Φόρος τιμής στον ακαδημαϊκό δάσκαλο Γεώργιο Π. Χρούσο
ΓΡΑΦΟΥΝ Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΑΡΙΔΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος στο βήμα. Διακρίνονται επίσης (από αριστερά) ο Αντώνης Μακρυγιαννάκης, η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, η Σοφία Καλανταρίδου και ο Γεώργιος Μαστοράκος.
Ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος στο βήμα. Διακρίνονται επίσης (από αριστερά) ο Αντώνης Μακρυγιαννάκης, η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, η Σοφία Καλανταρίδου και ο Γεώργιος Μαστοράκος.
Κατάμεστη η αίθουσα «Χριστίνα Ωνάση» στην εκδήλωση προς τιμήν του Γεώργιου Χρούσου
Κατάμεστη η αίθουσα «Χριστίνα Ωνάση» στην εκδήλωση προς τιμήν του Γεώργιου Χρούσου
   

«Δάσκαλος», κατά τον Καζαντζάκη, «είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες». 

Περισσότεροι από εξήντα επιστήμονες που σήμερα κατέχουμε υψηλές, διακεκριμένες θέσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ως πανεπιστημιακοί καθηγητές και διευθυντές ιατρικών τμημάτων και ερευνητικών ινστιτούτων, είμαστε μαθητές του Γεώργιου Π. Χρούσου, καθηγητή Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής Έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας.

Οι γράφοντες, αμφότεροι μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων, διοργανώσαμε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Οικονομική κρίση και στρες: Επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές», η οποία πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του καθηγητή Γεώργιου Π. Χρούσου στις 16 Ιανουαρίου 2014, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Χορηγιών και Ενισχύσεων προς τα μέλη του Συνδέσμου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας / Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων.

Η οικονομική κρίση λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, με έκδηλες επιπτώσεις στην κοινωνία (αύξηση των αυτοκτονιών και αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα). Η οικονομική κρίση και το στρες που αυτή συνεπάγεται επιδρούν δυσμενώς στην ικανότητα αναπαραγωγής της γυναίκας. Επίσης, το στρες συντελεί στη δυσμενή έκβαση των κυήσεων (ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, υπέρταση της κύησης, προεκλαμψία), με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κυοφορούμενο έμβρυο, όπως είναι ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης. Η ενδομήτρια έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά, κατά την ενήλικη ζωή, στην εκδήλωση σοβαρών παθήσεων οι οποίες συσχετίζονται με μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης (π.χ. μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά και ψυχικά νοσήματα). 

Η ομιλία του Γεώργιου Χρούσου αφορούσε την επίδραση της οικονομικής κρίσης και του στρες στην ελληνική κοινωνία. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι διακεκριμένοι επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Philip Gold και Roberto Romero. Ειδικότερα, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Philip Gold μίλησε για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο στρες και την κατάθλιψη, ενώ ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Roberto Romero παρουσίασε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στρες στη διάρκεια της κύησης. 

Έχει αναγνωριστεί διεθνώς το έργο του Γεώργιου Χρούσου σχετικά με την επίδραση του στρες στην παθογένεια μιας μεγάλης σειράς παθήσεων: ψυχιατρικών, αυτοάνοσων, αλλεργικών και ψυχοσωματικών διαταραχών. Το 2011, ο καθηγητής κατείχε τη Διακεκριμένη Έδρα John Kluge Τεχνολογίας και Κοινωνίας στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στη Βηθεσδά της πολιτείας του Μέριλαντ, καθώς και καθηγητής Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν στην Ουάσινγκτον. Έχει υπογράψει ή συνυπογράψει περισσότερες από 1.000 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, ενώ αναφορές στο έργο του έχουν γίνει σε περισσότερες από 75.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Είναι ο μοναδικός Έλληνας κλινικός ιατρός και ερευνητής, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, που περιλαμβάνεται στους κορυφαίους παγκοσμίως 250 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες σύμφωνα με τον κατάλογο «ISI Highly Cited» στους τομείς της Κλινικής Ιατρικής και της Βιολογίας και Βιοχημείας, ενώ επίσης είναι ο συχνότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Έχει τιμηθεί διεθνώς με δεκάδες βραβεία. Εφέτος, η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία τού απένειμε την κορυφαία διάκριση στην Ενδοκρινολογία, το Fred Conrad Koch Award∙ είναι, μάλιστα, ο πρώτος Έλληνας και ο τρίτος μη Αμερικανός που λαμβάνει αυτή την ύψιστη διάκριση. Στις 16 Οκτωβρίου 2014, ο Γεώργιος Χρούσος θα τιμηθεί και από το Συμβούλιο του Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με το βραβείο «Γεώργιος Παπανικολάου» «για τη σημαντική συμβολή του στην Ενδοκρινολογία και κυρίως στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία, όπου οι εργασίες του άνοιξαν τον δρόμο για την κατανόηση του συστήματος σηματοδότησης των γλυκοκορτικοειδών και των διαταραχών του υποθαλαμικού-υποφυσιακού-επινεφριδιακού άξονα».

Ο Γεώργιος Χρούσος έλαβε τους τίτλους του Master του Αμερικανικού Κολεγίου Ενδοκρινολογίας (MACE) και του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών (MACP) – ο μόνος Έλληνας ιατρός με αυτές τις υψηλότατες διακρίσεις στην Παθολογία και άλλες, σχετικές ειδικότητες. Είναι εταίρος του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας και εκλεγμένο μέλος του Ινστιτoύτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών (Academia Europaea).

Στο τέλος της επιστημονικής εκδήλωσης, οι μαθητές και οι συνεργάτες του βράβευσαν τον ερευνητή και ακαδημαϊκό δάσκαλο Γεώργιο Χρούσο (Βραβείο Ακαδημαϊκής Αριστείας) ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στην έρευνα και την επιστημονική εξέλιξη 60 και πλέον Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι, ομοίως, συνέβαλαν και συμβάλλουν στην πρόοδο της επιστήμης. 

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία: η Αίθουσα «Χριστίνα Ωνάση» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ήταν κατάμεστη από ακαδημαϊκούς, πρυτάνεις και ανθρώπους της επιστήμης, που ταξίδεψαν από όλον τον κόσμο για μία ημέρα στην Αθήνα, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνθρωπο που, με τη γνώση, το ήθος, το φως, τη λάμψη, τη φλόγα και τη στάση ζωής του, τους διαμόρφωσε ως επιστήμονες και ως ανθρώπους.


(Η Σοφία Καλανταρίδου είναι καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας και Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο Αντώνης Μακρυγιαννάκης είναι καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας και Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.)

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Η Σοφία Καλανταρίδου παραδίδει στον καθηγητή Γεώργιο Χρούσο τον πάπυρο με τα ονόματα των μαθητών του οι οποίοι είναι σήμερα διακεκριμένοι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο
Ο Γεώργιος Χρούσος παραλαμβάνει το βραβείο Ακαδημαϊκής Αριστείας από τους μαθητές του, έργο του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη
Προσφώνηση από τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο Δημόπουλο

Κορυφή της σελίδας