Επιτυχίες
Μιχάλης Κοσμόπουλος
 

Τακτικό μέλος στην Έδρα Κοινωνικών Επιστημών της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ εξελέγη ο καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος τον Φεβρουάριο του 2014. Παράλληλα, η ίδια Ακαδημία τον τίμησε με το βραβείο Trustees Award, το οποίο αναγνωρίζει τη συμβολή επιστημόνων στη διάδοση και την κατανόηση των επιστημών. Το βραβείο αυτό περιλαμβάνεται στα Outstanding Scientists Awards, τα οποία απονέμει κάθε χρόνο η Ακαδημία για εξαίρετες επιδόσεις στην επιστήμη. Η Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών ιδρύθηκε το 1856 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Η τελετή της απονομής πραγματοποιήθηκε κατά την ετήσια, πανηγυρική συνεδρία και το δείπνο της Ακαδημίας, στις 9 Απριλίου 2014.

Ο Μιχάλης Κοσμόπουλος είναι καθηγητής Αρχαιολογίας, διακεκριμένος καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στην Έδρα Hellenic Government – Karakas Foundation του Πανεπιστημίου Μιζούρι-Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Η συμβολή του στην επιστήμη της Αρχαιολογίας και στον τομέα των Ελληνικών Σπουδών, μέσω των πολυάριθμων βιβλίων, άρθρων και μελετών του, μέσω του διδακτικού αλλά και του ανασκαφικού του έργου, θεωρείται ευρύτατη. Ειδικότερα, η ανασκαφή που πραγματοποίησε στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας έφερε στο φως το αρχαιότερο δείγμα γραπτού αρχείου στην Ευρώπη, μια πινακίδα Γραμμικής Β, η οποία χρονολογείται ανάμεσα στο 1450 και το 1300 π.Χ., αποδεικνύοντας την ύπαρξη κρατικής γραφειοκρατίας και αλλάζοντας τα δεδομένα για τα όσα γνωρίζαμε έως τότε σχετικά με την απαρχή των οργανωμένων κρατών. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη σημαντική αυτή ανασκαφή μπορείτε να διαβάσετε στο ΑΩ 55.

 

(Φωτογραφία: Christian Mundigler, UMSL Daily)

Θεόδωρος Κουτμερίδης
 

Με το Βραβείο Cairncross του Οικονομικού Συνδέσμου της Σκοτίας (Scottish Economic Society) τιμήθηκε η εργασία του οικονομολόγου Θεόδωρου Κουτμερίδη με θέμα The Market for «Rough Diamonds»: Information, Finance and Wage Inequality [Η Αγορά «Ακατέργαστων Διαμαντιών»: Πληροφόρηση, Χρηματοδότηση και Μισθολογική Ανισότητα]. Η μελέτη αυτή βασίστηκε στην έρευνα που πραγματοποίησε ο υπότροφος στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ουώρικ, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Οικονομικός Σύνδεσμος της Σκοτίας βραβεύει κάθε χρόνο με έπαινο (συνοδευόμενο από χίλιες λίρες στερλίνες) την καλύτερη μελέτη ενός από τα νεότερα μέλη του, η οποία και παρουσιάζεται στο Ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου. Η σχετική βράβευση τιμά τη μνήμη του διακεκριμένου οικονομολόγου σερ Alec Cairncross.

Η έρευνα του Θεόδωρου Κουτμερίδη εξηγεί την αύξηση της μισθολογικής ανισότητας σε ανεπτυγμένες οικονομίες, κυρίως δε στις ΗΠΑ. Η επέκταση της ανώτατης εκπαίδευσης στις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικές τάξεις οδήγησε σε καλύτερη κατανομή του ανθρώπινου κεφαλαίου ενώ διεύρυνε το μισθολογικό χάσμα μεταξύ διαφορετικών ομάδων εκπαίδευσης και εργασιακής εμπειρίας. Αυτή η ανάλυση υποστηρίζεται εμπειρικά από στατιστικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ραγδαία μείωση στους μισθούς των ανειδίκευτων νέων εργατών με πραγματικούς όρους, μια και οι ταλαντούχοι αλλά χρηματοδοτικά περιορισμένοι (τα «ακατέργαστα διαμάντια») πλέον μπορούν να σπουδάσουν. Το βασικό συμπέρασμα πολιτικής οικονομίας είναι ότι η παροχή λιγότερο άνισων εκπαιδευτικών ευκαιριών οδηγεί σε αύξηση και όχι σε μείωση της μισθολογικής ανισότητας.

Ο Θεόδωρος Κουτμερίδης είναι λέκτορας Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους στη Σκοτία.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της μελέτης.


Πέδρο Ολάγια
 

Ο Ισπανός ελληνιστής Πέδρο Ολάγια τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Καφενείο των Ιδεών», υπό την αιγίδα της UNESCO, την 1η Ιουνίου 2014 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σαλαμίνας. Με τη διάκριση αυτήν τιμώνται, τα τελευταία τριάντα χρόνια, προσωπικότητες και φορείς από τους χώρους της επιστήμης, των τεχνών, των γραμμάτων, της πολιτικής και της κοινωνικής δράσης. Η Δώρα Στράτου, η Διδώ Σωτηρίου, ο Μίλτος Σαχτούρης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σμαραγδής, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών συγκαταλέγονται στους τιμηθέντες των προηγουμένων ετών.

Μεταξύ άλλων, ο Πέδρο Ολάγια έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από την Ομηρική Ακαδημία Euroclassica και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ έχει επίσης βραβευθεί με έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών, στην Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών. Το 2010, η ελληνική πολιτεία τον αναγόρευσε Πρεσβευτή του Ελληνισμού σε αναγνώριση του πολύπλευρου έργου του σε σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό.

Ο Πέδρο Ολάγια είναι συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής, μεταφραστής, φωτογράφος και κινηματογραφιστής. Σε όλους αυτούς τους τομείς συνεργάζεται τακτικά με εκδοτικούς οίκους, πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς από διάφορες χώρες του κόσμου. Έχει επίσης διατελέσει αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων.