«No Respect»: Graffiti και Street Art στη Στέγη
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΜΠΟΛΗΣ
   

Ανεβαίνεις τα σκαλιά του εντυπωσιακού κτηρίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη λεωφόρο Συγγρού, όπου σε καλωσορίζουν τα αγάλματα του Rodin. Όπως κατευθύνεσαι προς τον εκθεσιακό χώρο κατεβαίνοντας τα διάφανα, ελαφρώς φωτισμένα σκαλιά, ακούγεται μια χαμηλή σε ένταση rap μουσική. Φτάνοντας στην είσοδο της αίθουσας, κάποιες «ταγκιές», μονοκονδυλιές και γραψίματα στους τοίχους σε προδιαθέτουν για τη συνέχεια. Με το που περνάς την είσοδο, κατακλύζεσαι από τα έντονα χρώματα και απ’ όλων των ειδών τις φόρμες που υπάρχουν στον χώρο. Οι τοίχοι, από το δάπεδο μέχρι την οροφή, το ίδιο το δάπεδο, οι κολώνες, καθώς και τα αυτοκίνητα που είναι «εγκαταλελειμμένα» μέσα στον χώρο – όλες, γενικώς, οι επιφάνειες είναι γεμάτες με χρώμα και φόρμες. Μοναδικοί συνδυασμοί χρωμάτων, που με την έντασή τους ζωντανεύουν την αίθουσα, κάνοντάς την να πάλλεται, να δονείται. Ασυνήθιστα χρώματα που «συγκατοικούν» το ένα δίπλα στο άλλο, πότε στο ίδιο επίπεδο και πότε σε φόρμες που τις βλέπεις να αποτυπώνονται στους τοίχους και να επαναλαμβάνονται με προοπτική, ακόμη και στο δάπεδο· φόρμες που οι σκιές τους άλλοτε ενισχύουν την τρισδιάστατη ύπαρξή τους με την ένταση του μαύρου και άλλοτε, πάλι, ταξιδεύουν στον χώρο σε διαφορετικούς χρωματισμούς και διαστάσεις.

Ως μορφές τέχνης, το graffiti και η street art γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν στον δρόμο και είναι από τη φύση τους ελεύθερα. Περιορίζεται άραγε η ελευθερία τους όταν απομακρύνονται από το φυσικό τους περιβάλλον, τον δρόμο, και στεγάζονται σε έναν εκθεσιακό χώρο; Η «νομιμοποίηση» αυτή αναιρεί το νεύρο και την ένταση των μηνυμάτων που μεταδίδουν; Χαμογελάω, καθώς βλέπω τη δυναμική απάντηση της Στέγης σε αυτό το βασικό ερώτημα. Σκέφτομαι ότι παρόμοια εικονογραφία έχω δει πάνω σε τοίχους σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Είναι συνθέσεις τις οποίες πολλές φορές οι Αθηναίοι έχουν την τύχη να δουν και να θαυμάσουν, «εν τάχει» ή «στα πεταχτά», καθώς μετακινούνται με τα μέσα μεταφοράς ή με το δικό τους μέσο στους δρόμους της πρωτεύουσας∙ εικονογραφία που θα έβλεπε κάποιος αν διέσχιζε τις γειτονιές της Αθήνας, από το Μεταξουργείο, τα Σεπόλια, το Γκάζι έως την Κηφισιά, το Μαρούσι, τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, τον Κολωνό και άλλες περιοχές, σε καθεμιά από τις οποίες υπάρχει ένας τοίχος που θα τραβήξει την προσοχή σου.

«No Respect» είναι ο τίτλος της έκθεσης graffiti και street art που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η έκθεση παρακολουθεί στενά τις τάσεις της διεθνούς εικαστικής σκηνής και καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να παρουσιάσει, για πρώτη φορά σε κλειστό χώρο, αντιπροσωπευτικά έργα της ελληνικής graffiti και street art κουλτούρας, όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας. Την έκθεση επιμελήθηκε η Μαριλένα Β. Καρρά, και τα σαράντα έργα που δημιουργήθηκαν επί τόπου, για να καλύψουν τους τοίχους, τις κολώνες, το δάπεδο και ό,τι υπάρχει μέσα στον εκθεσιακό χώρο, ανήκουν σε ισάριθμους καλλιτέχνες graffiti και street, οι οποίοι προέκυψαν μέσα από έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχών από καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος της Στέγης. Συμμετέχουν οι παρακάτω καλλιτέχνες graffiti και streetart: ACHILLES – AIVA – ALEXMARTINEZ – APSET – ARMS173 – ATH1281 – BILLYGEE – BILOS – BIZ 360 – CACAOROCKS – DOKOSDIMITRIS – DON40 – EX!T, EZION – FOLACREW – FORS, IKEAR – INO – JASONE – KERT – LINARDAKI – PARISOT – NAR – NOBLEROT – RTMONE – SAME84 – SENOR – SHKCREW – SHUEN – SIMEK – SINKE – STMTS – THEOPSY – THINK – THISISOPIUM – WD – YIAKOU – ZAMIE – ZEK – ZOFOS – ZOTA – Π.


(Ο Διονύσης Καμπόλης είναι εικαστικός καλλιτέχνης και καθηγητής.)
Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας