή του σημαντικού Έλληνα ψυχιάτρου, νευρολόγου και διανοουμένου Άγγελου Κατακουζηνού και της συζύγου του, Λητώς. Η κατοικία σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν 30 μέλη του Συνδέσμου, τα οποία και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη δράση «Συγκατοικήσεις». 

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, καλωσορίζοντας τους υποτρόφους αρχιτέκτονες. Στη συνέχεια μίλησε για τη δράση «Συγκατοικήσεις» η Παυλίνα Σπανδώνη εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, παρουσιάζοντας την ιδιαίτερη σημασία του συσχετισμού μιας αρχιτεκτονικής δράσης με τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες. Ακολούθησε εισήγηση του καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη, ο οποίος, ως σύμβουλος του Iδρύματος, θα παρακολουθήσει και θα υποστηρίξει τη δράση σε πολλαπλά επίπεδα. Τέλος, η Μυρτώ Κιούρτη, ειδική γραμματέας και υπεύθυνη οργάνωσης της δράσης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες, τη μεθοδολογία και το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα της δράσης. Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, Έφη Τσιότσιου, οι δύο επίτιμοι πρόεδροι του Συνδέσμου, Ιωάννα Κονδύλη και Τάσος Μπουλμέτης, αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, καθώς και διακεκριμένοι υπότροφοι από τον ακαδημαϊκό χώρο. Σχετικά με την εξέλιξη της συγκεκριμένης δράσης θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στο άμεσο μέλλον.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των στοχευμένων συναντήσεων των μελών του Συνδέσμου με κοινά επιστημονικά και επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Προηγήθηκε η συνάντηση των υποτρόφων νομικών τον περασμένο Απρίλιο. Ο θεσμός των εκδηλώσεων αυτών θα συνεχιστεί με σκοπό την επαγγελματική και κοινωνική δικτύωση των υποτρόφων του Ιδρύματος, με την προσδοκία να προκύψουν πολλαπλά ατομικά και κοινωνικά οφέλη μέσω της ομαδικής δράσης.


Κορυφή της σελίδας